Εκτύπωση
PDF

2 Ιουνίου 2020

Γαλλία: Στα 0,78 € / lt για ΠΟΠ και ΠΓΕ, στα 0,58 € / lt οι οίνοι χωρίς ΓΕ η πρόταση για αποζημίωση απόσταξης

 

Σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης στον τομέα οίνου λόγω της πανδημίας παρουσιάστηκε από τον Γάλλο υπουργό Γεωργίας Didier Cuillaume και τον υπουργό Οικονομικών Bruno le Maire.

Σχετικά με τους πλεονάζοντες όγκους κρασιού, οι υπουργοί παρουσίασαν ένα συνολικό φάκελο, ύψους 170 εκ. €. Τα 145 εκ. € θα οδηγηθούν στους οινοποιούς για την αποζημίωση της απόσταξης, με τιμές 78 € / hl για τους οίνους με Γεωγραφική Ένδειξη και 58 € / hl για τους οίνους χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη, ενώ στους αποσταγματοποιούς θα χορηγηθούν 10 εκ. €. Για ιδιωτική αποθεματοποίηση θα διατεθούν 15 εκ. €. Ο κλάδος είχε ζητήσει να αποζημιωθούν με 80 € / hl οι οίνοι ΠΟΠ και οι οίνοι με ΠΓΕ και με 65 € / hl οι οίνοι χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη, ενώ οι αποσταγματοποιοί ζητούν 20 εκ. €.

Οι φορείς θεωρούν ότι οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης βρίσκονται μακριά από τις απαιτήσεις τους, ενώ οι Γάλλοι ευωβουλευτές μπλόκαραν τις διαδικασίες απόφασης, στο ευρωκοινοβούλιο, απαιτώντας περισσότερες παροχές από τα κοινοτικά ταμεία.

Το εξειδικευμένο συμβούλιο για τον οίνο του France Agrimer πρόκειται να ανακοινώσει στις 3 Ιουνίου το άνοιγμα της περιόδου για την απόσταξη κρίσης, με στόχο οι δεξαμενές να αδειάσουν πριν τον τρύγο του 2020.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 178 επισκέπτες συνδεδεμένους