Εκτύπωση
PDF

26 Ιανουαρίου 2017

Στρατηγικός Σχεδιασμός της Ελληνικής Αμπελουργίας
1η Περιφερειακή Συνάντηση Συνεταιρισμών Θεσσαλίας

Στην προγραμματική συμφωνία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ΚΕΟΣΟΕ και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) από την ανάληψη των καθηκόντων του νυν προέδρου της κ. Γ. Βογιατζή, η ΚΕΟΣΟΕ έθεσε ως πρώτιστο στόχο την διερεύνηση και βελτίωση των παραμέτρων που καθορίζουν την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων στην χώρα μας.

Η βιωσιμότητα των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων σε συνδυασμό με την ανταγωνιστικότητα τους, συναρτάται από ένα πλήθος πολυεπίπεδων παραγόντων που είναι αναγκαίο να καθορισθούν και αφού διερευνηθεί και μελετηθεί η επίδρασή τους στο σημερινό status quo, να προκύψουν τα πεδία πολιτικών παρεμβάσεων που απαιτούνται, ώστε να σχεδιαστεί μία νέα στρατηγική για τον ελληνικό αμπελώνα. Σημαντική θέση στο όλο εγχείρημα είναι αυτονόητο ότι υπέχει, η οικονομική αποτελεσματικότητα της αμπελουργικής εκμετάλλευσης και κατά συνέπεια το αμπελουργικό εισόδημα και η δημιουργία συνθηκών βελτίωσης του.

Το εγχείρημα για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της ελληνικής αμπελουργίας, είναι μεγαλεπήβολο, θα έχει σχετικά μακρά διάρκεια, σημαντική κινητοποίηση ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και πόρων. Οι διαδικασίες που θα υιοθετηθούν θα είναι ανάλογες με αυτές της εκπόνησης της μελέτης για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Marketing και Branding του ελληνικού κρασιού, με σημαντικές όμως διαφοροποιήσεις αφού ο χώρος αναφοράς που είναι οι αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις και οι κάτοχοί τους, δεν παρουσιάζει την ίδια συνοχή με το χώρο των δραστηριοποιούμενων οινοποιείων και της αγοράς.

Η προσπάθεια αυτή απαιτεί την κινητοποίηση ολόκληρου του κλάδου, των αμπελουργών και ιδιαίτερα των οινοποιητικών συνεταιρισμών που αποτελούν παράγωγο της συλλογικής πρωτοβουλίας των αμπελουργών μελών τους.

Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό στην πρωτοβουλία αυτή να συμπορευθούν οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί, με δεδομένο ότι ο αμπελουργικός πληθυσμός ανεξάρτητα του εάν είναι συνεταιρισμένος ή όχι, εκφράζει τα συμφέροντα του κυρίως μέσω των συνεταιρισμών.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΕΟΣΟΕ σας και ο ΑΟΣ Τυρνάβου διοργανώνουν σύσκεψη των συνεταιρισμών της περιφέρειας Θεσσαλίας της αντίστοιχης Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Τυρνάβου που θα πραγματοποιηθεί στο Εμμανουήλειο Ίδρυμα Δήμου Τυρνάβου στις 27 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 10:30 πμ.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 247 επισκέπτες συνδεδεμένους