Εκτύπωση
PDF

31 Ιανουαρίου 2019

Ν. Αφρική: Το χύμα κρασί φθηνότερο κι από το εμφιαλωμένο νερό


Επισημαίνοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν παραγωγοί οίνου στη Νότια Αφρική που πωλούν κρασί χύμα στους τοπικούς χονδρεμπόρους και εισαγωγείς, «φθηνότερο από το εμφιαλωμένο νερό», μεταξύ 30 και 35 σεντς ανά λίτρο, ο πρόεδρος της Vinpro Anton Smuts επέμεινε ότι "δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά μας σε αυτές τις τιμές πώλησης". Ο Christo Conradie, διευθυντής του οινοποιείου της Vinpro, εστίασε στην ετήσια αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 7,4% τα τελευταία δέκα χρόνια, σε σύγκριση με τις στάσιμες τιμές πώλησης. «Μέχρι πρόσφατα, πάνω από το 80% των παραγωγών της Νότιας Αφρικής διαχειρίζονταν τις εκμεταλλεύσεις τους σε χαμηλότερο επίπεδο σε όρους καθαρού εισοδήματος από αυτό που θεωρείται επαρκές για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας, δηλαδή τα 30.000 ραντ / εκτάριο [1900 ευρώ]».

Ωστόσο, η έλλειψη προσφοράς μεταξύ 2017 και 2018 σε παγκόσμιο επίπεδο έδωσε μια ανάσα καθαρού αέρα στον αμπελοοινικό τομέα της Νότιας Αφρικής, επιτρέποντάς του να επανεκτιμήσει τις τιμές. «Το 2018 ήταν μια δύσκολη χρονιά», παραδέχεται ο Christo Conradie για την κακή συγκομιδή, αλλά πίσω από κάθε σύννεφο βρίσκεται μια αχτίδα ελπίδας και έχουμε δει αυξήσεις των τιμών έως και μεταξύ 25 και 30%» . Η βελτίωση αυτή είχε ήδη επιπτώσεις στις φυτεύσεις; Το 2018, παρά το αρνητικό καθαρό υπόλοιπο των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, οι φυτεύσεις αμπελώνων έχουν ξαναρχίσει. «Οι εκριζώσεις παρέμειναν πολύ πάνω από τις φυτεύσεις το 2018, αλλά με το τέλος της ξηρασίας, τα φυτώρια έχουν πολλές παραγγελίες», αναφέρουν οι φυτωριούχοι.

 

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 39 επισκέπτες συνδεδεμένους