Εκτύπωση
PDF

25 Σεπτεμβρίου 2017

Η νέα απόφαση για την αναδιάρθρωση αμπελώνων, υιοθετεί τα κριτήρια προτεραιότητας των Αδειών Φύτευσης

Με το ΦΕΚ 3361/Β/2017 το τμήμα Αμπέλου και Ελαίας του ΥΠΑΑΤ τροποποιεί την απόφαση για την αναδιάρθρωση που ίσχυε από τον Σεπτέμβριο του 2014, με μεταβολές τόσο στις προϋποθέσεις έγκρισης των αιτημάτων, όσο και στις οικονομικές ενισχύσεις.

Για πρώτη φορά αλλάζουν τα κριτήρια προτεραιότητας που ίσχυαν μέχρι την έκδοση του ΦΕΚ (νέοι αγρότες, κατά κύριο επάγγελμα αμπελουργοί, συνεταιρισμοί, κλπ.) και υιοθετούνται τα κριτήρια προτεραιότητας που ισχύουν για την λήψη Αδειών Φύτευσης, αφού αυτό αποτελεί και υποχρέωση έναντι της Commission.

Κατά συνέπεια θα ισχύσει η κατωτέρω μοριοδότηση στις αιτήσεις που θα υποβληθούν για τους δικαιούχους προγράμματος Αναδιάρθρωσης.

Όπως έχει ήδη αναλύσει η ΚΕΟΣΟΕ στο πλαίσιο των Αδειών Φύτευσης, τα ανωτέρω κριτήρια προτεραιότητας είναι αναγκαίο να τροποποιηθούν και επιπλέον να εφαρμοσθεί το Περιφερειακό έναντι του Εθνικού Αποθεματικού για να αποκατασταθούν αδικίες μεταξύ των Περιφερειών της χώρας.

Άλλες ουσιώδεις διατάξεις που τροποποιούνται αφορούν τη μείωση του ποσοστού προκαταβολής από 100% στο 80%, τη δυνατότητα τροποποίησης του φακέλου από τον αιτούντα, την πρόβλεψη ενστάσεων, κ.α.

Όσον αφορά τις οικονομικές ενισχύσεις ενώ σε επίπεδο συνόλου ενισχύσεων δεν υπάρχουν μεταβολές, αυξομειώσεις κονδυλίων παρατηρούνται στις Δράσεις με σημαντικότερη την αναφύτευση (από 615 € - 332 € ανάλογα με την περιφέρεια μειώνεται σε 500 € - 270 €), ενώ αντίθετα αυξάνονται οι ενισχύσεις για τη δράση φύτευση (από 615 € - 332 € σε 745 € - 332 €).

Ακολουθεί η υπουργική απόφαση.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 94 επισκέπτες συνδεδεμένους