Εκτύπωση
PDF

7 Ιανουαρίου 2020

Οινοποιητικοί συνεταιρισμοί με υψηλή οικολογική συνείδηση

 

Boris Calmette, πρόεδρος των συνεταιρισμένων αμπελοκαλλιεργητών.

 

Οι συνεταιρισμένοι αμπελουργοί απονέμουν βραβεία στους πέντε πρώτους συνεταιρισμούς που έχουν φυτέψει το 90% της επιφάνειας τους με αμπέλια με υψηλή περιβαλλοντική αξία είτε είναι βιολογικά.

Την 7η Ιανουαρίου, οι συνεταιρισμένοι αμπελουργοί (πρώην CCVF) θα δώσουν τα πρώτα πέντε βραβεία στους πρώτους πέντε συνεταιρισμούς με υψηλή οικολογική συνείδηση. Οι νικητές είναι το οινοποιείο Ribeauvillé και η Union Alliance στην Αλσατία, οι Vignerons de Correns το οινοποιείο στο Var και το οινοποιείο l'Avenir στην Aude. Το οινοποιείο Correns είναι βιολογικό και τα άλλα τέσσερα καλλιεργούν με όρους υψηλής περιβαλλοντικής αξίας (Haut valeur environmentales – HVE).

Με την πρωτοβουλία αυτή, οι συνεταιρισμοί θέλουν να δείξουν ότι υλοποιούν τη δέσμευση που είχαν αναλάβει στον Υπουργό Γεωργίας στο συνέδριό τους στα τέλη Ιουνίου για να εξασφαλίσουν ότι το 50% των συνεταιρισμών είναι πιστοποιημένοι ως HVE ή καλλιεργούν βιολογικά.

Ο πρόεδρος των συνεταιρισμένων αμπελουργών διαβεβαιώνει ότι ο ενθουσιασμός για την καλλιέργεια είναι πολύ έντονος στους συνεργαζόμενους φορείς. "Χιλιάδες αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις έχουν αναλάβει τέτοιες δεσμεύσεις". Την επόμενη χρονιά την ίδια ημέρα, θα έχουμε πάνω από εκατό συνεταιρισμούς με περισσότερο από το 90% της επιφάνειας τους πιστοποιημένους. Οι συνεργαζόμενοι έχουν ήδη σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Αρκεί να διαθέσετε τις σωστές πληροφορίες στο σωστό λογισμικό για να λάβετε πιστοποίηση".

Ερωτηθείς για το κόστος και τα οφέλη αυτής της πιστοποίησης, ο Boris Calmette απάντησε: "Στην Occitane, υπολογίζουμε το κόστος σε € 3 / hl. Στην αρχή της περιόδου ελπίζουμε να πετύχουμε έσοδα € 5 / hl για ένα κρασί πιστοποιημένο με HVE. Προς το παρόν, το εφαρμόζουμε στο Pays d'Oc για τα ΠΓΕ. Είναι θεμιτό να ανακτήσουμε το όφελος από τις προσπάθειές μας ».

Τι θα συμβεί όταν γενικευτεί το HVE; Ο Borris Calmette δεν έχει ψευδαισθήσεις: «Θα είναι μια προϋπόθεση πρόσβασης στην αγορά», απαντά.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 74 επισκέπτες συνδεδεμένους