Εκτύπωση
PDF

3 Σεπτεμβρίου 2019

Η πτώση της παραγωγής στη Γαλλία επιβεβαιώνεται

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσίευσε η Agreste στις 27 Αυγούστου 2019, η παραγωγή οίνου το 2019 θα ανέλθει σε 43,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα, δηλαδή 12% κάτω από το 2018 και 4% κάτω κατά μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια. Κύριος υπεύθυνος: η κλιματική αλλαγή.

Είναι πράγματι η χαμηλή παραγωγή στη Γαλλία, γεγονός που επιβεβαιώνεται. Έτσι, αμφισβητείται από τους επαγγελματίες εκπροσώπους, η πρόβλεψη της Agreste που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιουλίου που αναφέρει ότι η παραγωγή οίνου θα κυμανθεί «μεταξύ 42,8 και 46,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα». Στις 27 Αυγούστου, το στατιστικό τμήμα του Υπουργείου Γεωργίας εκτιμά ότι η παραγωγή οίνου θα ανέλθει στα 43,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το ποσοστό, θα καταγραφεί μείωση 12% σε σύγκριση με το 2018 και 4% σε σύγκριση με το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Η μικρή συγκομιδή του 2017, που οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στους παγετούς, με 36,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα, δεν φαίνεται να ανησυχεί τους παραγωγούς.


Το κλίμα ποικίλει από το κρύο στη ζέστη

Ποιο είναι το πρόβλημα; "Ο τοπικός ελαφρύς παγετός, το κύμα καύσωνα και το χαλάζι συμβάλλουν στη μείωση του παραγωγικού δυναμικού", αναφέρει η Agreste. Σε αντίθεση με το 2017, είναι επομένως πολλαπλά και διαφοροποιημένα καιρικά φαινόμενα που συμβάλλουν στη μείωση αυτή της παραγωγής. Η ανάλυση είναι ακόμη πιο περίπλοκη, καθώς οι διάφοροι αμπελώνες δεν έχουν πληγεί από τα ίδια φαινόμενα.

Ο μόνος κοινός παρονομαστής είναι η θερμοπληξία. Στην Champagne, ο καύσωνας του τέλους Ιουλίου προκάλεσε εγκαύματα. Στην Αλσατία, το κύμα καύσωνα και η έλλειψη νερού έχουν επιβραδύνει την βλαστική ανάπτυξη των αμπέλων. Στη Charentes, η ξηρασία έχει περιορίσει τη μεγέθυνση των σταφυλιών. Στην περιοχή Languedoc και Roussillon, τα κύματα καύσωνα επέδρασσαν στα τσαμπιά με αποτέλεσμα την απώλεια παραγωγής, κυρίως στην Gard και στο Hérault. Από την άλλη πλευρά, η θερμότητα επέτρεψε συχνά τον περιορισμό της εξέλιξης των ασθενειών ή την αντιστάθμιση της καθυστέρησης της ανθοφορίας.

Γίνεται συνήθεια, ο παγετός πλήττει τις παραγωγικές δυνατότητες. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην περίπτωση της Val de Loire ή της Βουργουνδίας. Αλλά είναι και η Jura που υποφέρει περισσότερο. Η συγκομιδή φθάνει φέτος μόνο στα 45.000 εκατόλιτρα. Σχεδόν το ήμισυ του μέσου όρου των πέντε τελευταίων ετών!

Το τοπικό χαλάζι έχει κάνει ζημιές. Προστίθενται σε αυτό οι πυρκαγιές, ιδιαίτερα στη Gard και στην Aude. Τέλος, εκτός από τη Jura, οι περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο από τους κλιματικούς κινδύνους είναι η Βουργουνδία και το Beaujolais (-12% / μέσος όρος 5 ετών), η Αλσατία (-8%), η κοιλάδα του Λίγηρα (-7%) και το Charentes (-7%).

 

Η συγκομιδή της Champagne, του Bordeaux και του Languedoc-Roussillon θα παρουσιάσει πτώση της τάξης του -3 έως -4% σε σύγκριση με το μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών. Στο Savoie και νοτιοδυτικά περιορίζονται οι ζημιές νοτιοανατολικά όπως και η Κορσική θα παρουσιάζουν σταθερότητα.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 259 επισκέπτες συνδεδεμένους