Εκτύπωση
PDF

14 Σεπτεμβρίου 2020

Με μικρότερη συγκομιδή και χωρίς δασμούς από τον Trump, οι Ιταλοί ελπίζουν σε ανάκαμψη του κλάδου οίνου

 

«Με τα αποθέματα κρασιού να είναι σχετικά υψηλά, η συγκομιδή 2020 θα εισέλθει σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται από την αβεβαιότητα και την αποδόμηση που προκαλείται από την Covid-19. Τώρα θα είναι ζωτικής σημασίας να επικεντρωθούν όλες οι προσπάθειες και οι ενέργειες για την ανάκαμψη της αγοράς σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο »ανακοινώνουν από κοινού οι οργανώσεις ISMEA, UIV και Assoenologi.

Παραμένοντας μέχρι σήμερα κορυφαίος παραγωγός κρασιού στον κόσμο, ο ιταλικός αμπελώνας εκφράζει την αισιοδοξία του κατά τη φετινή συγκομιδή.

Το 2020, ο ιταλικός αμπελώνας αναμένεται να παράγει 47,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού σύμφωνα με εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργικής Πολιτικής (ISMEA), της Ιταλικής Ένωσης Οίνων (UIV) και της Ένωσης των Οινολόγων της Ιταλίας (Assoenologi). Μειωμένη κατά 1% σε σύγκριση με την ήδη μικρή συγκομιδή του 2019 *, ο τρύγος του 2020 χαρακτηρίζεται από τον περιορισμό του νερού που επηρεάζει τις αποδόσεις της νότιας Ιταλίας. Γενικότερα, η συνεχής μείωση της παραγωγής προέρχεται επίσης από τις κρατικές ενισχύσεις για την πράσινη συγκομιδή, καθώς και τις μεμονωμένες αποφάσεις κοινοπραξιών παραγωγών για τη μείωση των επιτρεπόμενων αποδόσεων.

Επισημαίνοντας μια «συγκομιδή υψηλής ποιότητας», το συλλογικό δελτίο τύπου αναφέρεται σε αυτήν τη μικρή παραγωγή, ως συστατικό της «συνταγής του ιταλικού αμπελώνα για αντίδραση στην παγκόσμια κρίση». Ενώ τα αποθέματα ιταλικών οίνων παρουσιάζουν αύξηση 5% την παραμονή της συγκομιδής (για τα κρασιά Ονομασίας Προέλευσης), «η συγκομιδή σε εξέλιξη αντιπροσωπεύει, λόγω των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών, μια εξαιρετική ευκαιρία για επανεκκίνηση, ακόμη περισσότερο αν τα ιταλικά κρασιά υποστηριχθούν από μια επαρκή εθνική και διεθνή εκστρατεία για την προώθησής τους», υπογραμμίζει η ιταλική βιομηχανία οίνου.

Καταγράφοντας για πρώτη φορά σε είκοσι χρόνια μείωση στις εξαγωγές οίνου της (-4% τους πρώτους πέντε μήνες του 2020), η Ιταλία τονίζει ότι αυτή η μείωση παραμένει χαμηλότερη από εκείνη των ανταγωνιστών της (-10% για τα γαλλικά κρασιά στο πρώτο εξάμηνο). Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ιταλικός τομέας «ανακουφίσθηκε ενόψει του εσφαλμένου συναγερμού για δασμούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που πλήττουν τους Γάλλους και τους Ισπανούς ανταγωνιστές τους. Αλλά έρχεται και μια συγκομιδή η οποία, από την άποψη της ποιότητας και της ποσότητας, ανταποκρίνεται στις τρέχουσες ανάγκες του τομέα ", αναφέρει ο Raffaele Borrielo, Διευθύνων Σύμβουλος της Ismea, σε συνέντευξη τύπου.

Αντιμέτωποι με μια ακόμη αβέβαιη κατάσταση, "καθίσταται απαραίτητο να υποστηρίξουμε την ανάκαμψη των αγορών και των εξαγωγών μας με νέες επενδύσεις, αξιοποιώντας το προνόμιο της προώθησης οίνων μέσω της ΚΟΑ για τα επόμενα τρία χρόνια", προσθέτει ο Ernesto Abbona, πρόεδρος του UIV.

 

*Παγκόσμιος ηγέτης

Σημειώστε ότι η Ιταλία θα παραμείνει η κορυφαία χώρα παραγωγής κρασιού στον κόσμο φέτος. Μπροστά από τη Γαλλία (45 εκατομμύρια hl) και την Ισπανία (42 εκατομμύρια hl).

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 122 επισκέπτες συνδεδεμένους