Εκτύπωση
PDF

12 Νοεμβρίου 2019

Η Αυστραλία ξεπέρασε τη Γαλλία στην Κίνα σε αξία εξαγωγών οίνου

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μόλις κυκλοφόρησε η επαγγελματική οργάνωση Wine Australia, οι Αυστραλοί εξαγωγείς φαίνεται να είναι στο δρόμο να επιτύχουν το στοίχημά τους, ώστε να αξιολογηθούν καλύτερα τα κρασιά τους στην παγκόσμια αγορά, ιδιαίτερα χάρη στην Ασία.

2,89 δισ. Αυστραλιανά δολλάρια (ή σχεδόν 1,8 δισ. ευρώ) είναι ο κύκλος εργασιών που παράγεται από εξαγωγές αυστραλιανών οίνων κατά τους δώδεκα μήνες (από Σεπτέμβριο 2018 - Σεπτέμβριο 2019). Με άνοδο 7% από το προηγούμενο έτος, η αποτίμηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της αξίας των αποστολών προς την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο. "Οι εξαγωγές κρασιού της Αυστραλίας προς την Κίνα έφτασαν τα 1,25 δισ. δολ. (776 εκ. ευρώ), αυξημένες κατά 18%, με μέσες τιμές αυξημένες κατά 40% σε AUD 8,42. (5,23 €) το λίτρο FAB ", επισήμανε ο διευθυντής του Wine Australia, Αντρέας Κλάρκ, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Αυτό, παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την κινεζική οικονομία και την επιβράδυνση της κατανάλωσης που θα μπορούσε να προκύψει. Πρέπει να τονισθεί ότι δεν είναι όλες οι εξαγωγές χώρες οίνων στο ίδιο σκάφος στην Κίνα: Τα στοιχεία του παγκόσμιου άτλαντα του εμπορίου για το έτος που έληξε τον Αύγουστο του 2019 δείχνουν ότι οι συνολικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 11%. «Η Αυστραλία εκτοπίζει τη Γαλλία ως την πρώτη χώρα προμηθευτή σε αξία, με τη Χιλή να κατέχει την πρώτη θέση σε όγκο», δήλωσε ο Αντρέας Κλάρκ.

Και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία κέρδισε πόντους σημειώνοντας αύξηση κατά 3% στις τιμές (436 εκατ. AUD / 270 εκατ. AUD) παρά την υποχώρηση των όγκων κατά 9% (1.460.000 hl). "Οι εξαγωγές οίνων με μέση τιμή 10 AUD ή περισσότερο (€ 6,21) αυξήθηκαν κατά 20% στα 47 εκατομμύρια AUD (από 29 εκατομμύρια ευρώ), το υψηλότερο επίπεδο από το 2009», δήλωσε ο διευθυντής, του Wine Australia. Πρέπει να ειπωθεί ότι οι εξαγωγείς έβαλαν τα μέσα, οργανώνοντας το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο τη μεγαλύτερη διαφημιστική τους δραστηριότητα μέχρι στιγμής. Περισσότεροι από 100 εκθέτες συμμετείχαν σε «road show» σε έξι μεγάλες πόλεις για επαγγελματίες και χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από την αυστραλιανή κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο κινήθηκαν πτωτικά, με αντίστοιχη μείωση κατά 4% και 2% σε αξία και όγκο, λόγω του Brexit και της οικονομικής αβεβαιότητας. Παρ 'όλα αυτά, η Αυστραλία εξακολουθεί να κυριαρχεί στην αγορά οικιακής κατανάλωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, διατηρώντας τη θέση της ως κορυφαίου προμηθευτή για είκοσι χρόνια.

Γενικότερα, τα στοιχεία δείχνουν καλύτερη αποτίμηση των αυστραλιανών κρασιών σε αξία σε βάρος των όγκων, οι οποίοι μειώθηκαν κατά 8% τους εν λόγω δώδεκα μήνες σε 7.740.000 εκατόλιτρα. Αυτές οι δύο τάσεις οδήγησαν σε αύξηση κατά 16% της μέσης τιμής ανά λίτρο (3,74 AUD / € 2,32), αύξηση που είναι ρεκόρ (6,79 AUD / λίτρο € 4,21) για τους εμφιαλωμένους οίνους. Το Wine Australia ερμηνεύει τη μείωση των όγκων λόγω των χαμηλότερων συγκομιδών του 2018 και του 2019 από ότι το 2017, καθώς επίσης ότι η μείωση οφείλεται και στην τάση οι ώριμες αγορές να καταναλώνουν λιγότερο αλλά καλύτερα.

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 47 επισκέπτες συνδεδεμένους