Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

5 Ιουνίου 2019

Τα 6 σημεία για την επιτυχία των αυστραλιανών κρασιών στην Κίνα*

 

Μιλώντας στις 30 Μαΐου στην Παγκόσμια Έκθεση Χύμα Οίνων στην Ασία στο Yantai, ο Αυστραλός Dan Traucki αιτιολόγησε την επιτυχία των αυστραλιανών κρασιών στην Κίνα.

Τα τελευταία χρόνια, η Αυστραλία έχει γίνει σοβαρός ανταγωνιστής στην αγορά οίνου στην Κίνα. Με κύκλο εργασιών 723,25 εκατομμυρίων δολαρίων που επιτεύχθηκε το 2018, η χώρα βρίσκεται ακριβώς πίσω από τη Γαλλία και μπροστά από τη Χιλή. Ανεξάρτητος δημοσιογράφος και σύμβουλος εξαγωγών, ο Dan Traucki αναλύει αυτή την επιτυχία μέσω έξι ισχυρών σημείων της αυστραλιανής βιομηχανίας.

 

1. Υγιείς οίνοι που σέβονται το περιβάλλον

Χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες με χαμηλή φυτοϋγειονομική πίεση, τα αυστραλιανά κρασιά προέρχονται από σταφύλια που παράγονται με φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.

 

2. Ευέλικτη νομοθεσία

«Στην Αυστραλία, η ρυθμιστική πίεση (νομοθεσία) είναι πολύ χαμηλή. Ο μόνος δικαστής είναι η αγορά: είτε κάνετε κακά κρασιά και το μέλλον σας είναι συμβιβασμένο, είτε κάνετε καλό κρασί και κερδίζετε μερίδιο αγοράς», εξηγεί ο Dan Traucki. Ωστόσο, ο τελευταίος διευκρίνισε τον ρυθμιστικό ρόλο του Αυστραλιανού Συμβουλίου Οίνου, ενός ημικρατικού οργανισμού, που επιτρέπει στα οινοποιεία να εξάγουν, να αναλύουν κρασιά και να εγγυώνται ότι είναι υγιή "χωρίς πολύ SO2", αναφέρει ο Dan Traucki.

 

3. Γραμμικότητα μεταξύ των ετών

Τα αυστραλιανά κρασιά έχουν χαμηλή διαφοροποίηση γεύσης μεταξύ των διαφόρων ετών, γεγονός που εγγυάται το προφίλ τους στον αγοραστή.

 

4. Ένα ευρύ φάσμα ποικιλιών σταφυλιών

Το 50% των εξαγομένων ποσοτήτων προέρχεται από ποικιλίες Syrah, Cabernet Sauvignon, Syrah / Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Cabernet / Syrah. «Όμως η Αυστραλία διαθέτει επίσης 154 διαφορετικές ποικιλίες», δήλωσε ο Dan Trauck, ο οποίος σημειώνει ότι δεν είναι όλες οι παραγωγές χώρες σε θέση να προσφέρουν μια τέτοια επιλογή. Η ποικιλομορφία αυτή είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Κίνα, διότι επιτρέπει να δοθεί αποκλειστικότητα στον αγοραστή. "Στην Κίνα, το κύρος εμπεριέχει πολλά πράγματα. Εάν είστε ο μόνος παραγωγός μιας ποικιλίας στην Αυστραλία και εγγυάστε την αποκλειστικότητα σε έναν αγοραστή, είστε σε θέση να μαγνητίσετε την αγορά ", τονίζει.

 

5. Καινοτομία

Η ικανότητα της Αυστραλίας να προσφέρει καινοτομία στην αγορά κρασιού είναι ελκυστική στην Κίνα. Σύμφωνα με τον Dan Trauck, το καψύλι, που κλείνει πολλές αυστραλιανές φιάλες, αναμένεται να σημειώσει σημαντική πρόοδο στην Κίνα.

 

6. Γεωγραφική εγγύτητα

«Η Αυστραλία είναι η κοντινότερη χώρα παραγωγής στην Κίνα, η οποία επιτρέπει την ταχύτερη παράδοση των κρασιών», δηλώνει ο Αυστραλός δημοσιογράφος.

 

*Σημείωση ΚΕΟΣΟΕ: Στο άρθρο που παρατέθηκε δεν περιλαμβάνεται ένα ουσιώδες πλεονέκτημα που έχουν τα αυστραλιανά κρασιά στην Κίνα. Είναι αυτό της μειωμένης κατά το ήμισυ περίπου σε σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς οίνους, βάσει της διμερούς συμφωνίας μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 564 επισκέπτες συνδεδεμένους