Εκτύπωση
PDF

27 Μαρτίου 2018

Η ΚΕΟΣΟΕ  χαιρετίζει την προτροπή του υπουργού  ΑΑΤ. Ε Αποστόλου για ενιαία εκπροσώπηση του συνεταιριστικού χώρου

Η ΚΕΟΣΟΕ, εκφράζει την ικανοποίησή της σχετικά με τις θέσεις  του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου ,που διατυπώθηκαν σε αγροτικό συνέδριο και  οι οποίες αναφέρονται  στην ενότητα του συνεταιριστικού χώρου .Η  ενότητα άλλωστε είναι  απαραίτητη προϋπόθεση και αποτελεί βασικό ιδεολογικό στοιχείο  για τους συνεταιρισμούς. Η προτροπή αυτή του υπουργού αποτελεί, δυστυχώς,  το ζητούμενο, όχι για τον νόμο, αλλά για τον συνεταιριστικό θεσμό, ο οποίος ταλανίζεται πολλά χρόνια, λόγω της εισβολής στοιχείων στους κόλπους του, με χαρακτηριστικά, τα οποία είναι ξένα με την συνεργατική ιδεολογία.

Αποτελεί    γεγονός, ότι ο κ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης , ίσως για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια στην χώρα, έθεσε την βάση, για την αποφυγή  θεσμικών συγχύσεων και μάλιστα την στιγμή, που οι συνεταιρισμοί της Ευρώπης, συνέταξαν το σχέδιο αρχών της ευρωπαϊκής συνεταιριστικής νομοθεσίας,  το οποίο ήδη η ΚΕΟΣΟΕ, σε συνεργασία με έγκριτους μελετητές του θεσμού, μεταφράζει, προκειμένου να το θέσει στην διάθεση των Ελλήνων Συνεταιριστών.

Με την ευκαιρία,  και λόγω συνάφειας, με την υπουργική θέση, η ΚΕΟΣΟΕ, επιθυμεί να ζητήσει από τον κ. Υπουργό, ενόψει της νέας νομοθετικής του πρωτοβουλίας , να μην εξαρτήσει την ίδρυση του ανώτατου  οργάνου εκπροσώπησης, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ,των Συνεταιρισμών, δηλαδή την σημερινή Σ.Α.Σ.Ε με την προϋπόθεση συμμετοχής περιφερειακών ομοσπονδιών σε αυτήν.

Η πράξη αποδεικνύει  αδυναμία συντήρησης πολλών νομικών μορφωμάτων, στον χώρο.  Ο υπουργός θα πρέπει να δώσει την δυνατότητα ίδρυσης  περιφερειακών ομοσπονδιών, σε όσους συνεταιρισμούς το επιθυμούν,  αλλά  η Σ.Α.Σ.Ε να συγκροτείται απευθείας από ΑΣ   και ΑΕΣ , που θα είναι εγγεγραμμένοι  υποχρεωτικά  στο Μητρώο. Οι Περιφερειακές  Ομοσπονδίες,  εφόσον υπάρξουν, να προβλεφθεί ότι μπορούν να  εγγράφονται μέλη της Σ.Α.Σ.Ε .   Άλλωστε αυτό  ανταποκρίνεται και στην 6η συνεταιριστική αρχή (ελευθερία συνεταιριστικών συνεργασιών)  αλλά και στην ιστορία της χώρας.  Η ιστορία ,διδάσκει ,  ότι πρέπει να εγκαταλείπουμε  διατάξεις, τις οποίες το κοινωνικό σύνολο, αδυνατεί να υλοποιήσει.

Η ΚΕΟΣΟΕ τονίζει ότι,  οι  συνεταιρισμοί  έχουν υποχρέωση, να χαιρετίζουν  κάθε κρατική πρωτοβουλία, η οποία βοηθά στην λειτουργία τους και δεν παρεμβαίνει στο έργο τους.

Τέλος η ΚΕΟΣΟΕ, ,  απευθυνόμενη στον κ. Υπουργό,  υπενθυμίζει την ρήση μιας μεγάλης διανοούμενης του συνεταιριστικού χώρου, της  Διευθύντριας  του «Plunkett Foundation for Cooperative Studies»  ( πανεπιστήμιο  Οξφόρδης ) της   Margaret Didby,   η οποία έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν ρωτήθηκε, η κ. Didby,   σε συνέντευξη, ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των συνεταιρισμών σε μια χώρα, απάντησε: Κύρια προϋπόθεση είναι η βούληση της Κυβέρνησης.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 104 επισκέπτες συνδεδεμένους