Εκτύπωση
PDF

22 Ιουλίου 2019

" Φίλος μεν ο κ. Πρωθυπουργός (ο κάθε Πρωθυπουργός)  φιλτέρα δε η αλήθεια ".

Ο κάθε πολίτης έχει την υποχρέωση να παρακολουθεί τις προγραμματικές δηλώσεις κάθε νέας κυβέρνησης, προκειμένου να θεωρείται ενημερωμένος, με την νομική έννοια του όρου. Αυτό σημαίνει ότι, δεν του συγχωρείται άγνοια, για  τα θέματα εκείνα, για  τα οποία είχε υποχρέωση να λάβει γνώση, υπό τον όρο βεβαίως, ότι η γνώση αυτή αρμοδίως του παρασχέθηκε.

Άποψή μας είναι ότι, ένας από τους λόγους που γίνονται οι προγραμματικές δηλώσεις  των κυβερνήσεων είναι και ο λόγος να καθίστανται οι πολίτες ενημερωμένοι, συνεπώς υπεύθυνοι, όταν δρουν σε μια δυτική δημοκρατία.

Θεωρούμε αυτονόητο, ότι μεταξύ των πολιτών, που παρακολούθησαν προχθές τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού, θα ήταν και οι Έλληνες αγρότες , συνεταιρισμένοι ή όχι, οι οποίοι προφανώς ανέμεναν τα εθνικά μέτρα για την πρωτογενή παραγωγή,  οι δε  συνεταιρισμένοι, προφανώς τα μέτρα για τις επιχειρήσεις τους.

Η πρωτόγνωρη παντελής απουσία αναφοράς-ενημέρωσης, σε αμφότερα τα προαναφερόμενα θέματα, τα οποία συνδέονται με τον σημαντικότερο τομέα της εθνικής οικονομίας, που είναι η αγροτική παραγωγή, αποδεικνύει ότι το μέγεθος αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό, ούτε και  από τον σημερινό πρωθυπουργό.

Αποτελεί μια ακόμη οδυνηρή διαπίστωση για τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση, στον συνεταιρισμένο αγρότη, όταν ο κ. Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ρομποτική, παρέλειψε να αναφέρει ότι η σημαντικότερη  εφαρμογή της είναι στην Γεωργία. Και αυτονοήτως, παρά την εκτενή αναφορά του στην εκπαίδευση, παρέλειψε να αναφέρει την ανάγκη επανίδρυσης  της καταργηθείσας από τους προκάτοχους του Ανώτατης Συνεταιριστικής Σχολής, με έδρα την Θεσσαλονίκη καθώς και την επίσης καταργηθείσα από τους προκατόχους του, Ανώτατη θεσμική εκπροσώπηση των συνεταιρισμένων αγροτών, με μακρά ιστορία αλλά  και αναμφισβήτητη προσφορά στη χώρα.

 

Ασυγχώρητες παραλείψεις ή μήπως όχι;

Αν η επιλογή είναι να ξεχαστεί η επίλεκτη εθνική αγροτική παραγωγή, τότε πράγματι διευκολύνει  η παράλειψη αναφοράς στον συνταγματικά κατοχυρωμένο συνεταιριστικό θεσμό,  ο οποίος όμως ,έχουμε υποχρέωση να υπενθυμίσουμε ότι  ανθεί σε όλο τον πλανήτη, διότι πράγματι, οι συνεταιρισμοί κτίζουν ένα καλλίτερο κόσμο και πράγματι οι συνεταιρισμοί αντέχουν σε περιόδους κρίσης,  όπως διακηρύσσει ο ΟΗΕ.

  

Ανδριανή- Άννα Μητροπούλου

Δικηγόρος- Πρώην  Νομικός Σύμβουλος ΠΑΣΕΓΕΣ.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 72 επισκέπτες συνδεδεμένους