Εκτύπωση
PDF

21 Δεκεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Να διορθωθούν άμεσα οι διαλυτικές συνέπειες του ΕΦΚ στον κλάδο της οινοποιίας»

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Νέο Πτωχευτικό Κώδικα. Ο Βουλευτής Ηρακλείου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο άρθρο 108 που αφορά τους αποσταγματοποιούς.

https://youtu.be/wqEEmLZKSmY

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας:

Είναι γνωστό πως μία από τις πλέον στρεβλές αγορές είναι η αγορά των αποσταγμάτων (τσίπουρο, ρακί, τσικουδιά).

Χρόνια τώρα, στο όνομα προστασίας του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής και στήριξης μιας από τις ελάχιστες οικονομικής δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα σε απομονωμένες αγροτικές περιοχές της Ελλάδας (διήμερα), εξελίσσεται μια εξαιρετικά προβληματική, ωστόσο ανθούσα, παράνομη αγορά.

Είναι φανερό πως οι επιτήδειοι παραγωγοί του χώρου, αξιοποιώντας και καλυπτόμενοι από το νομικό πλαίσιο των διημέρων παράγουν τεράστιες ποσότητες τις οποίες διοχετεύουν στην αγορά.

Κοντά σε αυτούς δραστηριοποιείται άλλη μία κατηγορία παράνομων παραγωγών, που εισάγουν αλκοόλη από γειτονικές χώρες (Τουρκία – Αλβανία- Βουλγαρία), παράγοντας αποστάγματα αμφίβολης ποιότητας στην καλύτερη, ή επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία στην χειρότερη περίπτωση.

Αυτή η κατάσταση έχει δύο αρνητικές συνέπειες, πέραν της απώλειας δημοσίων εσόδων.

Καταστροφή των νόμιμων παραγωγών εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά και εκμετάλλευση και εξαπάτηση των καταναλωτών.

Οι παθογένειες αυτής της αγοράς δεν αντιμετωπίστηκαν από καμία κυβέρνηση, παρότι η υπόθεση έχει κατ’ επανάληψη απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την χώρα μας να είναι σε αναμονή επιβολής μεγάλων προστίμων.

Με το παρόν ν/σ θα μπορούσαμε να είχαμε μια ευκαιρία για την εξυγίανση του εν λόγω κλάδου, που αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των νομίμων αποσταγματοποιών, τόσο των διήμερων, όσο και των βιομηχανοποιημένων παραγωγών.

Σας το είχαμε πει και σε άλλη ευκαιρία, μόλις δηλαδή συλλάβατε τη φαεινή ιδέα του ΕΦΚ στο κρασί.

Σας είχαμε πει: «προσέξτε γιατί θα μεταφέρετε τις παθογένειες που καταδυναστεύουν την αγορά αποσταγμάτων, σε έναν εξόχως δυναμικό και πολλά υποσχόμενο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, την οινοποιία»!

Δεν μας ακούσατε και «ω, του θαύματος», αυτό συνέβη πολύ γρήγορα.

Άμεσα, πρέπει να διορθώσετε τις παθογένειες και τη διαλυτική επίδραση του ΕΦΚ στον κλάδο της οινοποιίας, αίροντας τον καταστροφικό και αναποτελεσματικό αυτό φόρο, προτού η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 643 επισκέπτες συνδεδεμένους