Εκτύπωση
PDF

22 Ιουνίου 2017

23 περιοχές παραγωγής κρασιών πρωταγωνιστούν για την παγκόσμια προστασία των ονομασιών προέλευσης

Εργαλείο άσκησης πίεσης αρχικά (lobbying) σχετικά με τη διαχείριση των επεκτάσεων του Διαδικτύου «.vin» και «.wine» η συμμαχία Wine Origins ανακοίνωσε στην Vinexpo την είσοδο των περιοχών παραγωγής οίνων της British Columbia από τον Καναδά, και της McLaren Vale από το Τέξας.

Το Τέξας διαθέτει έναν αμπελώνα 1200 εκταρίων που παράγει κάτι λιγότερο από 4 εκατομμύρια λίτρα κρασιού ετησίως, καθιστώντας τον πέμπτη περιοχή παραγωγής κρασιών των Ηνωμένων Πολιτειών. Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι υπάρχουν οκτώ ονομασίες κρασιού προέλευσης στο Τέξας που σκοπεύουν να προστατεύσουν. «Για την προώθηση των κρασιών μας, πιστεύουμε ότι η πραγματική προέλευση παραγωγής των σταφυλιών και οινοποίησης πρέπει να προσδιορίζονται σαφώς στην ετικέτα» εξηγεί ο οινοποιός Carl Money, ιδρυτικό μέλος συλλόγου οινοποιών του Τέξας, δήλωση που ταυτίζει την αμερικάνικη αντίληψη για τις ονομασίες, με αυτήν της ΕΕ.

Μαζί με τους Αυστραλούς ομολόγούς του της McLaren Vale (Αυστραλία) και της British Columbia (Καναδάς), υπέγραψαν στις 19 Ιουνίου στη Vinexpo «Δήλωση Προστασίας της προέλευσης οίνων». «Οι οίνοι της McLaren Vale παράγονται σε συγκεκριμένο μικροκλίμα, όπως και οι οίνοι των άλλων μελών της συμμαχίας και δεν μπορεί να αναπαραχθούν πουθενά αλλού» δήλωσε η Jennifer Lynch, διευθύντρια του συλλόγου του αμπελώνα της Νότιας Αυστραλίας (7.400 εκτάρια με 9,2 εκατομμύρια λίτρα και 19 ονομασίες).

Με οκτώ μέλη το 2005, η συμμαχία αριθμεί τώρα είκοσι τρία σε όλο τον κόσμο (μεταξύ άλλων και τις Barossa, Burgundy, Chablis, Bordeaux, Champagne, Chianti, Napa Valley, Porto ...). Η επεκτεινόμενη αυτή συμμαχία βοηθά να ευαισθητοποιηθούν οι παγκόσμιες πολιτικές στα θέματα της προστασίας των γεωγραφικών προελεύσεων αναφέρει η Emma Swain, προηγούμενη πρόεδρος των αμπελοκαλλιεργητών της Napa Valley. Σε αυτό που δίνει έμφαση η κινητοποίηση της συμμαχίας είναι η χρήση των επεκτάσεων του Διαδικτύου «.vin» και «.wine» στην αγορά από την εταιρεία Donuts, από τις αρχές του 2016.

Παράλληλα με αυτές τις πιέσεις η Emma Swain αναφέρει, επίσης, ότι η συμμαχία σε ένδειξη καλής θέλησης τέσσερις περιοχές της Napa Valley μέλη της θα εγκαταλείψουν οικειοθελώς τη χρήση του όρου Porto, λόγω αυτής της εταιρικής σχέσης.

«Η Champagne είναι μια προέλευση, δεν είναι το στυλ του κρασιού. Σήμερα, η κλοπή ονομασιών προέλευσης συναντάται κυρίως στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Βραζιλία έχει συμμορφωθεί και η Κίνα θα περιμένουμε να δώσει μαθήματα της ειλικρίνειας», δήλωσε ο Jean-Marie Barillère, συμπρόεδρος της της διεπαγγελματικής της Champagne. «Το κίνημά μας καθοδηγείται, ανταποκρινόμενο στη ζήτηση των καταναλωτών για διαφανή πληροφόρηση όσον αφορά την αυθεντικότητα και την προέλευση των τροφίμων», κατέληξε, με την ελπίδα ότι μελλοντικά μέλη θα προέρχονται από τη Νότια Αφρική, τη Χιλή και την νέα Ζηλανδία (συζητήσεις ξεκίνησαν προς αυτή την κατεύθυνση).

 

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 141 επισκέπτες συνδεδεμένους