Εκτύπωση
PDF

17 Απριλίου 2019

Με μειωμένες ποσότητες αλλά καλή ποιότητα ανακοινώνεται η παραγωγή στο νότιο ημισφαίριο


Η συγκομιδή των σταφυλιών εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε πολλές περιοχές του νότιου ημισφαιρίου, αλλά υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα για τις ποσότητες και την ποιότητα που αναμένονται φέτος.

 Αναθεώρηση των προβλέψεων προς τα κάτω

Τα αμπέλια δεν γλύτωσαν και φέτος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ακολουθώντας την πεπατημένη των ζημιών που προκλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα, η Αυστραλία, όπως και η Χιλή σε μικρότερο βαθμό, υπέφεραν από τις μέγιστες θερμοκρασίες που έφτασαν έως και 50 °C, ενώ ο αμπελώνας της Νότιας Αφρικής εξακολουθεί να αναρρώνει μετά από τρία χρόνια ακραίας ξηρασίας. Αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν στη μείωση του συνολικού δυναμικού παραγωγής στις περισσότερες χώρες. Από την άλλη πλευρά, το επίπεδο ποιότητας θεωρείται συχνά εξαιρετικό. Όσον αφορά τον όγκο, οι πρώτες εκτιμήσεις αναθεωρούνται προς τα κάτω. Αυτό ισχύει για παράδειγμα στην Αργεντινή, όπου οι προβλέψεις μειώθηκαν από 2,5-2,6 ΜΤ στους 2,35-2,45 MT, και την Αυστραλία, όπου το μέγιστο επίπεδο αναμένεται στους 1,6 MT από 1,7 MT το 2018. Στην Αφρική ο επαγγελματικός φορέας Vinpro, με βάση τα στοιχεία που συλλέγονται από την SAWIS, υποδηλώνει μια πιθανή συγκομιδή για το 2019 χαμηλότερη από πέρυσι (9,5 Mhl). "Τα σταφύλια και οι ρώγες είναι μικρότερα, ελαφρύτερα και λιγότερο πυκνά από ότι συνήθως", εξηγεί ο François Viljoen, διευθυντής υπηρεσιών οίνου στο Vinpro. "Αυτή η τάση μπορεί να αποδοθεί στις δυσμενείς συνθήκες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης που έγιναν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, και στα αιολικά γεγονότα των αρχών του καλοκαιριού."
Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 164 επισκέπτες συνδεδεμένους