Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

13 Ιουνίου 2017

Ο παγετός ενεργοποίησε την αγορά οίνου

Ο παγετός του Απριλίου και του Μαΐου ακρωτηρίασαν ένα μέρος της ιταλικής παραγωγής.

Όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία επλήγη από ένα κύμα παγετού, τον Απρίλιο, ωθώντας τους αγοραστές να προσπαθήσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους για αρκετούς μήνες.

 

Χαμηλή διαθεσιμότητα στο Λευκό

Αν και είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η ακριβής επίπτωση του κύματος ψύχους στην ιταλική παραγωγή το τρέχον έτος, ο Luigino Lazzaretto (μεσίτης) εκτίμησε ήδη μια μείωση της τάξης του 15%. «Τέλος πάντων, είναι βέβαιο ότι η Ιταλία δεν θα επιστρέψει σε μια πληθωρική συγκομιδή το τρέχον έτος». Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, οι αντιδράσεις δεν θα αργήσουν να έρθουν: «Παρατηρήσαμε ότι οι επιχειρήσεις, όχι μόνο οι ιταλικές εταιρείες εμφιάλωσης, αλλά και άλλες εταιρείες, αύξησαν τις αγορές τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους κατά τους προσεχείς μήνες, τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο, αν όχι τον Οκτώβριο». Είναι σαφές, όπως άλλωστε ανέφερε και η διεθνής χρηματιστηριακή Ciatti, ότι μέχρι τα μέσα Απριλίου, η ιταλική αγορά ήταν υποτονική, οι Ιταλοί και οι ξένοι αγοραστές αγόραζαν από μήνα σε μήνα, αφού μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά, επειδή δεν έβλεπαν «κανένα κίνδυνο έλλειψης στην ιταλική αγορά, ιδιαίτερα για τα generic κόκκινα». Για τα λευκά, όλων των κατηγοριών, η κατάσταση ήταν ήδη τεταμένη. «Η διαθεσιμότητα των λευκών ήταν ήδη χαμηλότερη πριν από τον παγετό.

 

Η αλληλεξάρτηση των αγορών

Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της, η Ciatti είχε προβάλλει τις μετακινήσεις λευκών κρασιών από την Ισπανία προς τη Γαλλία και την Ιταλία. Σύμφωνα με τον Luigino Lazzaretto, είναι πολύ νωρίς να το προβλέψουμε με βεβαιότητα. «Θα εξαρτηθεί από τους όγκους συγκομιδής του τρέχοντος έτους. Εάν η ισπανική σοδειά είναι σημαντική, τότε θα δούμε σίγουρα λευκό κρασί να ρέει προς την Ιταλία. «Η λιγοστή παραγωγή σε ορισμένες χώρες του νοτίου ημισφαιρίου φέτος είχε θετικό αντίκτυπο για τους επαγγελματίες στην ιταλική αγορά. «Όλες οι αγορές σε όλο τον κόσμο είναι τώρα λιγότερο ή περισσότερο διασυνδεδεμένες και οι πληροφορίες μεταδίδονται γρήγορα. Τούτου λεχθέντος, οι τιμές επηρεάζονται κυρίως από την εγχώρια παραγωγή μας. Εάν η παραγωγή είναι χαμηλή και η ισχυρή η ζήτηση, οι τιμές μας αυξάνονται».

 

Σταθερές τιμές, εκτός από το λευκό

Προς το παρόν, οι τιμές είναι σχετικά σταθερές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. «Νομίζω ότι είμαστε περίπου στο ίδιο επίπεδο με την Ισπανία και τη Γαλλία. Στα generic λευκά οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 33 και 43 σεντς ανά λίτρο. Στις generic κόκκινες μεταξύ 31 και 40 σεντς: το Merlot και το Chardonnay μεταξύ 60 και 75 σεντς και το Cabernet Sauvignon μεταξύ 65 και 80 σεντς. Σε γενικές γραμμές, οι τιμές είναι παρόμοιες με εκείνες του περασμένου έτους.

 

Σταματήστε την υπερβολική μόχλευση στα αφρώδη

Ο Luigino Lazzaretto ισχυρίζεται ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει την πρόκληση τώρα να αναπτύξει τις ασιατικές αγορές, ιδίως αυτήν της Κίνας, αγορά η οποία στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από την Ισπανία ως προμηθεύτρια χώρα τα τελευταία χρόνια, αλλά επίσης και για να μειωθεί η εξάρτηση από τα αφρώδη. «Η Ισπανία μας πήρε το μερίδιο αγοράς στην Κίνα, κυρίως των ποικιλιακών κρασιών, όπως το Merlot και Cabernet Sauvignon. Για να ανακτήσουμε το χαμένο μερίδιο, χρειαζόμαστε μια ποσοτική και ποιοτική συγκομιδή. Ταυτόχρονα, πρέπει να αναπτύξουμε την εμπορία των οίνων που παράγονται από αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών. Τώρα η αγορά γυρίζει γύρω από τα αφρώδη - Prosecco και di Asti. Κάθε εμπορική διαπραγμάτευση αρχικά επικεντρώθηκε στην διαθεσιμότητα και τις τιμές των αφρωδών. Θα θέλαμε να δούμε προπώληση και οίνων που παράγονται από Pinot Grigio, nero d'Avola και Montepulciano d'Abruzzo, για παράδειγμα, ή για κρασιά από τυπικές ποικιλίες σταφυλιών, καθώς και για ΠΟΠ και ΠΓΕ. Το ενδιαφέρον για τα αφρώδη είναι ένα καλό γεγονός για την Ιταλία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε και άλλα κρασιά προς πώληση».

Εστιάζοντας στις αναφορές του Luigino Lazzaretto, δεν είναι απίθανο φέτος (ανάλογα και με την εξέλιξη της ελληνικής οινοπαραγωγής), οι Ιταλοί μεσίτες να στραφούν και στην ελληνική αγορά οίνου.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 74 επισκέπτες συνδεδεμένους