Εκτύπωση
PDF

14 Μαρτίου 2017

Δύσκολη έως απαγορευτική η πώληση οίνων για παραγωγή ξυδιού, λόγω του ΕΦΚ

Παρά την έκδοση της ΔΕΦΚΦ 1171898 /ΕΞ 2016/ 25.11.2016 (ΦΕΚ 4370/Β/30.12.2016) – η οποία τροποποιεί την πρόσφατα εκδοθείσα υπουργική απόφαση για τους οίνους που προορίζονται για παραγωγή ξυδιού (ΦΕΚ 2375/Β/2016) – σχεδόν απαγορευτική παραμένει η πώληση κρασιών με σκοπό την παραγωγή ξυδιού, χωρίς την καταβολή ΕΦΚ στο κρασί.

Η δυσκολία της παράδοσης κρασιών (οινοποιείων που έχουν συστήσει φορολογική αποθήκη) με σκοπό την μετουσίωσή τους σε ξύδι οφείλεται, για τα οξοποιεία που έχουν συστήσει φορολογική αποθήκη (και κατά συνέπεια δεν καταβάλλεται ΕΦΚ, αφού ισχύει το καθεστώς αναστολής καταβολής του ΕΦΚ για το κρασί) στην πολυπλοκότητα των διαδικασιών και των ελέγχων που προβλέπονται, διαδικασίες στις οποίες κατά την άποψη της Γ.Δ. Τελωνείων, σχετικά απλοποιεί η τελευταία ΔΕΦΚΦ του Δεκεμβρίου.

Για τα μικρά οινοποιεία (που δεν έχουν συστήσει φορολογική αποθήκη), τα οποία προκαταβάλλουν τον ΕΦΚ σε 5 ισόποσες δόσεις, η πώληση οίνου με προορισμό την παραγωγή ξυδιού, είναι απαγορευτική, αφού ο ΕΦΚ δεν επιστρέφεται ούτε συμψηφίζεται.

Σε παρέμβαση της ΚΕΟΣΟΕ στην Γ.Δ. Τελωνείων η θέση της υπηρεσίας ήταν η προτροπή προς την ΚΕΟΣΟΕ να παρέμβει στον υπουργό Οικονομικών, ώστε να εκδοθεί υπουργική απόφαση, η οποία θα προβλέπει την επιστροφή του φόρου στους μικρούς οινοποιούς.

Να τονισθεί ότι ο ΕΦΚ στο κρασί (0,20 €/lt) είναι πολλαπλάσιος της τιμής ανά λίτρο πώλησης του ξυδιού και ως εκ τούτου απαγορευτική. Με παρόμοιο τρόπο για τους μικρούς οινοποιούς (δεν επιστρέφεται ο ΕΦΚ στο κρασί) αντιμετωπίζονται και οι εξαγωγές οίνων σε Τρίτες Χώρες.

Πολλά μέλη της ΚΕΟΣΟΕ διαμαρτύρονται για τις διατάξεις αυτές οι οποίες περιστέλλουν και σε πολλές περιπτώσεις απαγορεύουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, στη δυσχερή σημερινή συγκυρία, καθώς επίσης και επειδή σε πολλές των περιπτώσεων, προς παραγωγή ξυδιού, οδηγούνται οίνοι οι οποίοι δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό.

Πατήστε ΕΔΩ για το ΦΕΚ 4370/Β/30.12.2016

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 336 επισκέπτες συνδεδεμένους