Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

27 Νοεμβρίου 2017

Tα νέα μοντέλα κατανάλωσης και η χαμηλή διαθεσιμότητα ωθούν τους χύμα οίνους

Είκοσι τρεις χώρες εκπροσωπήθηκαν φέτος στην World Bulk Wine Exhibition.

Περισσότεροι από 6.000 επισκέπτες και 200 ​​παραγωγοί προσήλθαν στις 20 και 21 Νοεμβρίου στην παγκόσμια Έκθεση χύμα οίνων στο Άμστερνταμ, συγκεντρώνοντας πάνω από το 75% των συναλλαγών οίνων χύμα, στον κόσμο.

Η ατμόσφαιρα ήταν ξεχωριστή, δεδομένης της παγκόσμιας κατάστασης φέτος. Η έκθεση επέτρεψε σε επαγγελματίες από 23 χώρες να πάρουν μια πρώτη ιδέα για την ποιότητα των οίνων από την συγκομιδή του 2017 στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά και για τη δυνητική συγκομιδή του 2018 στο νότιο ημισφαίριο. Οι ρυθμοί εξέλιξης της αγοράς χύμα οίνων ήταν της τάξης του 20% αλλά φέτος ορισμένοι παραγωγοί δεν συμμετείχαν λόγω έλλειψης όγκων. Οι απουσίες δεν οφείλονται στην αδυναμία ικανοποίησης της τρέχουσας ζήτησης, αλλά στην αδυναμία ανάπτυξης νέων αγορών. Η αδυναμία της τροφοδοσίας μπορεί να στρέψει στον ποιοτικό προσανατολισμό του όγκου, γεγονός που έχει γίνει αντιληπτό εδώ και καιρό. Εκτός από τα βιολογικά κρασιά, η ανάπτυξη νέων ποιοτικών προϊόντων βρίσκεται σε εξέλιξη. Η μεγάλη καινοτομία του τομέα, που σημειώνεται στην WBWE, είναι η εξειδίκευση ορισμένων παραγωγών στους υψηλής ποιότητας χύμα οίνους.

 

Το BIB και το κρασί προσφέρουν νέες προοπτικές

Η τάση αυτή αντανακλάται στις νέες φόρμουλες που προσφέρονται φέτος στην Έκθεση. Εκτός από το Bulk Wine Club, το οποίο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους επιχειρηματίες χύμα οίνων στην ανάγνωση μιας αγοράς που συχνά περιγράφεται ως αδιαφανής, το 2017 πραγματοποιήθηκε μια σειρά διασκέψεων υψηλού επιπέδου με διάσημους ομιλητές όπως ο Michel Rolland. Για να υποστηρίξουν την ποιοτική βελτίωση των χύμα οίνων, οι επιχειρηματίες επενδύουν ολοένα και περισσότερο στην τεχνολογία. Μέσω αυτών των διασκέψεων, επιδιώκεται να επικοινωνηθεί ότι το χύμα κρασί δεν είναι συνώνυμο της κακής ποιότητας, ενώ ανταποκρίνεται σε μια ισχυρή ζήτηση πληροφοριών και επεξηγήσεων σχετικά με τα εργαλεία που υπάρχουν για την καλύτερη αξιοποίηση αυτών των κρασιών. Η εξέλιξη της κατανάλωσης οδηγεί, στην πραγματικότητα, σε νέες συνήθειες και σε νέες ευκαιρίες. Η σημερινή τάση των νέων καταναλωτών είναι να πίνουν λιγότερο, αλλά και να διαφοροποιήσουν τις απολαύσεις, συμπεριλαμβανομένης της αλίευσης ξένων οίνων. Τα Bag In Box και οι οίνοι που σερβίρονται σε ποτήρι ανταποκρίνονται τέλεια σε αυτούς τους νέους τρόπους κατανάλωσης και ανοίγουν νέες πόρτες για τους επιχειρηματίες χύδην οίνων.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 208 επισκέπτες συνδεδεμένους