Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

3 Σεπτεμβρίου 2019

Η πτώση της παραγωγής στη Γαλλία επιβεβαιώνεται

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσίευσε η Agreste στις 27 Αυγούστου 2019, η παραγωγή οίνου το 2019 θα ανέλθει σε 43,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα, δηλαδή 12% κάτω από το 2018 και 4% κάτω κατά μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια. Κύριος υπεύθυνος: η κλιματική αλλαγή.

Είναι πράγματι η χαμηλή παραγωγή στη Γαλλία, γεγονός που επιβεβαιώνεται. Έτσι, αμφισβητείται από τους επαγγελματίες εκπροσώπους, η πρόβλεψη της Agreste που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιουλίου που αναφέρει ότι η παραγωγή οίνου θα κυμανθεί «μεταξύ 42,8 και 46,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα». Στις 27 Αυγούστου, το στατιστικό τμήμα του Υπουργείου Γεωργίας εκτιμά ότι η παραγωγή οίνου θα ανέλθει στα 43,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το ποσοστό, θα καταγραφεί μείωση 12% σε σύγκριση με το 2018 και 4% σε σύγκριση με το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Η μικρή συγκομιδή του 2017, που οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στους παγετούς, με 36,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα, δεν φαίνεται να ανησυχεί τους παραγωγούς.


Το κλίμα ποικίλει από το κρύο στη ζέστη

Ποιο είναι το πρόβλημα; "Ο τοπικός ελαφρύς παγετός, το κύμα καύσωνα και το χαλάζι συμβάλλουν στη μείωση του παραγωγικού δυναμικού", αναφέρει η Agreste. Σε αντίθεση με το 2017, είναι επομένως πολλαπλά και διαφοροποιημένα καιρικά φαινόμενα που συμβάλλουν στη μείωση αυτή της παραγωγής. Η ανάλυση είναι ακόμη πιο περίπλοκη, καθώς οι διάφοροι αμπελώνες δεν έχουν πληγεί από τα ίδια φαινόμενα.

Ο μόνος κοινός παρονομαστής είναι η θερμοπληξία. Στην Champagne, ο καύσωνας του τέλους Ιουλίου προκάλεσε εγκαύματα. Στην Αλσατία, το κύμα καύσωνα και η έλλειψη νερού έχουν επιβραδύνει την βλαστική ανάπτυξη των αμπέλων. Στη Charentes, η ξηρασία έχει περιορίσει τη μεγέθυνση των σταφυλιών. Στην περιοχή Languedoc και Roussillon, τα κύματα καύσωνα επέδρασσαν στα τσαμπιά με αποτέλεσμα την απώλεια παραγωγής, κυρίως στην Gard και στο Hérault. Από την άλλη πλευρά, η θερμότητα επέτρεψε συχνά τον περιορισμό της εξέλιξης των ασθενειών ή την αντιστάθμιση της καθυστέρησης της ανθοφορίας.

Γίνεται συνήθεια, ο παγετός πλήττει τις παραγωγικές δυνατότητες. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην περίπτωση της Val de Loire ή της Βουργουνδίας. Αλλά είναι και η Jura που υποφέρει περισσότερο. Η συγκομιδή φθάνει φέτος μόνο στα 45.000 εκατόλιτρα. Σχεδόν το ήμισυ του μέσου όρου των πέντε τελευταίων ετών!

Το τοπικό χαλάζι έχει κάνει ζημιές. Προστίθενται σε αυτό οι πυρκαγιές, ιδιαίτερα στη Gard και στην Aude. Τέλος, εκτός από τη Jura, οι περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο από τους κλιματικούς κινδύνους είναι η Βουργουνδία και το Beaujolais (-12% / μέσος όρος 5 ετών), η Αλσατία (-8%), η κοιλάδα του Λίγηρα (-7%) και το Charentes (-7%).

 

Η συγκομιδή της Champagne, του Bordeaux και του Languedoc-Roussillon θα παρουσιάσει πτώση της τάξης του -3 έως -4% σε σύγκριση με το μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών. Στο Savoie και νοτιοδυτικά περιορίζονται οι ζημιές νοτιοανατολικά όπως και η Κορσική θα παρουσιάζουν σταθερότητα.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 255 επισκέπτες συνδεδεμένους