Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

13 Ιουνίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
VitiVini LAB : ο πρώτος διαγωνισμός καινοτομίας στον αμπελοοινικό τομέα 


Μεγαλύτερη διασύνδεση των οινοποιητικών επιχειρήσεων και των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με καινοτόμες πρακτικές, προωθεί η Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Αμπελουργία και ήδη, σε συνεργασία με την Aephoria.net, προχωρεί στον πρώτο διαγωνισμό καινοτομίας στον αμπελοοινικό τομέα VitiVini LAB.

Τη σχετική εξαγγελία έκαναν σήμερα, σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ Βαγγέλης Αργύρης και ο ιδρυτής της Aephoria.net Πέτρος Κόκκαλης, τονίζοντας ότι βασικός στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αμπελοοινικού τομέα, μέσω της εισαγωγής της καινοτομίας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της ψηφιοποίησης, της βιωσιμότητας, της ανθεκτικότητας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμαναν, η ανάπτυξη και η ανάδειξη καινοτόμων μεθόδων, προϊόντων και υπηρεσιών στα στάδια της καλλιέργειας της αμπέλου, της παραγωγής, της μεταποίησης, της τυποποίησης, της εμπορίας, της προβολής και προώθησης του οίνου και των λοιπών προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα, θα ενισχύσουν την οικονομία του αμπελοοινικού τομέα, μέσω της εισαγωγής της γνώσης, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.

Ειδικότερα, στόχοι του Διαγωνισμού Καινοτομίας VitiVini LAB είναι:

 Η μεταφορά της έρευνας και της καινοτομίας από τα εργαστήρια στα αμπέλια, στα οινοποιεία και στις αγορές.

 Η σύνδεση του αμπελοοινικού τομέα με τις νέες τεχνολογικές και τις ψηφιακές εφαρμογές (όπως είναι η αμπελουργία ακριβείας, η χρήση μαζικών δεδομένων και η καθαρή ενέργεια, που επιτρέπουν την αποδοτική χρήση των πόρων, ενισχύοντας την περιβαλλοντικά και κλιματολογικά έξυπνη γεωργία).

 Η τόνωση της ποιοτικής απασχόλησης, της ανάπτυξης και των επενδύσεων στον τομέα.

 Η ανάπτυξη νέων βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων, που θα δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης.

 Η διάδοση και η ενίσχυση πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας στον αμπελοοινικό τομέα.

 Η ενίσχυση του brand του ελληνικού οίνου και της εξωστρέφειάς του.

 Η ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του οίνου και των λοιπών προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα.

 Η ανάδειξη της σχέσης οίνου και ελληνικού πολιτισμού.

 Η ενίσχυση και διάδοση του αμπελοοινικού τουρισμού.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, καθώς και ομάδες αυτών, με την προϋπόθεση ότι οι συμμετέχοντες έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την πρότασή τους μέσα από την ιστοσελίδα του Διαγωνισμού www.vitivinilab.com από 15 Ιουνίου 2018 έως και 15 Οκτωβρίου 2018.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τη γραμματεία της «ΕΔΟΑΟ», στο τηλέφωνο 210 3226057 ή στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού.

 

 

 

Σημειώνεται ότι η Aephoria.net είναι ένα πρόγραμμα αειφόρου επιχειρηματικής εκπαίδευσης και επώασης για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, τον διαγωνισμό καινοτομίας Blue Growth Initiative (http://www.bluegrowth.gr) με εξαιρετική επιτυχία και διακρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Φέτος για πρώτη χρονιά στήριξε, με μεταφορά τεχνογνωσίας και με ενεργό συμμετοχή των στελεχών της, τον πρώτο διαγωνισμό καινοτομίας στον ελαιοκομικό τομέα «OliveChallenge» (http://www.olivechallenge.org/).

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 259 επισκέπτες συνδεδεμένους