Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

12 Φεβρουαρίου 2020

Η Πορτογαλία επιδιώκει την διεθνοποίηση των ποικιλιών της σταφυλικής παραγωγής της


32 ποικιλίες σταφυλιών αντιπροσωπεύουν το 2018 το 10% του πορτογαλικού αμπελώνα (10% για την tempranillo, 7% για την touriga franca, 6% για την touriga nacional, 6% για την fernão pires, 4% για την castelão ...).

Παρατηρώντας τις εγχώριες ποικιλίες που έχουν εξαπλωθεί στο πλαίσιο προσαρμογής τους στην ξηρασία, ο πορτογαλικός αμπελώνας θεωρεί ότι στις ποικιλίες υπάρχει μια εμπορική ευκαιρία και προετοιμάζεται για την προώθηση των ξεχασμένων ποικιλιών σταφυλιών.

"Σήμερα, οι διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών είναι γαλλικές. [Με την αλλαγή του κλίματος] θα υπάρξει μετατόπιση στις αυτόχθονες ποικιλίες της Ιβηρικής Χερσονήσου. Η Touriga nacional και η alvarinho θα γίνουν διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών", δηλώνει ο κ. Jorge Monteiro, πρόεδρος της πορτογαλικής ένωσης κρασιού (ViniPortugal), στην έκθεση Vinexpo Paris (εκθεσιακό κέντρο των Βερσαλλιών). Ενώ η Touriga Nacional θα δοκιμαστεί στην ονομασία Bordeaux (ως ποικιλία για προσαρμογή), η ποικιλία Sousão εγκαθίσταται στη Νότιο Αφρική και η Tinta Barocca εμφανίζεται στην Αυστραλία για να αντιμετωπίσει την ξηρασία και να διατηρήσει τη φρεσκάδα των κρασιών. "Είναι καλό ότι άλλες χώρες παίρνουν τις ποικιλίες μας. Το γεγονός ότι η Γαλλία χρησιμοποιεί την touriga nacional θα μας επιτρέψει να την επικοινωνήσουμε καλύτερα ", αναφέρει ο Jorge Monteiro.

 

Στην Côtes-de-Provence πρόκειται να δοκιμαστούν ξένες ποικιλίες σταφυλιών

Όσον αφορά την αποτίμηση των εξαγωγών, "το μήνυμά μας προτείνει διαφορετικούς οίνους χάρη στις εγχώριες ποικιλίες σταφυλιών", εξηγεί ο Jorge Monteiro, η στρατηγική του οποίου είναι να απομακρυνθεί από τις χώρες παραγωγής (Ισπανία και Γαλλία, των οποίων οι τουρίστες είναι σημαντικοί καταναλωτές ) με προοπτική τις στρατηγικές αγορές (Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Βραζιλία και Κίνα). Παράγοντας κυρίως μείγματα κρασιού, η Πορτογαλία ξεκινά να αναδεικνύει το δυναμικό των σπάνιων ποικιλιών σταφυλιών, όπως κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επαγγελματικής γευσιγνωσίας στο Λονδίνο. «Αυτές οι ξεχασμένες ποικιλίες σταφυλιών είναι πολύ ελκυστικές για τους δοκιμαστές» υπογραμμίζει η Sofia Salvador, εκπαιδευτής κρασιού από την Πορτογαλία και διαχειριστής της ιστοσελίδας του Vini Portugal.

 

Νέα κύματα

Ενώ 250 ποικιλίες σταφυλιών βρίσκονται στην Πορτογαλία, 70 χρησιμοποιούνται σε εμπορική κλίμακα και 10 ποικιλίες σταφυλιών προβάλλονται στη στρατηγική προώθησης της ViniPortugal. Ενώ οι πορτογαλικές ποικιλίες σταφυλιών φαίνονται σήμερα προσαρμοσμένες στις κλιματικές συνθήκες, μελετάται ένα νέο κύμα ποικιλιών σταφυλιών από μια ένωση που προωθεί τη χρήση σπάνιων ποικιλιών σταφυλιών για να προετοιμαστεί για τις μελλοντικές αμπελουργικές προκλήσεις. Ο πορτογαλικός τομέας προετοιμάζει επίσης ένα τρίτο κύμα αυτόχθονων ποικιλιών αμπέλου που επιλέγονται από παλιά αμπέλια από ξεχασμένα αμπελοτεμάχια, με πειραματικές φυτεύσεις και προσδιορισμό της γενετικής κληρονομιάς.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 288 επισκέπτες συνδεδεμένους