Εκτύπωση
PDF

5 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ ΠΟΥ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΒΑΣΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ

Ένα σημαντικό και καθοριστικό βήμα στην κατεύθυνση μηδενισμού του ΕΦΚ στο κρασί αποτελεί η απόφαση του ΣΤΕ να κάνει δεκτή την προσφυγή που είχαν καταθέσει στο ανώτατο δικαστήριο οι κορυφαίες οργανώσεις του κλάδου ΚΕΟΣΟΕ ΕΔΟΑΟ  ΣΕΟ ,ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου και ο οινοπαραγωγός Δ Παγωνάς ,το 2016.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την αριθ.1734 απόφασή του που εξέδωσε στις 3/9 ακύρωσε  την αντίστοιχη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ Αλεξιάδη ,που καθορίζει τους όρους , τις διατυπώσεις και την παρακολούθηση των προϊόντων  για την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Επί της ουσίας το υπουργείο Οικονομικών αδυνατεί πλέον να προβεί σε είσπραξη του ΕΦΚ στο κρασί  ,αφού η ΔΕΦΚΦ 5026381/2015 που ακυρώνει το ΣΤΕ ,καθορίζει βασικές έννοιες για την επιβολή του ΕΦΚ ,όπως  οι ορισμοί των προϊόντων που υπόκεινται σε ΕΦΚ ,το χρόνο επιβολής ,την παρακολούθηση σε καθεστώς αναστολής ή φορολογικής αποθήκης ,τις φύρες κ.α.

Η εξέλιξη αυτή ενέχει και σημαντικές αμφίσημες παραμέτρους ,όπως αυτήν της καταβολής ή όχι και με ποιο καθεστώς, του τρέχοντος ΕΦΚ ,αφού θεωρητικά είναι αδύνατο να εκδοθεί νέα ΔΕΦΚΦ ,που θα ήταν άλλωστε πλήγμα για την αξιοπιστία της κυβέρνησης ,αφού και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για την εξέταση του αιτήματος και τον μηδενισμό του άδικου φόρου.

Είναι επιτακτικό επίσης αμέσως το υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε σχετικές διευκρινίσεις προς τα οινοποιεία .

Άλλωστε η ΚΕΟΣΟΕ αναμένει την καθαρογραμμένη την απόφαση του ΣΤΕ ,αφού σε αυτή μπορεί να περιλαμβάνονται επί μέρους στοιχεία που παρέχουν ενδεχομένως και  άλλες δυνατότητες στον κλάδο.

Είναι γεγονός ότι η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί έπληξε σχεδόν αποκλειστικά τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς ,οι οποίοι κυρίως θα απελευθερωθούν από τα δεσμά του ΕΦΚ ,τον οποίο κατέβαλλαν στο ακέραιο για όλες τις ποσότητες που διακινούσαν ,μένοντας αμέτοχοι στο όργιο παραοικονομίας που συνεχίζει και στις μέρες μας. Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να μηδενίσει μόνο τον ΕΦΚ στο κρασί, αλλά και να μειώσει τον ΕΦΚ των γλυκών κρασιών στα επίπεδα του 2009, αφού η υπερφορολόγησή τους έχει πλήξει την παραγωγή και την οικονομία κυρίως των νησιών του Αιγαίου.

Μετά την εξέλιξη αυτή καλούμε τον πρωθυπουργό να απαλλάξει τον ελληνικό αμπελοοινικό κλάδο ,από ένα φόρο που μόνο έσοδα στέρησε από το ελληνικό δημόσιο , δημιούργησε όμως παράλληλα νοοτροπίες που δεν αρμόζουν σε ευνομούμενο κράτος.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 282 επισκέπτες συνδεδεμένους