Εκτύπωση
PDF

6 Απριλίου 2020

Τα μέτρα ενίσχυσης των αμπελοοινικών επιχειρήσεων στην Γαλλία


"Έχουμε, όπως είπε πριν από μερικές μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γαλλίας, έναν πόλεμο για την υγεία, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε μπροστά μας έναν οικονομικό πόλεμο και έναν χρηματοδοτικό πόλεμο" ανακοίνωσε επίσης στις 17 Μαρτίου ο υπουργός Οικονομίας Bruno Lemaire.

Για να περιορισθούν οι οικονομικές ζημιές, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια δέσμη οκτώ μέτρων για να σταματήσουν προσωρινά οι επιπτώσεις του covid-19.

Ενώ τα κτήματα και οι επιχειρήσεις ζουν μέρα με τη μέρα την επιδημία του κορονοϊού, με τα πρώτα να εργάζονται στα οινοποιεία και στα αμπέλια και τις δεύτερες να προσπαθούν να εξάγουν όσο το δυνατόν περισσότερο, όλοι γνωρίζουν ότι η επιδημία δεν θα αφήσει τις ήδη αποδυναμωμένες επιχειρήσεις τους αλώβητες (αμερικανικοί φόροι, κινεζική κάμψη, επιβράδυνση των πωλήσεων σε σούπερ μάρκετ ...). Για να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή πρόκληση για τη βιωσιμότητα όλων των οικονομικών φορέων της, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε οκτώ μέτρα στήριξης.

Αναγγέλλοντας το σχέδιο έκτακτης ανάγκης ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, ο κ. Bruno Le Maire, Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ανακοίνωσε "αναβολή καταβολής φόρων και φορολογικών εξόδων ύψους € 32 δισ. και αναβολή καταβολής των ασφαλιστικών υποχρεώσεων τον Μάρτιο" και διευκρινίζει ότι "σε αυτές τις φορολογικές επιβαρύνσεις, περιλαμβάνονται μόνο άμεσοι φόροι και όχι έμμεσοι φόροι". Η αναβολή πληρωμής των προθεσμιών αυτών των φόρων και άλλων συνεισφορών μπορεί να μεταβληθούν ανάλογα με την "αξιολόγηση της κατάστασης των εταιρειών" στο τέλος της επιδημίας. Εν τω μεταξύ, "γι αυτούς που θα βρεθούν σε πιο δύσκολη κατάσταση, άμεσες φορολογικές εκπτώσεις μπορεί να αποφασίζονται στο πλαίσιο μιας εξατομικευμένης εξέτασης αιτήσεων".

 

Ταμείο αλληλεγγύης

Με κεφάλαιο 2 δισ. ευρώ, δημιουργείται ένα ταμείο αλληλεγγύης για τη στήριξη της δραστηριότητας των μικρών επιχειρήσεων. Δικαιούχοι είναι εταιρείες που έχουν σταματήσει τη δραστηριότητά τους (εστιατόρια, έμποροι, ξενοδόχοι κ.λπ.) και εκείνες που έχουν χάσει το 70% του κύκλου εργασιών τους (μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαρτίου 2019, με ανώτατο όριο 1 εκατ. Ευρώ). Η έκτακτη ενίσχυση χωρίζεται σε δύο μέρη: "ένα δίχτυ ασφαλείας για όλους: 1.500 ευρώ με γρήγορη, απλή, αυτόματη χορήγηση με απλή δήλωση" και "μέτρα κατά της πτώχευσης, για εταιρείες που απασχολούν τουλάχιστον έναν υπάλληλο και οι οποίες αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλη δυσκολία παρά τη χρήση όλων των άλλων μέτρων", εξηγεί ο Bruno Lemaire.

Το εν λόγω σχέδιο έκτακτης ανάγκης συμπληρώνεται με τη μεσολάβηση της Banque de France για τη χορήγηση τραπεζικών πιστώσεων (μέσω ειδικού διαμεσολαβητή), με την κινητοποίηση 300 δισ. Ευρώ κρατικών εγγυήσεων για τραπεζικά δάνεια, με τη χορήγηση της εγγύησης από την BPI France "που αυξήθηκε στο 70%, για τα δάνεια που χορηγούν οι γαλλικές ιδιωτικές τράπεζες σε εταιρείες που επλήγησαν από τις συνέπειες του κορονοϊού". Αποφασίστηκε επίσης εγγύηση 90% τραπεζικού δανείου έως 7 ετών, ή δυνατότητα ενός δανείου χωρίς εγγύηση από 3 έως 5 έτη για € 10.000 έως € 5 εκατ. ...). Απλοποιούνται επίσης και ενισχύονται ρυθμίσεις για την ανεργία.

 

"Τομείς προτεραιότητας"

Εν αναμονή λεπτομερειών σχετικά με ορισμένα μέτρα και με τις μελλοντικές εξελίξεις με την αναπόφευκτη ανάπτυξη των υγειονομικών περιορισμών, η βιομηχανία οίνου μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα μέτρα, ώστε να υποστηριχθεί η άσκηση των δραστηριοτήτων της. "Μετά από συζητήσεις μεταξύ της FNSEA και του Υπουργού Γεωργίας, επιβεβαιώνεται ότι οι γεωργικές δραστηριότητες δεν επηρεάζονται από τους περιορισμούς της δραστηριότητας. "Οι γεωργοί και οι υπάλληλοί τους θα μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με τηλεργασία, αρκεί να συμμορφώνονται αυστηρά με τα μέτρα για τη μετάδοση του ιού, καθώς και τις διοικητικές διατυπώσεις που απαιτούνται για την κυκλοφορία των ανθρώπων" αναφέρει το Γενικό Συνδικάτο των Αμπελώνων της Côtes du Rhône σε σημείωμα που απέστειλε στις 17 Μαρτίου στα μέλη της.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 476 επισκέπτες συνδεδεμένους