Εκτύπωση
PDF

9 Σεπτεμβρίου 2019

Τρύγος 2019: Ακόμη και με -16%, η Ιταλία παραμένει η πρώτη χώρα παραγωγής κρασιών στον κόσμο

 

Με καθυστέρηση από 10 έως 15 ημέρες, η ιταλική συγκομιδή σταφυλιών μόλις ξεκινάει. Το 15% της συγκομιδής θα συγκομισθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, έναντι 40% την ίδια περίοδο πριν από δύο χρόνια.

Δυσμενής καθ 'όλη τη διάρκεια της αμπελουργικής περιόδου, ο καιρός έχει μειώσει σημαντικά το παραγωγικό δυναμικό της ιταλικής βιομηχανίας οίνου, η οποία όμως είναι στην ευχάριστη θέση να διατηρεί την παγκόσμια ηγεσία της.

Το 2019, οι αμπελώνες της Ιταλίας θα παράξουν 46,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου από την ιταλική ένωση οίνων (UIV), την Ένωση οινολόγων της Ιταλίας (Assoenologi ) και την Στατιστική Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Πολιτικής (ISMEA). Λαμβάνοντας υπόψιν τις παρατηρήσεις και τα αρχεία των τριών οργανώσεων στα τέλη Αυγούστου, αυτή η πρόβλεψη ανακοινώνει μείωση της Ιταλικής συγκομιδής κατά 16% σε σύγκριση με την ιστορικά γενναιόδωρη παραγωγή του 2018 (54,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα). Κάτω από τη μέση παραγωγή των τελευταίων πέντε ετών σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες (με εξαίρεση την Τοσκάνη 2,6 εκατ. εκατόλιτρα, +10%).

 

Ακατάλληλο κλίμα

"Η μείωση αυτή της παραγωγής οφείλεται κυρίως στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες", δηλώνουν οι UIV, Assoenologi και ISMEA. Μετά από ένα περσινό ξηρό και ζεστό καλοκαίρι, οι "ανωμαλίες" συνέχισαν με μια κρύα και βροχερή άνοιξη που «καθυστέρησε την ανθοφορία και τον βλαστικό κύκλο της αμπέλου». Από τότε, κάθε φαινολογική φάση του αμπέλου επηρεάστηκε από το δυσμενές κλίμα. Επηρεασμένος από τις βροχές, ο αμπελώνας επηρεάστηκε στη συνέχεια από την ξηρασία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο: η ξηρασία επέφερε την αναγκαστική άρδευση σε ορισμένες περιοχές, ειδικά στα νέα αμπέλια, αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα. Και αν οι βροχές τον Αύγουστο συνέβαλαν στην ενυδάτωση των αμπελώνων, οι καταιγίδες με χαλάζι έφεραν νέα προβλήματα στα σταφύλια.

Οι "κλιματολογικές μεταβολές" δεν θα εμποδίσουν την Ιταλία να βρεθεί στη θέση της πρώτης χώρας παραγωγής οίνου στον κόσμο. Συνεπεία κλιματικής αλλαγής, το κλίμα κυμαίνεται από εύκρατο έως θερμό, με ακανόνιστες μεταπτώσεις και θυελλώδεις μεταβολές. Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας προβλέπει μια συγκομιδή 43,4 εκατομμυρίων εκατόλιτρων και οι ισπανικοί συνεταιρισμοί μια συγκομιδή που προσεγγίζει τα 40 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

 

Επιπτώσεις στην αγορά

Εάν η γενναιόδωρη συγκομιδή του 2018 επηρέασε τις ιταλικές τιμές (-27% για τα generic και -6% για τα DOC και DOCG), η φετινή μικρή συγκομιδή πρέπει να ανεβάσει μηχανικά τις τιμές. Ειδικά στις εξαγωγές, η γερμανική αγορά αναπτύσσεται για τους generic οίνους, ενώ η αύξηση των αφρωδών οίνων διατηρείται (το Prosecco όμως δεν εμφανίζει πλέον διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης).

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 24 επισκέπτες συνδεδεμένους