Εκτύπωση
PDF

22 Μαΐου 2019 

Απειλή για τους αμπελουργούς ,η κλιματική αλλαγή επισημαίνουν οι Copa Cogeca

Οι Copa Cogeca σε πρόσφατη συνεδρίαση της Ομάδας πολιτικού διαλόγου Οίνου στις Βρυξέλλες, με την παρουσία της Commission και όλων των ευρωπαϊκών φορέων οίνου, αναλύοντας την κατάσταση της αγοράς οίνου στην Ευρώπη , τόνισαν τη σημαντική σχέση μεταξύ των αποτελεσμάτων της αγοράς και των κλιματικών συνθηκών, αφού τα ακραία γεγονότα που επικρατούν τις τελευταίες δεκαετίες έχουν οδηγήσει σε μια γενική μεταβλητότητα των αποδόσεων και στην αστάθεια των αγορών. Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι η αλλαγή του κλίματος αποτελεί πραγματική απειλή για τους αμπελουργούς και η μελλοντική ΚΓΠ θα πρέπει να το λάβει υπόψη αυτό. Στους πρώτους μήνες της τρέχουσας περιόδου δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικά κλιματικά φαινόμενα στην Ευρώπη ,εκτός από μερικούς παγετούς ,ή και ξηρασία που εξακολουθεί να υφίσταται, ιδίως στις Κάτω Χώρες και στην Ισπανία.

Άλλες εξωτερικές συγκυρίες που είναι επίσης πιθανό να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή αγορά οίνου είναι σύμφωνα με την Οργάνωση , το Brexit, η επιβράδυνση της κινεζικής αγοράς και ο απομονωτισμός των ΗΠΑ.

Η δημιουργία του Παρατηρητηρίου της Αγοράς που έχει αποφασίσει η Commission μετά από αίτημα των Copa Cogeca , θα είναι εξαιρετικά επωφελής για την παρακολούθηση αυτών των γεγονότων και θα προβλέπει τη λήψη μέτρων για τη διακύμανση των τιμών.

Σε ορισμένες χώρες ανέφεραν επίσης οι εκπρόσωποι των Copa Cogeca ,ο τομέας οίνου, εργάζεται ήδη για να εξασφαλίσει έναν καλύτερο συντονισμό στην αλυσίδα εφοδιασμού και μια δικαιότερη κατανομή της παραγόμενης αξίας.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 84 επισκέπτες συνδεδεμένους