29 Οκτωβρίου 2019
Πτώση 10,18% της ελληνικής οινοπαραγωγής σύμφωνα με την α΄ εκτίμηση του ΥΠΑΑΤ
Επιβεβαιώνεται, αν και δεν οριστικοποιείται η εκτίμηση μείωσης της παραγωγής στη χώρα μας μετά και την ανακοίνωση του τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του ΥΠΑΑΤ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία α΄ εκτίμησης που ανακοινώθηκαν στην Commission, πτώση της παραγωγής καταγράφεται κατά 10,18% σε συνολικό επίπεδο ανεξαρτήτως κατηγορίας οίνου. Να σημειωθεί ότι η τάση είναι συνήθως να παρουσιάζεται η εκτίμηση παραγωγής μειωμένη περισσότερο, απ’ ότι τελικά δηλώνεται με την Οριστική Δήλωση, που υποβάλλεται κάθε Απρίλιο του επομένου έτους στην Commission.
Ανά κατηγορία οίνων οι μεταβολές είναι οι ακόλουθες:
| Κατηγορία Οίνου | 2019 σε 1000 HL | 2018 σε 1000 HL | Μεταβολή % | 
| ΠΟΠ | 176,71 | 200,6 | -11,91 | 
| ΠΓΕ | 425,01 | 392,7 | +8,23 | 
| Ποικιλιακοί οίνοι | 143,73 | 131,03 | +9,68 | 
| Οίνοι χωρίς ΠΟΠ και ΠΓΕ | 1.185,45 | 1.510,3 | -21,51% | 
| Άλλοι οίνοι και γλεύκη | 76,8 | 1 | 
 | 
Σε σχέση με το μέσο όρο 5ετίας η οινοπαραγωγή του 2019 δείχνει μειωμένη κατά 19,86%, ενώ η μεγάλη πτώση αφορά τους οίνους χωρίς ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Η σύγκριση μέσων όρων του 2000 και του 2019, καταδεικνύει την δραματική μείωση της οινοπαραγωγής κατά 34,63%, γεγονός που αποδίδεται στη δραματική μείωση των εκτάσεων αμπελοκαλλιέργειας κατά 20%.










