Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

13 Νοεμβρίου 2017

Δέκα χρόνια εξέλιξης και έκρηξης της κατανάλωσης κρασιού στην Ασία

"Η ηπειρωτική Κίνα είναι τεράστια, με διαφορές στα επίπεδα μεταξύ των καταναλωτών. Στις μεγαλύτερες πόλεις, όπως το Πεκίνο και τη Σαγκάη, οι καταναλωτές έχουν ξεπεράσει τις κλασικές επιλογές του Μπορντό και της Βουργουνδίας. Τώρα ενδιαφέρονται για προορισμούς όπως της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Χιλής..." υπογραμμίζει η MW Jeannie Cho Lee.

Βασισμένη στην προετοιμασία των αγορών για το κινεζικό νέο έτος 2018, η έκθεση του Hong-Kong αντανακλά τον ενθουσιασμό της κινεζικής αγοράς για τους οίνους, και τη σταδιακή ωρίμαση της αγοράς.

Σημείο εισόδου για τα αφορολόγητα λιμάνια στην Κίνα, το Hong-Kong είναι ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο για 1.070 επιχειρήσεις που συμμετέχουν για δέκατη χρονιά στην International Wine and Spirits Fair του Hong-Kong (9 έως 11 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο). Με περίπου 20.000 αγοραστές- επισκέπτες, η έκθεση επιβεβαιώνει τη στρατηγική φύση του ασιατικού κέντρου, στο οποίο έχουν καταργηθεί οι σχετικοί φόροι στο κρασί από το 2008 (οι εισαγωγές αυξήθηκαν επί επτά, σε δέκα χρόνια, φθάνοντας το 1,3 δις ευρώ το 2016).

Το Συμβούλιο Ανάπτυξης Εμπορίου του Χονγκ Κονγκ που διοργανώνει την Έκθεση υπογραμμίζει ότι η ασιατική κατανάλωση που στηρίζει αυτή την τάση δεν πρόκειται να καταρρεύσει. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από το Euromonitor International, η κατανάλωση της Ασίας αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ 2016 και 2021 κατά 8,5% σε μέσο όρο ετησίως. Η κινεζική ανάπτυξη υπολογίζεται στο 10%.

Οι διοργανωτές είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι και καλωσορίζουν τους νέους εκθέτες, που συμμετέχουν για πρώτη φορά με περίπτερα από τη Μαλαισία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία ... αλλά κυρίως από το Syndicat Général des Vignerons de Champagne. Μια ευκαιρία εμφανίζεται για τους μικρούς παραγωγούς τα προϊόντα των οποίων ταιριάζουν απόλυτα με τη νέα κινεζική καταναλωτική τάση, αναφέρει η Jeannie Cho Lee, Master of Wine και υπεύθυνη της πρώτης έκδοσης της Ακαδημίας Οίνου της Ασίας. «Η αγορά κρασιού για τους millenials * είναι το όχημα που μεταφέρει τις καταναλωτικές τάσεις. Υπάρχει ζήτηση για πιο αυθεντικά κρασιά, είτε πιστοποιημένα βιολογικά ή γι αυτά που παράγονται από μικρές περιοχές», τονίζει η ειδικός της ασιατικής αγοράς.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Umami (νοστιμιά) είναι το κλειδί της γεύσης για να ανοίξει η αγορά στην Κίνα, η Jeannie Cho Lee τονίζει ότι οι οινοχόοι και οι διανομείς απαιτούν όλο και λιγότερη ωρίμαση και αλκοόλ στα κρασιά, για την καλύτερη υποστήριξη της ασιατικής κουζίνας. Αν και στην κινεζική αγορά υπάρχουν κάποιοι ώριμοι καταναλωτές, οι περισσότεροι απέχουν πολύ από το να είναι ενήμεροι σε βασικές γνώσεις. "Οι περισσότεροι καταναλωτές στην ηπειρωτική Κίνα ανακαλύπτουν τώρα το κρασί. Έχουν περιορισμένη γνώση και θέλουν βοήθεια για να επιλέξουν το καλύτερο μπουκάλι, και να αποκωδικοποιήσουν την ετικέτα ... ", καταλήγει η Jeannie Cho Lee.

 

*: Γενιά Y, καταναλωτές που γεννήθηκαν μεταξύ 1980 και 2000.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 174 επισκέπτες συνδεδεμένους