Εκτύπωση
PDF

24 Φεβρουαρίου 2020

20.000 εκτάρια αμπελώνων προς εκρίζωση για να αποκατασταθεί η ισορροπία στις ΗΠΑ

 

Περίπου 6.000 εκτάρια έχουν ήδη ξεριζωθεί μέχρι τα τέλη του 2019.

Οι γεωργικές υπηρεσίες της Καλιφόρνια ανακοίνωσαν πρόβλεψη συγκομιδής την περασμένη εβδομάδα. Ο συνολικός εκτιμώμενος όγκος, ανέρχεται σε 3,89 εκατομμύρια τόνους, προβλέπεται μείωση δηλαδή κατά 9,1% από το 2018, αλλά τα προβλήματα υπερπαραγωγής δεν λύονται.

Τον περασμένο μήνα, το φημισμένο εμπορικό σήμα Charles Shaw - γνωστό και ως "Two Buck Chuck" - εμφανίστηκε ξανά στα ράφια του Trader Joe στην Καλιφόρνια με τιμή $ 1,99 που είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι. Από το 2013, η τοποθέτηση των τιμών αυτής της μάρκας, που γεννήθηκε το 2002 κατά την τελευταία ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, διακυμάνθηκε κατά ένα δολάριο. Αιτία, ο συνδυασμός δύο φαινομένων: ποσοστό φύτευσης υψηλότερο από το κανονικό ποσοστό αντικατάστασης, σε συνδυασμό με αύξηση της κατανάλωσης κάτω από τις προσδοκίες.

Το δεύτερο φαινόμενο είναι αναμφισβήτητα το πιο ανησυχητικό: οι διάσημοι "Baby Boomers" μειώνουν την κατανάλωση κρασιού και δεν αντικαθίστανται αρκετά από τους "Millennials", όπως περίμεναν οι Αμερικανοί επαγγελματίες. Αυτό σημαίνει ότι η οργάνωση που εκπροσωπεί τους καλλιεργητές της Καλιφόρνιας - οι Allied Grape Growers (AGG) - λένε ότι θα πρέπει να μειώσουν την διαφορά από την πλευρά της παραγωγής. "Ένας απλός υπολογισμός δείχνει ότι πρέπει να ξεριζώσουμε μεταξύ 12.000 και 24.000 εκταρίων", ανέφερε η οργάνωση στην τελευταία έκθεσή της. "Με άλλα λόγια, πρέπει να πάμε κάτω από 222.000 εκτάρια ή τουλάχιστον να μην υπερβούμε αυτή την περιοχή για να μπορέσουμε να φτάσουμε τακτικά στο "καλό επίπεδο παραγωγής που χρειαζόμαστε, δεδομένης της τρέχουσας ζήτησης".

Ήταν η κατάσταση αυτή προβλέψιμη; Στο παρασκήνιο, η AGG λέει ότι ήταν προβλέψιμη, υποδεικνύοντας ότι οι επαγγελματίες έχουν πάρει χρόνο να «αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν την πραγματικότητα και την έκταση της στασιμότητας στις εκροές των οινοποιείων». Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα αποθέματα συνέχισαν να συσσωρεύονται - παραμένοντας ανεκτά "εφόσον τα περιθώρια και τα κέρδη ήταν καλά" - και στη συνέχεια αυτό ανατράπηκε με την μεγάλη συγκομιδή του 2018.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 95 επισκέπτες συνδεδεμένους