Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

14 Απριλίου 2020

Απάντηση στον κορονοϊό: Τα ισπανικά και τα ιταλικά οινοποιεία απαιτούν απόσταξη κρίσης και πράσινη συγκομιδή

 

Η Coldiretti στην Ιταλία εκτιμά ότι ο όγκος των διαθέσιμων κρασιών πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά 6 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

Η ζήτηση κοινοτικών εργαλείων για την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης που συνδέεται με την επιδημία κορονοϊού αυξάνεται στους κύριους ευρωπαϊκούς αμπελώνες.

Ο καταλανικός γεωργικός οργανισμός Unió de Pagesos ζήτησε από τον περιφερειακό Υπουργό Γεωργίας να διαβιβάσει σε εθνικό επίπεδο τον επείγοντα χαρακτήρα υλοποίησης πράσινης συγκομιδής φέτος, αλλά και μιας απόσταξης κρίσης για να μπορέσει να διαχειριστεί τα πλεονάσματα. Για την πράσινη συγκομιδή, θα είναι ένα εθελοντικό μέτρο με το οποίο οι αμπελοκαλλιεργητές θα αποζημιωθούν. Όσον αφορά την απόσταξη κρίσης, η Unió απαιτεί η τιμή απόσταξης να είναι επαρκής για τη "διατήρηση των τιμών που καταβάλλονται στους αμπελοκαλλιεργητές για τα σταφύλια και τον οίνο". Η ένωση προτείνει να χρησιμοποιηθεί η αλκοόλη για υγειονομικούς σκοπούς στην καταπολέμηση της Covid-19.

Προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις στα οινοποιεία, η Unió de Pagesos ζήτησε ήδη πριν από λίγες εβδομάδες να προσαρμοστούν οι αποδόσεις του αμπελώνα και η υπερπίεση των σταφυλιών από τα οινοποιεία για τη συγκομιδή του 2020. Σύμφωνα με τον οργανισμό, θα υπάρχουν περισσότερα από 60 εκατομμύρια λίτρα αποθέματα στους φορείς εκμετάλλευσης της DO Cava, τα οποία θα μπορούσαν να αυξηθούν σε 80 εκατομμύρια λίτρα πριν από την επόμενη συγκομιδή ,λόγω της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η Covid-19, αλλά επίσης το Brexit και η αύξηση των αμερικανικών τελωνειακών δασμών.

 

Το ίδιο σκεπτικό στην Ιταλία

Στην Ιταλία, παρόμοια αίτηση απόσταξης εκδόθηκε από τον επαγγελματικό οργανισμό Coldiretti. Σε ένα «σχέδιο διάσωσης» που υποβλήθηκε στην κυβέρνηση, η Συνομοσπονδία εκτιμά ότι μια εθελοντική απόσταξη θα επέτρεπε την απόσυρση τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων εκατόλιτρων οίνου γενικής χρήσης από την αγορά και ότι η αλκοόλη θα αποκτηθεί θα μπορούσε, επίσης, να μετατραπεί σε απολυμαντικό για υγειονομική χρήση. Το σχέδιο Coldiretti προβλέπει επίσης την πράσινη συγκομιδή σε μια ελάχιστη έκταση 30.000 εκταρίων, επιτρέποντας "τη μείωση κατά τουλάχιστον 3 εκατομμύρια επιπλέον εκατόλιτρα παραγωγής οίνων ποιότητας προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική προσφορά". Οι Ιταλοί όχι μόνο υφίστανται προβλήματα, στην εσωτερική τους αγορά που συνδέονται με την παύση λειτουργίας του τομέα ,αλλά και στις εξαγωγές εξαιτίας υλικοτεχνικών δυσκολιών, ενώ θεωρούν επίσης ότι είναι θύματα μιας εκστρατείας που δυσφημεί τα προϊόντα τους.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 202 επισκέπτες συνδεδεμένους