Εκτύπωση
PDF

27 Αυγούστου 2018

Επιστολή ΚΕΟΣΟΕ σε Ε. Τσακαλώτο: Καταργήστε τον ΕΦΚ στο κρασί, για να περισωθεί ο παραγωγικός ιστός των οινοπαραγωγών περιοχών

Επιστολή απέστειλε η ΚΕΟΣΟΕ στον υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο, ζητώντας παράλληλα συνάντηση μαζί του. Κυρίως η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί,

αλλά και το τέλος της περιόδου που η κυβέρνηση έθεσε ως χρονικό ορόσημο για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, δεν αφήνουν περιθώρια στην ΚΕΟΣΟΕ να μην αντιδράσει δυναμικά πλέον, για το πολυσυζητημένο αυτό θέμα, που μια σειρά κυβερνητικών στελεχών, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν δεσμευθεί ότι θα αντιμετωπίσουν.

Εντύπωση πάντως προκαλεί και από την πλευρά του χώρου των οινοποιείων ότι πολλοί οινοποιοί αντιμετωπίζουν με ειρωνεία τους συνεταιρισμούς που αδυνατούν να διακινήσουν κρασιά χωρίς παραστατικά, γεγονός που επιφέρει στους τελευταίους ανταγωνιστικό μειονέκτημα, με συνέπεια την απώλεια μεριδίων στην αγορά.

Στην επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών η ΚΕΟΣΟΕ αναφέρει ότι η εικοστή πρώτη Αυγούστου 2018, σίγουρα αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για τη χώρα μας αφού πλέον οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν διέπονται κατ’ ανάγκη από προκαθορισμένες υποχρεώσεις που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις. H οκταετία όμως εφαρμογής μνημονιακών μέτρων έχει επηρεάσει αρνητικά και θα εξακολουθεί να επηρεάζει για πολλά χρόνια ακόμη, βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Ο αμπελοοινικός τομέας της Ελλάδας είναι ο μόνος τομέας της ελληνικής οικονομίας για τον οποίο ελήφθησαν κλαδικά φορολογικά μέτρα, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, με την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, προς εκπλήρωση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης προς τους δανειστές. To μέτρο επιβολής ΕΦΚ στο κρασί όχι μόνο απέτυχε παταγωδώς ως προς τα προϋπολογισθέντα μεγέθη, αλλά επέφερε δυστυχώς, όπως είχαμε προβλέψει και τη συνολική αποδιάρθρωση της αμπελοοινικής οικονομίας.

Ήταν και εξακολουθεί να είναι πολιτικά πρωτοφανής και εξαιρετικά ατυχής επιλογή, η φορολόγηση του κρασιού, που είναι ένα ελληνικό καθ’ ολοκληρίαν παραγόμενο προϊόν, συνδεδεμένο με τη διατροφή και τον πολιτισμό των Ελλήνων, το οποίο να τονίσουμε ότι αυτοκαταναλώνεται σε ποσοστό 90%, με αποτέλεσμα να πληγούν ταυτόχρονα και η παραγωγή και η κατανάλωσή του.

Όμως η ολέθρια συνέπεια, προήλθε και προέρχεται από την αδυναμία και την ανετοιμότητα των κρατικών μηχανισμών να ελέγξουν την διακίνηση του προϊόντος, γεγονός που, όπως έχουμε τεκμηριώσει σε σχετικό υπόμνημά μας, προκάλεσε την έξαρση της παραοικονομίας σε ποσοστό που ανέρχεται στο 70% των διακινούμενων σταφυλιών και οίνων.

Κατανοείτε, κύριε υπουργέ ότι αυτόματα η αδυναμία του κράτους να επιβάλει τον ΕΦΚ στο κρασί με όρους ισόνομους και ισότιμους σε όλες τις επιχειρήσεις, έχει δημιουργήσει οινοποιεία δυο κατηγοριών, που σχετίζονται με την καταβολή ή όχι του ΕΦΚ, αλλά και του ΦΠΑ, προκαλώντας μεγαλύτερη απώλεια εσόδων στο ελληνικό Δημόσιο σε σύγκριση με τις εισπράξεις του από την επιβολή ΕΦΚ.

Για το χώρο που εκπροσωπούμε, δηλαδή τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς της χώρας η εξέλιξη αυτή ήταν επιεικώς καταστροφική, αφού οι συνεταιρισμοί αδυνατώντας να εμπορευθούν χωρίς παραστατικά και κατά συνέπεια εμπορευόμενοι σε διπλάσιες τιμές (λόγω ΕΦΚ και ΦΠΑ), τέθηκαν εκτός αγοράς, με αποτέλεσμα την μείωση του κύκλου εργασιών τους έως και του πρωτοφανούς ποσοστού του 80%!!! (κυρίως στο νομό Αττικής).

Η εξέλιξη αυτή έλαβε χώρα, όταν οι πολιτικές θέσεις της κυβέρνησης αναγόρευαν τον πρωτογενή τομέα, ως ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας για έξοδο από την οικονομική κρίση και ταυτόχρονα τους υγιείς συνεταιρισμούς, ως μέσο στην ίδια κατεύθυνση.

Πιστεύουμε ότι η επίγνωση όλων αυτών των αρνητικών επιπτώσεων, αλλά και η χαμηλή απόδοση του ΕΦΚ στα δημόσια έσοδα, προκάλεσαν πολλαπλές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί.

Οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί της χώρας έχουν φθάσει σε οριακό σημείο βιωσιμότητας, εξαιτίας του ΕΦΚ, αδυνατώντας να επιτελέσουν το έργο τους, που αφορά τη διασφάλιση εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αμπελουργών.

Τώρα και εν όψει και των επιλογών της κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις, είναι η κατάλληλη στιγμή για το μηδενισμό του συντελεστή του ΕΦΚ στο κρασί, προκειμένου να περισωθεί εν τέλει ο παραγωγικός και κοινωνικός ιστός των περιοχών που παράγουν κρασί σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Επιπλέον είναι αναγκαίο , να μείνει η κυβέρνηση συνεπής στις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες της, αφού θεωρούμε ότι συμπαραστέκεται και πολιτικά επιλέγει την επιβίωση του αγροτικού πληθυσμού και όχι των μεμονωμένων μεγάλων συμφερόντων.


Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 297 επισκέπτες συνδεδεμένους