Εκτύπωση
PDF

5 Μαρτίου 2019

Συνεχίζει η αρνητική ανάπτυξη των εκτάσεων του ελληνικού αμπελώνα

Στα 628.045 στρέμματα δήλωσε στην Commission το αρμόδιο τμήμα Αμπέλου, Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών την έκταση του ελληνικού αμπελώνα για την αμπελοοινική περίοδο 2017/2018 (με 31.7.2018).

Η αύξηση των εκτάσεων κατά 764 στρέμματα και ποσοστό 0,12% θεωρείται αρνητική κατ’ ουσία νέες Άδειες Φύτευσης για 18.900 στρέμματα και μόλις η περίοδος 2017/2018, παρουσιάζει ασθενική αύξηση έναντι αδιάλειπτης μείωσης από το 1990, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων που προβαίνει η ΚΕΟΣΟΕ.

Βέβαια άγνωστες παραμένουν οι εκτάσεις που έχουν φυτευθεί με τη χορήγηση των Αδειών Φύτευσης του έτους 2016, για το οποίο η τριετής προθεσμία λήγει τον Αύγουστο του 2019, οπότε θα γίνει γνωστό το τελικό ποσοστό φυτεύσεων σε σχέση με τα στρέμματα που χορηγήθηκαν (6.300).

Η απογοητευτική εικόνα της εξέλιξης των εκτάσεων του ελληνικού αμπελώνα, κατά κύριο λόγο οφείλεται στην έλλειψη θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων σε επίπεδο αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, αφού μια σειρά παραγόντων με κύριους, το υψηλότατο κόστος εισροών, την υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές σταφυλιών δεν αφήνουν περιθώρια κέρδους στους αμπελουργούς οι οποίοι βαθμιαίως εγκαταλείπουν την καλλιέργεια.

Προσπάθεια αναστροφής αυτής της τάσης που έχει τις ρίζες της και στην διαρθρωτική εικόνα των εκμεταλλεύσεων (μέσος όρος αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων 3,95 στρέμματα) θα γίνει από εδώ και στο εξής με την παράλληλη στήριξη των υφιστάμενων εκμεταλλεύσεων μέχρι 50 στρέμματα, δεδομένου ότι άλλαξαν τα κριτήρια προτεραιότητας μεγέθυνσης των μικρών εκμεταλλεύσεων. Να υπενθυμίσουμε ότι η προθεσμία για την ψηφιακή υποβολή αιτημάτων για την χορήγηση νέων Αδειών Φύτευσης ξεκίνησε στις 27/2/2019 και εκπνέει στις 27/3/2019.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 170 επισκέπτες συνδεδεμένους