Εκτύπωση
PDF

11 Απριλίου 2018

Σημαντική αύξηση τιμών, αλλά υποτονική η αγορά χύμα οίνων


Όπως στη Γαλλία, παρατηρείται μείωση αποθεμάτων νερού το ίδιο συμβαίνει και στην Ιταλία, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες καθυστερούν τον κύκλο ανάπτυξης των αμπελιών, μειώνοντας την έκθεση τους στους παγετούς της άνοιξης. Πρόκειται για ένα συνδυασμό ευοίωνων παραγόντων για την επόμενη συγκομιδή. Σήμερα όμως, οι αγοραστές είναι αρκετά προσεκτικοί στην ιταλική πλευρά των Άλπεων.

 

Χαμηλή διαθεσιμότητα

«Στους δύο ή τρεις πρώτους μήνες του έτους, η αγορά χύμα οίνων ήταν μάλλον αργή και ήρεμη», σημειώνει ο μεσίτης οίνων Luigino Lazzaretto. Μια κατάσταση που δεν καθησυχάζει επιχειρηματίες και εμφιαλωτές, ακόμη και αν ο μεσίτης, ο ίδιος δεν βλέπει κανένα λόγο ανησυχίας. "Κατά τη γνώμη του, η σημερινή κατάσταση σχετίζεται με δύο παράγοντες: πρώτον, οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά. Πολλοί αγοραστές και αλυσίδες σούπερ μάρκετ είχαν επιταχύνει τις παραγγελίες το Δεκέμβριο, πριν από την εφαρμογή νέων τιμών, επιτρέποντάς τους να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους στις παλιές τιμές. Στη συνέχεια, στις αρχές του έτους, ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της κατανάλωσης, ιδίως στην Ιταλία. " Η μικρή συγκομιδή το 2017 (39,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα, σύμφωνα με τον OIV, ή -23%) σε συνδυασμό με ένα καλό επίπεδο μάρκετινγκ μέχρι τον Δεκέμβριο, μπορούν να ερμηνεύσουν την τρέχουσα χαμηλή διαθεσιμότητα. Ελλείψει επίσημων στατιστικών στοιχείων για το κρασί που απομένει προς πώληση, η μεσιτική εταιρεία εκτιμά κατά προσέγγιση τα ενδιάμεσα διαθέσιμα αποθέματα μεταξύ 25 και 30 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι είναι «δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν».

 

Οι βιολογικοί οίνοι έχουν τον άνεμο στα πανιά τους

Ωστόσο, ο Ιταλός μεσίτης τονίζει με βεβαιότητα ότι υπάρχει ισχυρή ζήτηση στην αγορά χύδην οίνων για τις διεθνείς ποικιλίες – συμπεριλαμβανομένων των Chardonnay, Cabernet Sauvignon και Merlot. «Παρατηρήσαμε έντονο ενδιαφέρον για βιολογικά κρασιά καθώς και κρασιά βάσης για τους αφρώδεις, τους χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλη οίνων και οίνους με διεθνείς ποικιλίες, από αγοραστές της Βόρειας Ευρώπης της Γερμανίας, της Γαλλίας, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά» δήλωσε ο Luigino Lazzaretto. Για τους αγοραστές που αναζητούν ένα ή δύο δεξαμενόπλοια, υπάρχει διαθεσιμότητα σε όλες τις κατηγορίες. Λαμβάνοντας υπόψιν την αύξηση των δασμών, οι επιχειρήσεις έχουν προσαρμόσει την αγοραστική συμπεριφορά τους: «Έχουν την τάση να αγοράζουν μικρότερες ποσότητες και να επιστρέφουν τακτικά», αναφέρει ο Ιταλός μεσίτης. "Αγοράζουν κάθε μήνα ή κάθε δύο μήνες και προσπαθούν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους. Ελπίζουν ότι η επόμενη συγκομιδή θα επιστρέψει στους κανονικούς όγκους και οι τιμές θα είναι χαμηλότερες από αυτές της παρούσας συγκομιδής".

 

Η τιμή των generic οίνων έχει διπλασιαστεί

Η τιμή των generic κρασιών έχει διπλασιαστεί από το προηγούμενο έτος, ενώ οι άλλες κατηγορίες σημείωσαν άνοδο της τάξης του 25 έως 30%. «Οι τιμές είναι φθηνότερες για τα generic κόκκινα, λευκά και ροζέ μεταξύ 58 και 60 σεντς ανά λίτρο. Για το Chardonnay, κινούνται μεταξύ 85 λεπτών και ένα ευρώ, για το Cabernet Sauvignon είναι περίπου 91 λεπτά, για το Merlot 85 λεπτά έως 1,1 ευρώ και για το Pinot Grigio από 1,15 έως 1,20 ευρώ». Η παγκόσμια έλλειψη οδηγεί σε σταθεροποίηση αυτών των τιμών προς το παρόν. «Πέρυσι, πολλές γαλλικές και γερμανικές εταιρείες απευθύνθηκαν στην αγορά κρασιών της Νοτίου Αφρικής, η οποία ήταν πολύ ανταγωνιστική, διότι τοποθετείται γύρω στα 35-40 σεντς. Φέτος, αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, αλλά δεν υπάρχει φτηνό κρασί στον κόσμο. Έχουν ερευνήσει τις ανατολικές χώρες - Ουγγαρία, τη Fyrom και τη Μολδαβία - αλλά είναι δύσκολο να βρουν μεγάλες ποσότητες σε αυτές τις χώρες».

 

Θετικές προοπτικές

Παρά την ηρεμία που επικρατεί στην αγορά από την αρχή του έτους, ο Luigino Lazzaretto παραμένει αισιόδοξος για τους επόμενους μήνες: «Νομίζω ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι θετικοί, ειδικά αν ο καιρός είναι καλός, επειδή ο καιρός έχει αντίκτυπο σημαντικό στην κατανάλωση. Το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία φέτος θα πρέπει επίσης να δώσει ώθηση στην αγορά, ειδικά για τους αφρώδεις οίνους.

 

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 406 επισκέπτες συνδεδεμένους