Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

27 Ιανουαρίου 2020

Διαφωνίες σχετικά με την κατανάλωση κρασιού στις ΗΠΑ


Οι τάσεις της κατανάλωσης κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2019 δεν είναι σαφείς στις αρχές του 2020.

Οι αναλυτές διαφωνούν σχετικά με την ανάπτυξη της μεγαλύτερης αγοράς κρασιού αγορά οίνου το 2019.

"Η κατανάλωση κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώνεται για πρώτη φορά σε 25 χρόνια", υποστηρίζει η τελευταία έκθεση του IWSR. Ανακοινώνοντας μείωση των αγορών κρασιού κατά 0,9% μεταξύ 2018 και 2019, οι αναλυτές που ισχυρίζονται ότι είναι "η κύρια αρχή για τα δεδομένα και την κατανόηση της παγκόσμιας αγοράς αλκοολούχων ποτών" σημειώνουν ότι η μείωση οφείλεται κυρίως στην μείωση κατανάλωσης των ήσυχων οίνων (-1,5%), αφού οι αφρώδεις οίνοι εξακολουθούν να αναπτύσσονται (+ 4%). Για το IWSR, αυτή η πτώση εξηγείται από την αλλαγή γενιάς, η οποία έχει αντίκτυπο στους όγκους που καταναλώνονται. Αν είναι ακριβή, ωστόσο, τα στοιχεία αυτά, βασίζονται σε "προκαταρκτικές" εκτιμήσεις, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν τον προσεχή Μάιο, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

 

"Σε μεταβατικό στάδιο"

Η έλλειψη οριστικών στατιστικών οδηγεί τους αναλυτές στο να είναι πιο επιφυλακτικοί. "Οι όγκοι του κρασιού παρέμειναν σταθεροί μέχρι τα τέλη του 2018, τα πιο πρόσφατα πλήρη διαθέσιμα ετήσια στοιχεία", ανέφερε η τελευταία έκθεση Wine Intelligence. Ένα άλλο έγγραφο αναφοράς για την παρακολούθηση της αμερικανικής αγοράς, σύμφωνα με μελέτη της Silicon Valley Bank, εκτιμά ότι η αμερικανική αγορά "βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, από μια περίοδο ανάπτυξης σε μια περίοδο μείωσης των πωλήσεων". Η έκθεση αυτή παραθέτει δηλώσεις πωλήσεων από τη Nielsen, οι οποίες σημείωσαν μείωση κατά 1,4% στην αγορά οίνου κατά τη διάρκεια του κινητού έτους που λήγει τον Οκτώβριο του 2019.

 

Millennials

Αν και τα στοιχεία διαφέρουν ως προς την εξέλιξη της αμερικανικής αγοράς οίνου το 2019, όλοι συμφωνούν για τις δυσκολίες αυτού του έτους. Οι ειδικοί του Wine Intelligence επισημαίνουν ότι η μετριοπαθής κατανάλωση είναι το κλειδί για την επόμενη γενιά καταναλωτών. Αυτή η τάση άρχισε το 2015, με την πτώση του πληθυσμού των τακτικών καταναλωτών οίνου (τουλάχιστον ένα ποτό ανά μήνα, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του ενήλικου πληθυσμού της Αμερικής), το οποίο δεν αντισταθμίζεται από την αύξηση του μεριδίου «περιστασιακοί καταναλωτές» (μία φορά το χρόνο).

"Οι Millennials δεν ασχολούνται με την κατανάλωση κρασιού όπως είχε προβλεφθεί (λόγω των χαμηλότερων εισοδημάτων και της ευαισθησίας στις συζητήσεις για την υγεία)" προσθέτει η Τράπεζα Silicon Valley, προσθέτοντας ότι "ευτυχώς, οι baby boomers δεν έχουν πει το τελευταίο τους λόγο και θα είναι παρόντες για λίγο ακόμα. Συνεχίζουν να αγοράζουν κρασί, αλλά με όγκους και τιμές να μειώνονται με την ηλικία. "

 

"Ο ουρανός δεν καταρρέει"

Σε μια διάσκεψη στην οποία παρευρέθηκε ο Wine Business, Banny Brager, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Nielsen, υπογραμμίζει ότι εάν «δεν βλέπουμε πλέον την ανάπτυξη που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια», «ο ουρανός δεν καταρρέει. Δεν είναι μια στιγμή πανικού. Αλλά βλέπουμε τις τάσεις που πρέπει να απαντηθούν. "Είτε πρόκειται για την ανάπτυξη ενός άλλου τμήματος της αγοράς, είτε επηρεάζεται ο ανταγωνισμός από άλλα αλκοολούχα ποτά (μπύρες, οινοπνευματώδη και κοκτέιλ).

"Το μέλλον θα είναι για εταιρείες που μπορούν να οικοδομήσουν βαθύτερες (και από την φύση πιο προσοδοφόρες) σχέσεις με μικρότερο πληθυσμό καταναλωτών, που αγοράζουν λιγότερο συχνά", προβλέπει το Wine Intelligence.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 197 επισκέπτες συνδεδεμένους