Εκτύπωση
PDF

4 Απριλίου 2017

Σημαντικές εξελίξεις στην ταξινόμηση των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου

Βιδιανό

Με πρόταση του εκπροσώπου της ΚΕΟΣΟΕ κ. Μανόλη Ν. Σταυρακάκη, Ομότιμου Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επί σειρά ετών Διευθυντή του Εργαστηρίου Αμπελολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου,

 

στην Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ταξινόμηση των καλλιεργούμενων στην Ελλάδα ποικιλιών αμπέλου, επέρχεται σημαντική τροποποίηση – βελτίωση στον σχετικό πίνακα ταξινόμησης.

Συγκεκριμένα ο κ. Σταυρακάκης, πρότεινε και η Ομάδας Εργασίας αποφάσισε ομόφωνα: «οι ελληνικές ποικιλίες αμπέλου που περιλαμβάνονται στον Πίνακα Ταξινόμησης ως συνιστώμενες, κατατάσσονται ως επιτρεπόμενες σε όλα τα αμπελουργικά διαμερίσματα της χώρας που δεν είναι συνιστώμενες». Για παράδειγμα η ποικιλία Βιδιανό που είναι συνιστώμενη στο αμπελουργικό διαμέρισμα της Κρήτης μπορεί να καλλιεργείται στα υπόλοιπα τα αμπελουργικά διαμερίσματα (που δεν είναι συνιστώμενη) ως επιτρεπόμενη.

Παράλληλα ο κ. Σταυρακάκης πρότεινε και η Ομάδα Εργασίας ενέκρινε ομόφωνα, να συσταθεί ειδική ομάδας μελέτης που θα μελετήσει και θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα σχετικά με τις ξένες ποικιλίες αμπέλου που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Ταξινόμησης ως επιτρεπόμενες. Η εισήγηση θα υποβληθεί στην Ομάδα Εργασίας σε διάστημα δύο μηνών και σε ειδική συνεδρίαση θα ληφθούν οι αποφάσεις ώστε να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο με τεκμηριωμένες θέσεις για το μέλλον των ποικιλιών αυτών των οποίων ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς ενώ και οι αιτήσεις ένταξης νέων ποικιλιών της αλλοδαπής αυξάνονται καθημερινά.

Οι αποφάσεις αυτές θεωρείται ότι θα συμβάλλουν στην απλοποίηση των διαδικασιών αξιοποίησης, ειδικά των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου, και τον εμπλουτισμό του ποικιλιακού δυναμικού ορισμένων αμπελουργικών περιοχών της χώρας.

Επίσης ο κ. Σταυρακάκης έθεσε ξανά το θέμα της αναγκαιότητας της «ταυτοποίησης» των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου ώστε η επικαιροποίηση ή/και τροποποίηση του Εθνικού καταλόγου ποικιλιών αμπέλου και του καταλόγου ταξινόμησης να γίνει τεκμηριωμένα. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα λυθούν τα προβλήματα των συνώνυμων και ομώνυμων των ποικιλιών και θα προσδιοριστούν τα αντιπροσωπευτικά δείγματα των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 220 επισκέπτες συνδεδεμένους