Εκτύπωση
PDF

25 Φεβρουαρίου 2019

Αύξηση των εξαγωγικών επιδόσεων των οίνων από τη Χιλή, στην Κίνα


Όπως η Αυστραλία, η Γεωργία και η Νέα Ζηλανδία, τα κρασιά της Χιλής απαλλάσσονται από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στην κινέζικη αγορά.

Αντικαθιστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, η κινεζική αγορά έγινε το 2018 ο πρώτος προορισμός των κρασιών της Χιλής, των οποίων η μέση τιμή αυξάνεται σημαντικά.

Το 2018, ο Χιλιανός αμπελώνας εξήγαγε 8,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου αξίας 2 δισ. δολαρίων (1,8 δισ. €). Μείωση δηλαδή σε ποσότητα 10% και 1% σε αξία σε σχέση με το 2017 σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του Υπουργείου Γεωργίας της Χιλής. Σε ποσοτικούς όρους, αυτή η οικονομική περίοδος σηματοδοτήθηκε από μια ισχυρή συνολική αύξηση των μέσων τιμών (+ 10% στα 2,35 $ / l ή 2,08 € / l). Μετά την επιστροφή σε μια γενναιόδωρη συγκομιδή το 2018 (30% σε σχέση με τη μικρή συγκομιδή 2017), η αξιοποίηση των Χιλιανών οίνων αυξήθηκε περαιτέρω, αφού τώρα οδηγείται από τη ζήτηση στην Κίνα, ειδικά για το χύμα κρασί.

 

Εντυπωσιακές αυξήσεις

Επωφελούμενοι από τη συμφέρουσα συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, τα Χιλιανά κρασιά έχουν τώρα την Κίνα ως τον πρώτο τους προορισμό όσον αφορά το χύμα. Η αύξηση των ποσοστών ήταν εντυπωσιακή, ήτοι 46% σε όγκο και 44% σε αξία, ενώ στις ΗΠΑ κατεγράφη σημαντική αντίστοιχη πτώση κατά 32% και 19%.

Ακόμη και ελαφρώς πιο κάτω σε σχέση με το 2017, η Κίνα επιβεβαιώνει τη θέση της ως κορυφαίου προορισμού για τους εμφιαλωμένους χιλιανούς οίνους (711.000 hl και 249 εκατ. δολάρια ή -3% σε όγκο και σταθερή αξία).

 

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 47 επισκέπτες συνδεδεμένους