Εκτύπωση
PDF

25 Ιουλίου 2018

Η παραγωγή στη Γαλλία προβλέπεται στα 46,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου το 2018

 

Με την έναρξη της ωρίμασης , το δυναμικό της παραγωγής σταφυλιών στη Γαλλία φαίνεται γενναιόδωρο, αφού απέφυγε από τους παγετούς και διατηρείται η ελπίδα να αποφευχθεί η ξηρασία που μείωσε τη συγκομιδή του 2017.

Στα μέσα Ιουλίου, η γαλλική συγκομιδή 2018 εκτιμάται ότι παρουσιάζει ανοδική τάση, ανακοινώνει το Agreste, η στατιστική υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας της Γαλλίας. Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις, η Γαλλία θα παράγει 46,8 περίπου εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου το 2018. Αυτό σημαίνει αύξηση 27% σε σύγκριση με την χαμηλή συγκομιδή του 2017 ενώ επίσης σημαίνει 7% αύξηση σε σύγκριση με το μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών. Η παραγωγή αυτή «θα μπορούσε να επιστρέψει στα επίπεδα του 2014 και του 2015, δήλωσε το Agreste, για το οποίο " οι συνθήκες που παρατηρούνται στις 13 Ιουλίου φθάνουν σε πολλές περιοχές στο πλήρες δυναμικό τους».

Χτυπημένος από τον παγετό φέτος, ο γαλλικός αμπελώνας έχει επηρεαστεί από τις κλιματικές συνθήκες. Και οι χαλαζοπτώσεις διαδέχονται η μια την άλλη, αλλά οι επιπτώσεις τους παραμένουν τοπικές. Οι συνεχείς βροχές της άνοιξης, και των αρχών του καλοκαιριού, προκάλεσαν ισχυρή πίεση περονόσπορου στα φύλλα και στα τσαμπιά. Ο περονόσπορος έπληξε πρωτίστως τους αμπελώνες της Δύσης και της Μεσογείου, και αυτή η μολυσματικότητα έχει προκαλέσει απώλειες στην αμπελοκαλλιέργεια.

 

"Ευνοϊκή κατάσταση" 

Παρ΄ όλα αυτά, η κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος του αμπελώνα παραμένει ευνοϊκή για την παραγωγή. Τα υδατικά αποθέματα είναι πλεονασματικά στις περισσότερες αμπελουργικές λεκάνες ", αναφέρει το Agreste, με τους εμπειρογνώμονες να παραμένουν σίγουροι για τη γενναιόδωρη παραγωγή . "Την 1η Ιουλίου, τα αποθεματα νερού στο έδαφος υπερβαίνουν το μέσο όρο τριάντα ετών", λένε οι στατιστικοί. Η ξηρασία του 2017 δεν θα επαναληφθεί φέτος.

 

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 51 επισκέπτες συνδεδεμένους