Εκτύπωση
PDF

8 Δεκεμβρίου 2016

Η παγκόσμια αγορά χύμα κρασιών σε αδιέξοδο, οι αγοραστές αναμένουν χαμηλότερες τιμές


Μεγάλη ετήσια συνάντηση του κόσμου του χύμα κρασιού, πραγματοποιήθηκε στην όγδοη Παγκόσμια Έκθεση χύμα κρασιών (WBWE) που φιλοξένησε στις 21 και 22 Νοεμβρίου το Άμστερνταμ, στην οποία συμμετείχαν περίπου 6000 επισκέπτες και 300 εκθέτες από 66 χώρες. Η έκθεση εξελίχθηκε ακόμη περισσότερο φέτος, ως βαρόμετρο των βασικών τάσεων της παγκόσμιας αγοράς.



Γενική αύξηση των τιμών

Μεταξύ των ευρωπαϊκών φορέων, τουλάχιστον, η λέξη «περίπλοκο» βρίσκεται στα χείλη όλων, όταν πρόκειται για την περιγραφή της τρέχουσας περιόδου. "Μετά από δύο ή τρεις εύκολες χρονιές, η φετινή είναι μια περίπλοκη χρονιά», επιβεβαιώνει μια μεγάλη επιχείρηση του Languedoc, η οποία τονίζει επίσης τη δυσκολία για τους παραγωγούς στη Νότια Γαλλία να εκθέσουν έτοιμα τα κρασιά του τρέχοντος έτους, λόγω της καθυστερημένης συγκομιδής. Οι αγοραστές αναμένουν. Εάν δεν μειωθούν οι τιμές κατά 5 € ανά εκατόλιτρο οι αγοραστές δεν θα ενδιαφερθούν.

Οι αντιδράσεις είναι οι ίδιες από την πλευρά των Ισπανών και των Ιταλών, όπου οι τιμές αυξήθηκαν σημαντικά - από 10 έως 15% - με την προοπτική των μικρών συγκομιδών, αλλά και την ποιοτική προσαρμογή. «Η αγορά είναι περίεργη αυτό το έτος", δήλωσε ο Luis Miguel Borras, διευθυντής εξαγωγών του οινοποιείου Cherubino Valsangiacomo στην περιοχή της Βαλένθια. Στο θέμα αυτό, οι αβεβαιότητες σχετικά με τον όγκο της συγκομιδής, οδήγησαν  ορισμένους φορείς εκμετάλλευσης να πληρώσουν τα ακριβά σταφύλια για να εξασφαλίσουν τις προμήθειές τους. «Η είδηση ​​μιας μικρής εσοδείας στην Αργεντινή και τη Χιλή και η ποιότητα της ισπανικής συγκομιδής είχαν αντίκτυπο στην διαμόρφωση των τιμών της Ισπανίας", δήλωσε ο Luis Miguel Borras.

Η ρυθμιστική επίδραση που συνήθως παίζουν τα αποθέματα δεν μπορεί να λάβει χώρα φέτος λόγω της απουσίας αποθεμάτων παλαιωμένων κρασιών, ειδικά το κόκκινο. Αποτέλεσμα: "Οι αγοραστές αγοράζουν από μήνα σε μήνα, επειδή νομίζουν ότι οι τιμές θα πέσουν έως τον Φεβρουάριο. Νομίζω ότι οι τιμές θα ισορροπήσουν, αλλά δεν θα επιστρέψουμε σε εκείνες του περασμένου έτους, κοντά στα 36 € / hl. " Από την πλευρά του, ο Miguel Montoya, τεχνικός Διευθυντής του οινοποιείου Virgen de las Nieves, το οποίο συγχωνεύθηκε τον Αύγουστο με το San Antonio Abad στην περιοχή Castilla La Mancha, επιβεβαιώνει ότι «η αγορά είναι επί του παρόντος σε στασιμότητα», αλλά υπάρχουν οι ελπίδες ότι θα επανεκκινήσει πριν από τα Χριστούγεννα. Ίσως οι τιμές είναι υπερβολικά υψηλές. Οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με κακές εσοδείες σε πολλές άλλες χώρες.

 


Αναμονή

Από την άλλη πλευρά των Άλπεων, οι μεγάλες ομάδες όπως η Caviro αντιμετωπίζουν ένα παρόμοιο φαινόμενο. Ο μεγαλύτερος συνεταιρισμός στην Ιταλία, δεν εξειδικεύεται στο χύμα, αλλά αντιπροσώπευσε ορισμένα από τα μέλη του στην WBWE. «Βλέπουμε μια αύξηση στις τιμές των ιταλικών κρασιών του τρέχοντος έτους», παραδέχτηκε ο τεχνικός διευθυντής, Giordano Zinzani. «Η είδηση ​​μιας μικρής γαλλικής συγκομιδής έχει δημιουργήσει πολλές προσδοκίες στην Ιταλία, αλλά και άνοδο των τιμών». Αυτό οφείλεται στη διαθεσιμότητα σε σύγκριση με πέρυσι, λόγω των σταθερών αποθεμάτων και της ελαφράς αύξησης της συγκομιδής σε σύγκριση με το 2015.

Το σημαντικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους Γερμανούς αγοραστές για κρασιά βάσης και για αφρώδεις οδήγησε επίσης σε άνοδο των τιμών. "Εκτός όμως από τους Γερμανούς, οι αγοραστές δεν βιάζονται», λέει ο Giordano Zinzani. «Η αγορά χύμα βρίσκεται σε παύση. Θα πρέπει να επανεκκινηθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Υπάρχουν πολλά κρασιά που διατίθενται και οι αγοραστές περιμένουν να δουν τι θα συμβεί. Νομίζω ότι οι τιμές θα πέσουν ελαφρώς

 

Διαφοροποίηση προμηθειών

Πρέπει να πούμε ότι η προσφορά διαφοροποιείται όλο και περισσότερο. Μετά τις χώρες παραγωγής του Νέου Κόσμου - Νότια Αφρική, Αυστραλία και Χιλή - που είναι τοποθετημένες σε μεγάλο βαθμό στην αγορά χύδην, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο παρούσες. Για απόδειξη, ο αριθμός των εκθετών από περιοχές που αυξάνουν την παρουσία τους από το ένα έτος στο άλλο, αντιπροσωπεύουν χώρες όπως η Ουγγαρία, τη Μολδαβία, η Γεωργία και η Αρμενία ακόμη. Οι διακυμάνσεις στην αγορά της Ρωσίας, ακόμα και απαγορεύσεις εισαγωγών, πιέζουν όλο και περισσότερο επιχειρήσεις στην Ανατολική Ευρώπη ώστε να βρίσκονται στις μεγάλες εισαγωγικές αγορές χύδην, μερικές φορές με σημαντικές ποσότητες.

Αυτή είναι η περίπτωση της Μολδαβίας, της οποίας αμπελώνας εκτείνεται επίσημα στα περίπου 140 000 εκτάρια, στο ίδιο περίπου επίπεδο με την Αυστραλία. Η εγχώρια κατανάλωση εξασφαλίζεται από την παραδοσιακή παραγωγή των νοικοκυριών τους, το μερίδιο των εξαγωγών είναι πολύ υψηλό. "Μεταξύ 90 και 95% της επίσημης παραγωγής εξάγεται," λέει ο Andrian Davidescu, εμπορικός διευθυντής της Vinaria din Vale, μιας οικογενειακής επιχείρησης με περισσότερα από 1000 στρέμματα αμπελώνων. Η εταιρεία πρόκειται να εξάγει «σημαντικές ποσότητες» κρασιού, για πρώτη φορά με κατεύθυνση το Κεμπέκ και το SAQ και αποσκοπεί σαφώς να αυξήσει τη διεθνή της παρουσία, ως εκ τούτου, θα συνεχίσει το πρόγραμμα φυτεύσεων της, με ποικιλίες σταφυλιών Pinot gris. «Οι αγοραστές πιστεύουν ότι τα κρασιά μας είναι συγκρίσιμα με εκείνα των άλλων προελεύσεων, αλλά προσφέρουν μια πολύ καλή τιμή και μια εναλλακτική πηγή προμήθειας».

Τοποθετημένες κάτω από τις τιμές της διεθνούς αγοράς, οι Μολδαβικές εξαγωγές απογειώνονται: «οι εξαγωγές σε μπουκάλια διπλασιάστηκαν από το ένα έτος στο άλλο, και τα περισσότερα από τα κρασιά μας έχουν ήδη πωληθεί», λέει ο Andrian Davidescu. Η συμμετοχή στην WBWE μπορεί να εξηγηθεί περισσότερο από την επιθυμία να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιχειρηματικές τάσεις στην αγορά χύδην.

 

Ο πελάτης είναι βασιλιάς

Αυτή η άσκηση συγκριτικής αξιολόγησης και η ανάγκη για πληροφορίες σχετικά με μια αγορά που παραμένει σχετικά αδιαφανής εκφράζεται από όλους τους συμμετέχοντες, εκθέτες και επισκέπτες. «Η Έκθεση επιτρέπει ειδικά να δούμε τι θα συμβεί στην αγορά», λέει ο Giordano Zinzani. «Βλέπουμε όλο και περισσότερους μεσίτες, αυτό είναι αποκαλυπτικό." Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το προφίλ του εκθέτη αποκαλύπτει, επίσης, ότι η οινοποίηση και συσκευασία κατά παραγγελία, καθώς και η δημιουργία τέτοιων μοντέλων «Single Window» αναπτύσσονται έντονα. Πάντα τόσο ρεαλιστές, οι Αμερικανοί δείχνουν τον τρόπο. "Εκτός από την οινοποίηση façon, παρέχουμε μια υπηρεσία προσφοράς χυμών σταφυλιών και προγραμματίζουμε σήμερα την εγκατάσταση μιας γραμμής εμφιάλωσης, με ρυθμό 10 000 κιβώτια ανά ημέρα και εγκαταστάσεις ωρίμασης κρασιών"λέει ο Ryan Hill, αντιπρόσωπος πωλήσεων.

Οι εταιρείες της Νότιας Αφρικής ακολουθούν την ίδια διαδρομή: δημιούργησαν πριν από δύο μήνες, το μεγαλύτερο Κέντρο Χύμα Κρασιού που περιλαμβάνει δέκα οινοποιεία για να συγκεντρωθούν διαφορετικά κρασιά ανάλογα με το προφίλ του πελάτη. "Ο στόχος δεν είναι μόνο να προσφέρουμε φθηνότερα κρασιά, αλλά και να προσφέρουμε μια ποικιλία προμηθειών με τιμές βάσει έρευνας πελατών», λέει ο Albertus Louw, σύμβουλος και οινολόγος.

Μια ευκαιριακή αγορά

Παράλληλα με αυτές τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές, οι φορείς παραγωγής πρέπει να ασχοληθούν με τους κινδύνους της γεωργικής παραγωγής, οι επιπτώσεις των οποίων αντηχούν πιο γρήγορα στην αγορά χύμα από ό, τι στη φιάλη. Η ατυχία οδηγεί στην ευτυχία των άλλων. Οι Ισπανοί τρίβουν τα χέρια τους αυτό το έτος, λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητας στη Χιλή και την Αργεντινή, που οδηγεί σε κερδοσκοπικές αυξήσεις των τιμών. Οι Κινέζοι αγοραστές γρήγορα κατευθύνονται προς την Ισπανία, από την έλλειψη επαρκούς προσφοράς στη Χιλή.

Η Αργεντινή, εν τω μεταξύ, έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην εγχώρια αγορά και τις εξαγωγές εμφιαλωμένων. «Η εμπορευματοποίηση των χύμα κρασιών της Αργεντινής ανέρχεται συνήθως σε περίπου 53 εκατομμύρια λίτρα. Η συγκομιδή του 2017 μπορεί να ανακουφίσει τα προβλήματα διαθεσιμότητας. «Ο καιρός είναι πολύ θετικός μέχρι στιγμής στη Χιλή και το 2017 θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή σοδειά," προβλέπει ο Sebastian San Martin, συνιδρυτής και οινοποιός της Probulkwine, η οποία έχει υποκαταστήματα στο Santiago και την Mendoza. «Η Αργεντινή, αντίθετα, είχε τρεις παγετούς ο αντίκτυπος των οποίων είναι δύσκολο να εκτιμηθεί λόγω της καθυστερημένης ανθοφορίας."

 

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 400 επισκέπτες συνδεδεμένους