Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

 27 Φεβρουαρίου 2019

19ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης
&
5ος Διεθνής Διαγωνισμός Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης

Οι τριήμερες γευστικές δοκιμές του «Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου& Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» που διοργανώνει η «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος» πραγματοποιήθηκαν φέτος από τις 19έως τις 21 Φεβρουαρίου 2019.

Ο Δ.Δ.Ο.Α.Θ. είναι ο μοναδικός διεθνής διαγωνισμός που πραγματοποιείται στην Ελλάδα με την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα και την εποπτείατου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμωνκαι του Γενικού Χημείου του Κράτους. Η οργανωτική επιτροπή του φετινού διαγωνισμού αποτελείται από εκπροσώπους των ακόλουθων φορέων: Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ), Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (ΔΟΚ), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝΟΑΑ), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝΟΑΚ), Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝΟΑΝΑ), Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), Ένωση Ελλήνων Οινολόγων.

Στο φετινό διαγωνισμό, 25 καταξιωμένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, MastersofWine, MasterSommelier, οινολόγοι, οινοχόοι, δημοσιογράφοι και άλλοι επαγγελματίες οίνου, αποτέλεσαν τα μέλη των 5 επιτροπών και 865 δείγματα. Επιπλέον στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 5 εκπαιδευόμενοι κριτές, ένας σε κάθε επιτροπή γευσιγνωστών. Τα 831 δείγματα ήταν οίνοι από την Ελλάδα και από την Βραζιλία, την Κύπρο, την Βουλγαρία και τη Γαλλία και τα 34 ήταν αποστάγματα από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Γευσιγνώστες 19ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης


ΑΓΑ Άννα

Οινολόγος

Ελλάδα

BAUM Konstantin

Master of Wine

Γερμανία

ΜΠΟΥΖΑ Δέσποινα

Οινολόγος

Ελλάδα

ΜΠΟΥΖΙΚΑΣ Αλέξανδρος

Οινοχόος

Ελλάδα

DAWSON Emma Victoria

Master of Wine

Μεγ. Βρετανία

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ Στέλιος

Οινολόγος

Ελλάδα

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Μαρίνος

Οινολόγος

Κύπρος

ΦΛΕΡΙΑΝΟΣ Ιωάννης

Οινολόγος

Ελλάδα

GABBARDO Marcos

Οινολόγος

Βραζιλία

ΓΙΑΛΙΤΑΚΗΣ Γεώργιος

Οινολόγος

Κύπρος

ΓΟΥΛΙΩΤΗ Άννα

Οινολόγος

Ελλάδα

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ Κλέαρχος

Assistant Head Sommelier

Μεγ. Βρετανία

ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ Γιώργος

Οινοχόος

Κύπρος

ΚΟΓΙΑΣ Στέφανος

Δημοσιογράφος Οίνου

Ελλάδα

ΚΟΓΚΟΥΧαρίκλεια

Οινολόγος

Ελλάδα

LIVERSEDGE Paul

Master of Wine

Ελβετία

ΜΑΛΙΧΙΝΗλιάνα Μαρία

Οινολόγος

Ελλάδα

ΜΟΥΣΤΑΚΑΣΟΚΤΑΠΟΔΑΣ Σταύρος

Σύμβουλος Οίνου

Ελλάδα

NEUMANN Stefan

Master Sommelier

Μεγ. Βρετανία

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Μερόπη

Δημοσιογράφος Οίνου

Ελλάδα

ΡΟΥΣΣΑΚΗΣ Ηλίας

Οινολόγος

Ελλάδα

ΣΤΑΓΚΟΥΡΑΚΗΣ Αλέξανδρος

Οινολόγος

Ελλάδα

STENWRETH Madelaine

Master of Wine

Σουηδία

ΤΣΟΚΟΣ Ευστάθιος

Master Sommelier

Ελλάδα

TURKAT Mehmet

ΣύμβουλοςΟίνου

Τουρκία

Γευσιγνώστες 5ουΔιεθνούς Διαγωνισμού Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης


NEUMANN Stefan

Master Sommelier

Μεγ. Βρετανία

ΜΠΟΥΖΑ Δέσποινα

Οινολόγος

Ελλάδα

ΜΠΟΥΖΙΚΑΣ Αλέξανδρος

Οινοχόος

Ελλάδα

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Μερόπη

Δημοσιογράφος Οίνου

Ελλάδα

ΚΟΓΙΑΣ Στέφανος

Δημοσιογράφος Οίνου

Ελλάδα



Εκπαιδευόμενοι Κριτές – Associate Judges


ΔΡΟΣΟΥ Καλλιόπη

Associate Judge

Ελλάδα

ΗΛΙΑΔΗΣ Ζαχαρίας

Associate Judge

Ελλάδα

ΚΙΤΣΟΣ Αλέξανδρος

Associate Judge

Ελλάδα

ΤΕΠΕΡΙΔΟΥ Παρασκευή

Associate Judge

Ελλάδα

ΣΤΕΡΓΙΟΥ Αφροδίτη

Associate Judge

Ελλάδα




Οι 5 κριτικές επιτροπές των γευσιγνωστών λειτούργησαν με την επίβλεψη ενός προέδρου και μιας ομάδας υποστήριξης:

Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Λαζαράκης

Master of Wine

Ομάδα υποστήριξης

Έφη Χατζηδημητρίου

Γεωπόνος - Οινολόγος, Επικ. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Τμήμα Χημείας

Αναστασία Γεωργαντά

Εκπρόσωπος ΣΕΑΟΠ

Κορνηλία Αλεξιάδου

Εκπρόσωπος ΣΕΟ

Αθανάσιος Καραθάνος

Εκπρόσωπος Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων

Σεραφείμ Θεοχάρης

Γεωπόνος - Οινολόγος, Σύμβουλος Διαγ. Οίνου



Εκπρόσωποι Γενικού Χημείου Κράτους

Σοφία Πολυματίδου

Χημικός  - Χ.Υ. Μακεδονίας – Θράκης, Υποδιεύθυνση Θεσ/νίκης

Μαρία Λουκίδου

Χημικός - Χ.Υ. Μακεδονίας – Θράκης, Υποδιεύθυνση Θεσ/νίκης

Εκπρόσωποι Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Διονύσης Γραμματικός

Προϊστάμενος τμήματος Αμπέλου, Οίνου & Αλκοολούχων Ποτών

Αικατερίνη Τσακούμη

Εκπρόσωπος Περ. Κέντρου Προστασίας Φυτών Ποιοτικού & Φυτοϋγιεινομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης


Την προετοιμασία και το σερβίρισμα των κρασιών και αποσταγμάτων του διαγωνισμού επιμελήθηκαν σπουδαστές του δημόσιου Ι.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Τουρισμού (Περαία) υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Αθανάσιου Αγριόπουλου.


Οι δοκιμαστές εκτιμώντας το υψηλό επίπεδο των διαγωνιζόμενων δειγμάτων απένειμαν Χρυσά, Ασημένια και Χάλκινα μετάλλια σύμφωνα με την παρακάτω κατανομή ανά χώρα:


ΟΙΝΟΙ

Χώρα

Χρυσό

Ασημένιο

Χάλκινο

Σύνολο Μεταλλίων

Σύνολο Συμμετοχών

Ελλάδα

50

172

316

538

728

Κύπρος

8

12

31

51

75

Βραζιλία

1

5

7

13

21

Γαλλία

0

2

1

3

5

Βουλγαρία

0

1

1

2

2

Σύνολα

59

192

356

607

831

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ

Χώρα

Χρυσό

Ασημένιο

Χάλκινα

Σύνολο Μεταλλίων

Σύνολο Συμμετοχών

Ελλάδα

4

4

16

24

29

Κύπρος

1

2

1

4

5

Σύνολα

5

6

17

28

34

Αξίζει να επισημανθεί ότι στο 73% των οίνων και στο 82% των αποσταγμάτων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, απονεμήθηκε μετάλλιο. Η βαθμολογία αυτή αποδεικνύει με προφανή τρόπο την αναβαθμισμένη ποιότητα των κρασιών και αποσταγμάτων που συμμετέχουν στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης.



ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Για την απονομή της διάκρισης «ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ» οι καλύτεροι οίνοι της κάθε κατηγορίας, εφόσον συγκέντρωσαν βαθμολογία χρυσού μεταλλίου,  επαναξιολογήθηκαν από όλους τους κριτές.   Στην φετινή διοργάνωση λοιπόν απονέμεται η διάκριση του καλύτερου οίνου του διαγωνισμού στον παρακάτω οίνο:


Ράμνιστα 2013, ΠΟΠ Νάουσα - Κυρ Γιάννη Α.Ε.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι συμμετοχές στον Διαγωνισμό Οίνου κατανέμονται σε 6 κατηγορίες: Λευκοί, Ροζέ και Ερυθροί ήρεμοι οίνοι, Επιδόρπιοι Οίνοι, Αφρώδεις Οίνοι και Ρετσίνες. Οι καλύτεροι οίνοι ανά κατηγορία,επαναξιολογήθηκαν από όλους τους κριτές και απονεμήθηκαν οι ακόλουθες διακρίσεις για τον καλύτερο οίνο ανά κατηγορία:


Καλύτερος Ερυθρός Οίνος:

Ράμνιστα 2013, ΠΟΠ Νάουσα - Κυρ Γιάννη Α.Ε.


Καλύτερος Ροζέ Οίνος:

Άκρες 2018, ΠΓΕ Πελοπόννησος- Σκούρας Ο.Α.Α.Ε.


Καλύτερος Λευκός Οίνος:

Πλάνο Ασύρτικο 2016, ΠΓΕ Δράμα - Κτήμα Τέχνη Οίνου

Καλύτερος Επιδόρπιος Οίνος:

SaintBarnabasCommandaria2002 - Καμαντερένα ΣΟΔΑΠ Ltd.

Καλύτερος Αφρώδης ή Ημιαφρώδης Οίνος:

Garibaldi Espumante Brut Chardonnay - Coop. Vinicola Garibaldi Ltda.

ΚαλύτερηΡετσίνα:

Δάκρυ του Πεύκου 2018 - Σ. Κεχρή & Σία Ο.Ε.



ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ


Η διάκριση «ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ» απονέμεται στο απόσταγμα με την μεγαλύτερη βαθμολογία:

KanenasΑπόσταγμα – Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε.


ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ


Ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» απονείμει τις ακόλουθες ειδικές διακρίσεις στους οίνους με την μεγαλύτερη βαθμολογία, με την προϋπόθεση ότι η βαθμολογία των οίνων των παρακάτω κατηγοριών αντιστοιχεί τουλάχιστον σε χάλκινο μετάλλιο:


1.

Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Μαλαγουζιά

Μαλαγουζιά 2018Λευκός,ΠΓΕΧαλκιδική

Της οινοποιίας

Λειβαδιώτης Αθανάσιος

2.

Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ασύρτικο

Πλάνο Ασύρτικο 2016 Λευκός, ΠΓΕ Δράμα


Της οινοποιίας

Κτήμα Τέχνη Οίνου

3.

Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό ροζέ μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Μοσχοφίλερο

Gris de Nuit 2018 Ροζέ, ΠΓΕ Αρκαδία

Της οινοποιίας

Τσέλεπος Οινοποιητική Α.Ε.


4.

Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό ερυθρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία  Αγιωργίτικο

Κτήμα Δρυόπη Reserve2015Ερυθρός, ΠΟΠ Νεμέα

Της οινοποιίας

Τσέλεπος Οινοποιητική Α.Ε.

5a.

Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό ερυθρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ξινόμαυρο

Ράμνιστα 2013Ερυθρός,ΠΟΠ Νάουσα

Της οινοποιίας

Κυρ Γιάννη Α.Ε.

6.

Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Βιδιανό

Βιδιανό 2018Λευκός,ΠΓΕ Κρήτη

Της οινοποιίας

Κτήμα Πατεριανάκη

7a.

Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ξυνιστέρι

Ξυνιστέρι 2018 Λευκός, ΠΓΕΛεμεσός

Της οινοποιίας

Οινοποιείο Τσιάκκας Λτδ.

7b.

Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ξυνιστέρι

Ξυνιστέρι ΚΕΟ 2018Λευκός, Ποικιλιακός Οίνου Κύπρου

Της οινοποιίας

KEO Public Company Ltd.

7c.

Ειδική διάκριση σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ξυνιστέρι

XynisteriSingleVineyard2017 Λευκός, ΠΟΠ Κρασοχώρια Λεμεσού

Της οινοποιίας

Zambartas Wineries


Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: www.tiwc.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 248 επισκέπτες συνδεδεμένους