Εκτύπωση
PDF

18 Δεκεμβρίου 2017

Η Προκήρυξη Σχεδίων Βελτίωσης δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των Αδειών Φύτευσης Αμπελώνων

Για διάστημα παραπάνω από τρεις μήνες (21.12.2017 έως 2.4.2018) φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα στήριξης στο πλαίσιο της Δράσης 4.1.1 που αφορά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων (Σχέδια Βελτίωσης).

 

Στις 14/12 ο υπουργός ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε την προκήρυξη της Δράσης, που για πρώτη φορά δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν, στο πλαίσιο της εγκατάστασης πολυετών φυτειών, οι δικαιούχοι που έχουν λάβει Άδεια Φύτευσης αμπέλων για τα έτη 2016 και 2017 με την προϋπόθεση βέβαια να μην έχουν εγκαταστήσει τον αμπελώνα πριν την προκήρυξη της Δράσης. Η ΚΕΟΣΟΕ εδώ και δυο χρόνια έκρουε και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας την οικονομική αδυναμία των αμπελουργών να προβούν σε φυτεύσεις, κινητοποιώντας αρχικά το ΥΠΑΑΤ, ώστε να καταστεί εφικτή η χρηματοδότηση των Αδειών Φύτευσης μέσω των προγραμμάτων Αναδιάρθρωσης κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Commission. Η άρνηση της Commission ενεργοποίησε το plan B της ΚΕΟΣΟΕ με επιτυχία η οποία ζήτησε από το ΥΠΑΑΤ να ενταχθούν οι φυτεύσεις αμπελώνων στα Σχέδια Βελτίωσης και έτσι σήμερα οι αμπελουργοί μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα στήριξης στη Δράση 4.1.1 και να ενισχυθούν ανάλογα την κατηγορία στην οποία εντάσσονται (από 40% έως και 80% για τα νησιά του Αιγαίου). Το ποσό που θα λάβουν σε όσους εγκριθεί το αίτημα στήριξης (Σχέδιο Βελτίωσης) συναρτάται με το «εύλογο κόστος» εγκατάστασης που σε αμπελώνα με υποστήλωση, ανέρχεται σε 1.407 €. Η δυνατότητα αυτή εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα αναιμικά ποσοστά φύτευσης αμπελιών από τους κατέχοντες Άδεια Φύτευσης, αφού για το 2016 πρώτο έτος εφαρμογής του νέου καθεστώτος, το ποσοστό των πραγματοποιηθεισών φυτεύσεων ανέρχεται στο 12%. Το ποσοστό φυτεύσεων μέχρι σήμερα είναι χαμηλό εξαιτίας του ότι οι δικαιούχοι Άδειας Φύτευσης αμπελώνα, μπορούν να φυτεύσουν τον αμπελώνα εντός της επόμενης από τη λήψη της Άδειας Φύτευσης τριετίας και για το λόγο αυτό ανέμεναν την προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν.

Για να δείτε την προκήρυξη πατήστε ΕΔΩ

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 181 επισκέπτες συνδεδεμένους