Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

12 Απριλίου 2017

Προτίμηση στις ελληνικές λευκές και στις ερυθρές ξενικές ποικιλίες δείχνουν οι Έλληνες παραγωγοί, κατά την αναδιάρθρωση

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος Αμπέλου και Ελαίας του ΥΠΑΤΤ για τις αναδιαρθρώσεις αμπελώνων από το 2004 έως το 2015, οι Έλληνες παραγωγοί, αμπελουργοί και οινοποιοί, εμπιστεύονται τις λευκές ελληνικές ποικιλίες έναντι των ξενικών κατά την αναδιάρθρωση των αμπελώνων τους και τις ξενικές ερυθρές ποικιλίες έναντι των ελληνικών.

 

Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων αυτών από την ΚΕΟΣΟΕ προκύπτουν τα εξής:

 

  • Από τις λευκές ποικιλίες προτιμάται το Σαββατιανό σε ποσοστό 24,02%, ακολουθούν το Ασύρτικο (15,69%), η Μαλαγουζιά (14,18%), το Sauvignon Blanc (11,71%), το Μοσχάτο Άσπρο (9,53%) με σύνολο αναδιαρθρωθέντων 20.296,22 στρεμμάτων με λευκές ποικιλίες και ποσοστό 36,66% επί του συνόλου 55.366,66 στρεμμάτων
  • Από τις ερυθρές ποικιλίες προτιμάται το Cabernet Sauvignon με ποσοστό 18,39% και ακολουθούν το Merlot (17,01%), το Syrah (16,21%), το Αγιωργήτικο (9,28%), το Ξυνόμαυρο (8,26%) και το Μοσχάτο Αμβούργου (5,33%), με σύνολο αναδιαρθρωθέντων στρεμμάτων 19.500,29 στρεμμάτων με ερυθρές ποικιλίες και ποσοστό 35,22% επί του συνόλου
  • Από τις ερυθρωπές ποικιλίες προτιμάται ο Ροδίτης με ποσοστό 82,87% ο οποίος και κατατάσσεται πρώτος σε προτιμήσεις από όλα τα είδη των ποικιλιών με 13.043,41 στρέμματα, ακολουθεί το Μοσχοφίλερο με ποσοστό 16,05% των ερυθρωπών ποικιλιών και τέλος το Gewurztraminer με ποσοστό 1,08% το ποσοστό αναδιάρθρωσης ερυθρωπών ποικιλιών επί του συνόλου των αναδιαρθρωθέντων στρεμμάτων, ανέρχεται σε 28,43%

 

Η εικόνα των στατιστικών στοιχείων για τις ερυθρές ποικιλίες μπορεί να συμβάλλει σε μια διαφορετική ανάγνωση, σε σύγκριση με την αντίληψη που επικρατεί ότι ο κλάδος έχει στραφεί στις ελληνικές ποικιλίες. Βέβαια ως απόλυτος αριθμός, τα αναδιαρθρωθέντα στρέμματα με ερυθρές ξενικές ποικιλίες αποτελούν το 19,36% του συνόλου των αναδιαρθρωθεισών εκτάσεων αν ληφθεί υπόψη το σύνολο ελληνικού αμπελώνα, το συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι αποτελεί μια σημαντική τάση, η οποία επιβεβαιώνεται και από τα αιτήματα των οινοποιείων για ταξινόμηση περισσότερων ξενικών ποικιλιών.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΞΕΝΙΚΕΣ
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
ΛΕΥΚΕΣ ΛΕΥΚΕΣ
ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ 4.875,23 SAUVIGNON BLANC 2.376,88
ΑΣΥΡΤΙΚΟ 3.184,64 CHARDONNAY 1.673,55
ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ 2.879,00 4.050,43
ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΣΠΡΟ 1.934,55
ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 1.306,54
ΑΘΗΡΙ 442,60
ΡΟΜΠΟΛΑ 369,20
ΒΙΔΙΑΝΟ 349,00
ΜΑΛΒΑΖΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ 287,70
ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ 240,43
ΘΡΑΨΑΘΗΡΙ 215,40
ΒΗΛΑΝΑ 161,50
16.245,79

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΞΕΝΙΚΕΣ
ΕΡΥΘΡΕΣ ΕΡΥΘΡΕΣ
ΑΓΙΩΡΓΗΤΙΚΟ 1.809,04 CABERNET SAUVIGNON 3.585,61
ΞΥΝΟΜΑΥΡΟ 1.610,25 MERLOT 3.316,60
Μ. ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ 1.039,87 SYRAH 3.161,63
ΛΙΑΤΙΚΟ 810,00 GRENACHE ROUGE 255,92
ΜΑΝΔΗΛΑΡΙΑ 640,86 CABERNET FRANK 165,90
ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ 696,20 TEMPRANILLO 131,00
ΡΩΜΕΙΚΟ 622,62 CINSAUT 101,83
ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ 480,70 10.718,49
ΛΗΜΝΙΟ 399,91
ΜΑΥΡΟΥΔΙ 235,63
ΦΩΚΙΑΝΟ 227,12
ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΗΣ 209,60
8.781,80

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΞΕΝΙΚΕΣ
ΕΡΥΘΡΩΠΗ ΕΡΥΘΡΩΠΗ
ΡΟΔΙΤΗΣ 13.043,41 GEWUSTRAMINER 169,50
ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ 2.526,74
15.570,15

 

 

ΠOIKIΛΙΕΣ

ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ

ΡΟΔΙΤΗΣ

13.043,41

ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ

4.875,23

CABERNET SAUVIGNON

3.585,61

MERLOT

3.316,60

ΑΣΥΡΤΙΚΟ

3.184,64

SYRAH

3.161,63

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ

2.879,00

ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ

2.526,74

SAUVIGNON BLANC

2.376,88

ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΣΠΡΟ

1.934,55

ΑΓΙΩΡΓΗΤΙΚΟ

1.809,04

CHARDONNAY

1.673,55

Τέλος όσον αφορά την κατάταξη των ποικιλιών που αναδιαρθρώνονται στο σύνολό τους, οι δυο πρώτες (Ροδίτης, Σαββατιανό) αντιστοιχούν στο 32,37% των αναδιαρθρώσεων. Ακολουθούν οι ξενικές ερυθρές Cabernet Sauvignon, Merlot και το Ασύρτικο, συνθέτοντας την πρώτη 5άδα που αντιστοιχεί στο 50,59% του συνόλου των αναδιαρθρώσεων και είναι χαρακτηριστικές των τάσεων που επικρατούν και στην κατανάλωση.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 215 επισκέπτες συνδεδεμένους