Εκτύπωση
PDF

26 Σεπτεμβρίου 2017

Η τιμή των κρασιών αυξάνεται στην Ισπανία

Εάν και δεν υπάρχουν ακόμη ισπανικές συναλλαγές για τους χύμα οίνους, οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς υποδηλώνουν σημαντική αύξηση των τιμών.

 

Με 35 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μείωση κατά 20% (σύμφωνα με τις προβλέψεις των ισπανικών συνεταιριστικών οινοποιείων τον Σεπτέμβριο), ο ισπανικός αμπελώνας βλέπει την προσφορά του να πέφτει ... και να αυξάνουν τις τιμές του. "Για τους ερυθρούς οίνους των 11°, οι τιμές κερδίζουν ένα ευρώ σε σύγκριση με το τέλος της περιόδου δηλαδή στα 4,80 ευρώ ανά βαθμό και εκατόλιτρο (περίπου 50 ευρώ / εκατόλιτρο). Την ίδια μέρα πέρυσι, οι μέσες τιμές ήταν 3 € ανά βαθμό και εκατόλιτρο (λίγο πάνω από 30 ευρώ / εκατόλιτρο) ", αναφέρει χρηματιστηριακή εταιρεία. "Οι τιμές αυτές αντιστοιχούν σε επίπεδο αναμενόμενων τιμών από την ισπανική αγορά. Επί του παρόντος, τίποτα δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη συναλλαγές".

 

Στο + 440% τα ισπανικά κρασιά στην Κίνα

Η αύξηση των τιμών μπορεί να εξηγηθεί όχι μόνο από την μείωση της προσφοράς αλλά και από μια ζήτηση που παραμένει σταθερή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των ερυθρών οίνων με την αύξηση της κινεζικής ζήτησης, η οποία δεν βρίσκει επαρκή την προσφορά της Χιλής για να ικανοποιήσει την αγορά της. "Ως εκ τούτου, υπάρχει στροφή των κινεζικών αγορών στην ισπανική προέλευση" εξηγεί η χρηματιστηριακή εταιρεία.

 

Στα 60 ευρώ / εκατόλιτρο, υπάρχει ισορροπία μεταξύ του κόστους των γαλλικών και ισπανικών κρασιών

Στο επίπεδο αυτό, ποια θα είναι η αντίδραση των Γάλλων αγοραστών; Συνολικά, το μέσο κόστος μεταφοράς των ισπανικών κρασιών στη Γαλλία είναι 6 ευρώ / εκατόλιτρο. Έτσι, γύρω στα "60 ευρώ / εκατόλιτρο, υπάρχει ισορροπία μεταξύ του κόστους των γαλλικών και ισπανικών κρασιών" σημειώνει η ίδια εταιρεία. Τα κλειδιά επομένως βρίσκονται στα χέρια των παραγωγών. Εάν αυξηθούν οι τιμές στα 60 ευρώ / εκατόλιτρο, «οι αγοραστές θα μπορούσαν να στραφούν στην προέλευση της Γαλλίας, ακόμη και αν η προσφορά είναι περισσότερο προσανατολισμένη σε οίνους 12° και όχι 11°, όπως δείχνει έρευνα αγοράς». Από την άλλη πλευρά, εάν οι παραγωγοί αρνηθούν να πουλήσουν στα 60 ευρώ / εκατόλιτρο, θεωρώντας ότι η μείωση της γαλλικής προσφοράς είναι τέτοια που η μόνη δυνατή απάντηση είναι η αύξηση των τιμών, «οι Γάλλοι αγοραστές θα πάνε και θα προμηθευτούν στην Ισπανία».

Τέλος, η συγκομιδή του νότιου ημισφαιρίου του 2018 θα μπορούσε να αναδιανείμει την τράπουλα κατά τη διάρκεια της συγκομιδής. Εάν οι Χιλιανοί επανακτήσουν μια κανονική προσφορά, θα ήταν προς το συμφέρον της Κίνας να αγοράσουν από τη χώρα αυτή, αφού τα προϊόντα της Χιλής απαλλάσσονται από δασμούς.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 334 επισκέπτες συνδεδεμένους