Εκτύπωση
PDF

22 Νοεμβρίου 2016

Μείωση του αριθμού των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων σε Ευρώπη και Ελλάδα

Σημαντική μείωση του αριθμού των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων καταγράφεται τις τελευταίες δεκαετίες στα οινοπαραγωγά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενδεικτική είναι η τάση μείωσης στη σημαντικότερη από άποψη προστιθέμενης αξίας οινοπαραγωγό χώρα της Ευρώπης, τη Γαλλία στην οποία σύμφωνα με τη στατιστική της υπηρεσία (Agreste) οι αμπελουργικές (οινοποιήσιμων σταφυλιών) εκμεταλλεύσεις ανέρχονται σε 69.970 έναντι 90.000 το 2000, μειώθηκαν δηλαδή κατά 24%. Η ίδια τάση μείωσης καταγράφεται επίσης και στην Ιταλία (24%), στις Κάτω Χώρες (29%) και στη Γερμανία (36%), με εμφανή όμως την επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης.

Στην Ελλάδα οι αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις σήμερα ανέρχονται σε 155.779 και σε σχέση με το 2000 που ανήρχοντο στις 175.000 καταγράφουν πτώση της τάξης του 11% με μεγαλύτερη όμως μείωση των καλλιεργούμενων με αμπέλια επιφανειών (20%). Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τις αναλύσεις της ΚΕΟΣΟΕ δεν λειτουργεί υπέρ της διαρθρωτικής βελτίωσης της μέσης επιφάνειας ανά εκμετάλλευση, η οποία βρίσκεται σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα (3,94 στρέμματα / εκμετάλλευση) σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές οινοπαραγωγές στις οποίες ο μέσος όρος ανά εκμετάλλευση δείχνει να αυξάνει.

Να σημειωθεί ότι στη Γαλλία ο μέσος όρος εκτάσεων ανά αμπελουργική εκμετάλλευση ανέρχεται στα 103 στρέμματα και στην Ιταλία στα 50 στρέμματα.

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 335 επισκέπτες συνδεδεμένους