Εκτύπωση
PDF

22 Φεβρουαρίου 2017

Ο γαλλικός αμπελώνας μειώθηκε κατά 11.800 εκτάρια

Το FranceAgriMer θα διαθέσει 7.939 εκτάρια νέων φυτεύσεων το 2017, έναντι 8.057 εκταρίων πέρυσι. Αυτό αποδεικνύει ότι τα αμπέλια μειώνονται παρά την αύξηση που επιτρέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Κατά την παρουσίασή του σχετικά με τα αποτελέσματα των γαλλικών εξαγωγών κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών, στις 9 Φεβρουαρίου, ο FEVS εξέπληξε τους πάντες. Η ομοσπονδία των εξαγωγέων ανακοίνωσε ότι τα γαλλικά αμπέλια μειώθηκαν κατά 5.000 εκτάρια πέρυσι. Αν δούμε τα τελευταία στοιχεία του FranceAgriMer, η αλήθεια δεν είναι μακριά.

"Ο γαλλικός αμπελώνας έπεσε κάτω από 800.000 εκτάρια"

Στις 16 Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκε ότι οι νέες φυτεύσεις αμπέλων φέτος έχουν οριστεί σε 7.939 εκτάρια κάτω από τα 8.057 εκτάρια σε σχέση με τα αιτήματα που υποβλήθηκαν το 2016. Υπενθυμίζεται ότι το όριο αύξησης αντιστοιχεί στο 1% του εθνικού γαλλικού αμπελώνα, ο οποίος ανέρχεται σε 793.900 ha φέτος έναντι 805.700 το προηγούμενο έτος.

Η διαφορά αποδεικνύει ότι η Γαλλία έχει χάσει 11 800 εκτάρια σε ένα χρόνο, ή 1,5% της επιφάνειάς του. Η μείωση είναι πιο μεγάλη από το ποσοστό αύξησης που επιτρέπεται από τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό, για τις νέες φυτεύσεις.

Δεδομένης αυτής της συλλογιστικής, το FranceAgriMer προβαίνει σε έκκληση για προσοχή. "Αυτό δεν σημαίνει ότι η εν λόγω επιφάνεια έχει χαθεί. Μπορούμε κάλλιστα να φαντασθούμε ότι οι αμπελουργοί έχουν καθυστερήσει τα σχέδια φύτευσης για δικούς τους λόγους. "Σε αυτή την περίπτωση, η έκταση του αμπελώνα θα πρέπει και πάλι να αυξηθεί όταν οι αμπελουργοί θα προβούν στις φυτεύσεις για τις οποίες έχουν πάρει άδεια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 318 επισκέπτες συνδεδεμένους