Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

6 Οκτωβρίου 2020

Δυνατότητα διαπραγμάτευσης ή περίσσεια φόρων Trump για τα γαλλικά κρασιά

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου πρόκειται να δημοσιεύσει σύντομα την απόφασή του για τις αμερικανικές επιδοτήσεις για την Boeing.

Αναμένεται ότι η απόφαση του ΠΟΕ να εγκρίνει ευρωπαϊκές κυρώσεις στις αμερικανικές εισαγωγές μετά τις παράνομες επιδοτήσεις στον κατασκευαστή αεροσκαφών Boeing πρόκειται να επισημοποιηθεί σύντομα. Η απόφαση θα μπορούσε να επιταχύνει την επίλυση των αντιθέσεων, καθώς και να επιδεινώσει τη σύγκρουση, σχετικά με τους τελωνειακούς δασμούς που επιβλήθηκαν για ένα έτος από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα γαλλικά κρασιά μετά τη βοήθεια προς την Airbus.

Έχοντας επηρεάσει έμμεσα τις εξαγωγές και την ανταγωνιστικότητα των γαλλικών κρασιών για ένα χρόνο, η αεροπορική διαμάχη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τις αντίστοιχες επιδοτήσεις τους προς την Airbus και την Boeing πρόκειται να μπει σε φάση νέων εξελίξεων. Στις 2 Οκτωβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) σύμφωνα με πληροφορίες θα γνωστοποιήσει στα ενδιαφερόμενα μέρη την απόφασή του σχετικά με τις αμερικανικές επιδοτήσεις στην Boeing, αποκαλύπτει το Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επιβάλει πρόσθετους δασμούς 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα (σε σύγκριση με 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια που επιβλήθηκαν τον περασμένο χρόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες).

Δεδομένου ότι η απόφαση του ΠΟΕ δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί (αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου), οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας οίνου δεν επιθυμούν να κάνουν επίσημα σχόλια. "Δεν γνωρίζουμε τις μελλοντικές θέσεις της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες βρίσκονται εν μέσω εκλογών", αναφέρει Ευρωπαίος εκπρόσωπος, ο οποίος προτιμά "έναν διάλογο για το τέλος των φόρων που τιμωρούν τα γαλλικά κρασιά κατά την είσοδο στην αμερικάνικη αγορά μετά την κλιμάκωση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Υπήρξαν ήδη συζητήσεις και πρόοδος".

 

Αντεπίθεση

Για την επίλυση της αεροπορικής σύγκρουσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες φέτος άλλαξαν τις αντίστοιχες ρυθμίσεις επιχορήγησης στην Airbus και στην Boeing για να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις δεν επέτρεψαν την άρση των αμερικανικών επιβαρύνσεων κατά 25% στα γαλλικά κρασιά, οι οποίες ανανεώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο. Έτοιμη για αντεπίθεση, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τον Μάιο τον κατάλογο των αμερικανικών προϊόντων που σχεδίαζε να φορολογήσει στο 100% στο πλαίσιο της σύγκρουσης με την Boeing, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και αφρωδών οίνων.

Αντιμέτωποι με τους κινδύνους κλιμάκωσης, "η μόνη βεβαιότητα μας είναι ότι τα γαλλικά κρασιά επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό και εξακολουθούν να μην βοηθούνται, παρά τις υποσχέσεις του γαλλικού κράτους" επικρίνει ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος του Center-Loire, τονίζοντας ότι "Ο φόρος Trump προκαλεί μεγάλη ανησυχία". Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της γαλλικής βιομηχανίας, οι φόροι των ΗΠΑ έχουν ήδη κοστίσει στους εξαγωγείς 500 εκατομμύρια ευρώ.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου


Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 222 επισκέπτες συνδεδεμένους