Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

7 Μαρτίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οινόραμα: Η Ελλάδα των δημιουργών

Ένας κλάδος που δείχνει να αντιστέκεται στην κρίση είναι το κρασί: νέοι χώροι εστίασης (στους οποίους το επώνυμο ελληνικό κρασί συχνά πρωταγωνιστεί) ανοίγουν καθημερινά, εκατομμύρια ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας το αναζητούν ως μέρος της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας, ενώ στο εξωτερικό έχει εισχωρήσει σε μεγάλες και δύσκολες αγορές όπως εκείνη των ΗΠΑ.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα είχε γίνει πραγματικότης εάν πρωταρχική μέριμνα των ελλήνων οινοπαραγωγών δεν ήταν η επίτευξη υψηλής ποιότητας. Με σημείο αναφοράς τα καλύτερα κρασιά του διεθνή αμπελώνα, οι έλληνες οινοποιοί κατόρθωσαν μέσα σε μία τριακονταετία να αλλάξουν εντελώς το πρόσωπο του ελληνικού κρασιού καθιστώντας το πρωτοπόρο ανάμεσα σε όλα τα αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας και παράδειγμα προς μίμηση.

Η επιτυχία αυτή αντανακλάται στην κλαδική έκθεση Οινόραμα, η οποία από το 1994 συνοδεύει και βοηθά το ελληνικό κρασί να ολοκληρώσει την «αναγέννησή» του. Φέτος το Οινόραμα οργανώνεται 11 με 13 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο και αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τον καθένα να δει από κοντά και να ζήσει την επανάσταση του ελληνικού κρασιού, με τη Δευτέρα αφιερωμένα αποκλειστικά στους επαγγελματίες.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως για τρεις ημέρες ολόκληρος ο ελληνικός αμπελώνας μετακομίζει στο κέντρο της Αθήνας προσφέροντας ένα θέαμα πραγματικά εντυπωσιακό. Εκατοντάδες οινοποιεία, ακόμα και από τα πιο απόμακρα σημεία της χώρας, παρουσιάζουν στο οινόφιλο κοινό χιλιάδες κρασιά σε μία εκδήλωση η οποία, παρά το διονυσιακό της χαρακτήρα, διατηρεί ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο γευσιγνωσίας και όχι άκρατης κατανάλωσης.

Οι επισκέπτες της έκθεσης προμηθεύονται στην είσοδο ένα αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας για να δοκιμάσουν όσα κρασιά θέλουν και μπορούν. Οι οργανωτές προτρέπουν τους οινόφιλους καταναλωτές να ακολουθήσουν το παράδειγμα των επαγγελματιών, δηλαδή να μην καταπίνουν τα κρασιά που δοκιμάζουν αλλά να κάνουν χρήση των ειδικών «πτυελοδοχείων» της έκθεσης. Με τον τρόπο αυτό μπορεί κανείς να εκτιμήσει και να αξιολογήσει πολλά κρασιά δίχως να αισθανθεί κάποια αδιαθεσία.

Ανάμεσα στις πολλές καινοτομίες της έκθεσης, ξεχωρίζουν φέτος η αίθουσα των «Οινικών Αποκαλύψεων», αφιερωμένη σε κρασιά από πολύ μικρά και άγνωστα οινοποιεία και σε κρασιά ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης, η «Πλατεία Γευσιγνωσίας» όπου παρουσιάζονται τα πιο αντιπροσωπευτικά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα με σύστημα αυτοεξυπηρέτησης («self-pour») και ένα μπαρ με φρέσκα στρείδια Ατλαντικού και σάντουιτς με εξαιρετικά τυριά και αλλαντικά για όσους χρειάζονται μία στάση-φαγητό. Για τους ξένους επισκέπτες, που αναμένονται πολλοί, το Οινόραμα εγκαινιάζει δωρεάν ξεναγήσεις της έκθεσης στα αγγλικά με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τον ελληνικό αμπελώνα και είναι σε θέση να τον παρουσιάσουν με τρόπο συναρπαστικό και διασκεδαστικό.

Όπως τα τελευταία δύο χρόνια, το Οινόραμα συνοδεύεται από την εβδομάδα κρασιού «Athens Wine Week» που φέτος έπεται της έκθεσης, Δευτέρα 13/03 με Κυριακή 19/03. Κατά τη διάρκεια της Athens Wine Week θα οργανωθούν ειδικές εκδηλώσεις για το κρασί (γευσιγνωσίες, master classes, οινικά δείπνα κ.ά.), σε διάφορα σημεία της πόλης. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι δράσεις «Μαγειρεύοντας για το κρασί» και «Athens Wine Week Flights», σε συνεργασία με εστιατόρια και wine bar αντίστοιχα, όπου οι μεν και οι δε θα προτείνουν στους καταναλωτές ειδικά σχεδιασμένα μενού σε προνομιακές τιμές.

Η είσοδος στο Οινόραμα κοστίζει 10€. Περισσότερες πληροφορίες για το Οινόραμα θα βρείτε στην ιστοσελίδα της έκθεσης: www.oenorama.com.

Σημείωση για συντάκτες: Όλοι οι δημοσιογράφοι εισέρχονται στο Οινόραμα δωρεάν, και τις τρεις ημέρες λειτουργίας της έκθεσης, με απλή επίδειξη της δημοσιογραφικής ταυτότητας ή επαγγελματικής κάρτας για τους freelancers. Ωστόσο, μπορείτε και να μας ζητήσετε κωδικό στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , για να κάνετε προεγγραφή στην ιστοσελίδα μας.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 557 επισκέπτες συνδεδεμένους