Εκτύπωση
PDF

11 Ιουνίου 2019

Τα αλκοολούχα ποτά συμφώνησαν για την ενεργειακή και διατροφική επισήμανση


Ο ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αλκοολούχων Ποτών ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου συμφωνίας για την ενεργειακή και διατροφική επισήμανση των αλκοολούχων ποτών.

Στις 4 Ιουνίου, στο Παρίσι, στην ετήσια γενική συνέλευσή του, ο ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αλκοολούχων Ποτών υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης σχετικά με το ετικετάρισμα και την επισήμανση σε αυτό της ενεργειακής και διατροφικής αξίας, με την παρουσία του Επιτρόπου Υγείας Vytenis Andriukaitis. Tο περιεχόμενο της συμφωνίας δεν διαφέρει από την τρέχουσα πρόταση για τον αμπελοοινικό τομέα, η υπογραφή όμως αυτή δίνει στον τομέα των αλκοολούχων στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ο οίνος, το πρώτο έναυσμα.

 

Στην ετικέτα και στο διαδίκτυο

Συγκεκριμένα, η σήμανση των θερμίδων θα τοποθετηθεί στις ετικέτες των αλκοολούχων ποτών (και συνεπώς και των φιαλών οίνου) με δύο μορφές: ο αριθμός θερμίδων ανά 100 mL και ο αριθμός ανά μονάδα σερβιρίσματος. Όσον αφορά τα συστατικά, οι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκουν τις πρώτες ύλες στην ετικέτα για όλα τα απλά αλκοολούχα ποτά και τη βότκα. Για τα συστατικά επίσης, η επισήμανση θα είναι προσβάσιμη με απευθείας σύνδεση διαβάζοντας τον γραμμωτό κώδικα μέσω έξυπνου τηλεφώνου (smartphone). Τα πρότυπα αναπτύσσονται σε συνεργασία με την GS1 και θα είναι διαθέσιμα μέσω ανοιχτών εφαρμογών, οι οποίες μπορούν επομένως να αξιοποιηθούν μέσω των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρησιμοποιούμενα πρόσθετα που δεν υπάρχουν στο τελικό προϊόν δεν θα θεωρούνται συστατικά.

Για να επισημάνει τη σταθερή δέσμευσή στο πλαίσιο ανάπτυξης του πρωτοκόλλου του, ο ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αλκοολούχων Ποτών δεσμεύεται επίσης για ποσοτικούς στόχους. Μέχρι το 2020, το 25% των φιαλών που διατίθενται στην αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εμφανίζει πληροφορίες για την ενεργειακή αξία (θερμίδες). Το μερίδιο θα ανέλθει στο 50% μέχρι τα τέλη του 2021 και στο 66% μέχρι το τέλος του 2022.

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 37 επισκέπτες συνδεδεμένους