Εκτύπωση
PDF

3 Οκτωβρίου 2017

ΤΡΥΓΟΣ 2017 –ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΥΡΝΑΒΟΥ: Μειωμένες αποδόσεις γενναιόδωρη χρονιά ποιοτικά

Στην αρχή της φετινής χρονιάς 12-13 Ιανουαρίου σημειώθηκε παγετός στην περιοχή Τυρνάβου με ελάχιστη θερμοκρασία -18 oC επηρεάζοντας με διαφοροποιήσεις κατά τόπους το ύψος της παραγωγής των σταφυλιών. Ένας ακόμη παγετός -1 oC σημειώθηκε στις 17 Μαρτίου, αλλά και στις 23 Απριλίου.

 

Η νέα βλαστική περίοδος ξεκίνησε στον κανονικό χρόνο όπως καταγράφεται ανά ποικιλία για τα αμπέλια της περιοχής Τυρνάβου και εξελίχθηκε ομαλά. Στην πορεία στις 8 Ιούνη και στις 30 Αυγούστου υπήρχε χαλαζόπτωση που έπληξε μέρος του αμπελώνα της περιοχής. Το καλοκαίρι σημειώθηκαν λίγες βροχές, η θερμοκρασία όμως για κάποιες μέρες ήταν πολύ υψηλές με κορύφωση στις 30 Ιουνίου με 1 Ιουλίου που έφτασε στους 44 oC, συνέπεια αυτού του καύσωνα ήταν να προκληθούν σημαντικές ζημιές και στην αμπελοκαλλιέργεια. Όλα τα παραπάνω ζημιογόνα αίτια μείωσαν το ύψος της παραγωγής συνολικά με διαφοροποιήσεις από αμπέλι σε αμπέλι και από περιοχή σε περιοχή χωρίς όμως να υπάρχει ποιοτική υποβάθμιση. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο μέχρι την ολοκλήρωση του τρύγου ο καιρός ήταν πολύ καλός με ελάχιστη βροχόπτωση με αποτέλεσμα να τρυγηθούν όλες οι ποικιλίες των σταφυλιών σε ιδανική υγιεινή κατάσταση και την τεχνολογική τους ωρίμανση στα καλύτερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων (σακχαρικός τίτλος, οξύτητες, φαινολικά κλπ).

Οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν σε γενικές γραμμές μειωμένες για τα δεδομένα της περιοχής, ιδιαίτερα στην ποικιλία Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου. Οι μειωμένες αποδόσεις σε συνδυασμό με την πολύ καλή ωρίμαση των σταφυλιών αναμένεται να δώσουν μια από τις καλύτερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας με οίνους ποιοτικούς, αρωματικούς και με γενναιόδωρο σώμα.

Οι τιμές σε γενικές γραμμές κινήθηκαν ανοδικά για όλες τις ποικιλίες και ιδιαίτερα για την ποικιλία Μοσχάτο Τυρνάβου.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 525 επισκέπτες συνδεδεμένους