Εκτύπωση
PDF

20 Φεβρουαρίου 2018

Τα μεσογειακά κρασιά αντιπροσωπεύουν το 28,7% της παγκόσμιας παραγωγής

 

Ο Jean-Philippe Perrouty, από το Wine Intelligence, παρουσίασε την δεύτερη έκδοση του Παρατηρητηρίου των Μεσογειακών κρασιών στη Vinisud στις 19 Φεβρουαρίου.

 Το στίγμα των μεσογειακών κρασιών ενισχύεται. Με 79 εκατομμύρια εκατόλιτρα, το 2016, καταλαμβάνουν το 28,7% στη διεθνή σκηνή. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μεγάλοι παραγωγοί είναι η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία. Το Wine Intelligence ανέφερε στις 19 Φεβρουαρίου στη Vinisud, ότι οι μη ευρωπαϊκές αγορές αυξάνονται τρεις φορές πιο γρήγορα από ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνολικά, εξάγονται περίπου ένα στα τέσσερα μπουκάλια μεσογειακοί οίνοι και αυτό ισοδυναμεί με το 28,5% στις διεθνείς εξαγωγές. Οι αναπτυσσόμενες αγορές είναι η Γερμανία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Κίνα και η Γαλλία καταγράφουν θετικές εξελίξεις με αντίστοιχη αύξηση κατά 11% και 17% σε αξία.

 

Οι αφρώδεις οίνοι κινητήρας ανάπτυξης 

Μια σημαντική εξέλιξη της μεσογειακής παραγωγής είναι η πριμοδότηση της ποιότητας, γεγονός που ακολουθεί την παγκόσμια τάση. Τα έσοδα το 2016 ανήλθαν σε 9,2 δισ ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με το 2015. Οι ήρεμοι οίνοι σημειώνουν αύξηση, με αξία στα 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ (+1,8% σε σύγκριση με το 2016), αλλά κυρίως οι αφρώδεις οίνοι που έφτασαν τα 1,4 δισ ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 17,4%.

Η μέση τιμή εξαγωγής είναι σταθερή το 2016 έναντι του 2015 και κυμαίνεται στα 2,6 ευρώ / φιάλη για την ευρωπαϊκή αγορά και στα 3,9 ευρώ / φιάλη, εκτός της ΕΕ.

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 528 επισκέπτες συνδεδεμένους