Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

17 Οκτωβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ισχυρό block χωρών – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – ζητά από την Commission, χρηματοδότηση των νέων φυτεύσεων αμπέλων. Την ικανοποίησή της εκφράζει η ΚΕΟΣΟΕ

Μια σημαντική προσπάθεια σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, που ξεκίνησε πριν ενάμιση χρόνο η ΚΕΟΣΟΕ, έλαβε σάρκα και οστά την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, δικαιώνοντας τις προσπάθειες της Κεντρικής Οργάνωσης.

Πρόκειται για την αποστολή επιστολής από τον Αν. υπουργό ΑΑΤρ. κ. Μάρκο Μπόλαρη στον ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας Phil Hogan, το περιεχόμενο της οποίας αποτέλεσε αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ της ΚΕΟΣΟΕ και του ίδιου του αναπληρωτή υπουργού και βασίζεται κυρίως στην νομική αντίκρουση των επιχειρημάτων των υπηρεσιών της Commission η οποία πριν από 6 μήνες, είχε απορρίψει το αντίστοιχο ελληνικό υπηρεσιακό αίτημα της χρηματοδότησης των Αδειών Φύτευσης από τα προγράμματα Αναδιάρθρωσης.

Για την ιστορία του θέματος να υπενθυμίσουμε ότι η ΚΕΟΣΟΕ έθεσε για πρώτη φορά το θέμα στον υπουργό ΑΑΤρ κ. Ε. Αποστόλου στις 22 Απριλίου του 2015, βασιζόμενη στις παρελθούσες υιοθετηθείσες πρακτικές της Commission, ενώ στις 19 Ιουνίου 2015 έθεσε το ίδιο θέμα στην Ομάδα Οίνος της Copa Cogeca κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρός της Thierry Coste, εξήρε την πρόταση της ΚΕΟΣΟΕ.

Από τότε μεσολάβησαν ενέργειες σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες δεν καρποφόρησαν αφού ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Commission προφορικά δήλωσε ότι η χρηματοδότηση των νέων Αδειών Φύτευσης δεν είναι επιλέξιμη από τα προγράμματα Αναδιάρθρωσης, αφού δεν υπάρχει προηγούμενη εκρίζωση και οι Άδειες παραχωρούνται δωρεάν.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η ΚΕΟΣΟΕ συνεργαζόμενη σε νομικό κυρίως επίπεδο με τις Βρυξέλλες, επανατοποθέτησε και νομικά το θέμα, η νομική βάση του οποίου περιλαμβάνεται στην επιστολή του αν. υπουργού προς τον ευρωπαίο Επίτροπο.

Στο διάστημα που μεσολάβησε και δεδομένων των ενεργειών της ΚΕΟΣΟΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οινοπαραγωγές χώρες της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας και της Σλοβενίας καταθέτουν ανάλογο αίτημα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα κατέθεσαν ανάλογο αίτημα προς την Commission και η Ιταλία με τη Γαλλία.

Η εξέλιξη αυτή, που θυμίζει την δημιουργία αντίστοιχου block των οινοπαραγωγών χωρών πριν 4 χρόνια προκειμένου να μην απελευθερωθούν οι φυτεύσεις αμπέλου στην ΕΕ, δημιουργεί άριστες προϋποθέσεις προκειμένου η Commission να αποδεχθεί το συγκεκριμένο αίτημα. Το αίτημα αυτό θα θέσει αύριο η Ελλάδα στο πλαίσιο της συνεδρίασης της διαχειριστικής Ομάδας οίνου στην οποία εκτός από την Commission συμμετέχουν οι υπηρεσιακοί εκπρόσωποι των Κρατών Μελών, ενώ για λογαριασμό της Ελλάδας θα παραστεί ο εκπρόσωπος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας.

Εκτίμηση της ΚΕΟΣΟΕ αποτελεί ότι η συνοχή που παρουσιάζει το block των οινοπαραγωγών χωρών της ΕΕ, αλλά και η ορθότητα από νομικής απόψεως του αιτήματος, συνηγορούν στην πεποίθηση ότι οι Έλληνες αμπελουργοί, θα τύχουν των απαραίτητων ενισχύσεων γεγονός που η οικονομική συγκυρία της χώρας επιβάλλει, ώστε να αξιοποιήσουν το μέτρο των νέων αδειών φύτευσης, απαλλαγμένοι από το υψηλό κόστος που επιφέρει η εγκατάσταση του νέου αμπελώνα.

Για τους παραπάνω λόγους εκ μέρους των Ελλήνων αμπελουργών και των οινοποιητικών συνεταιρισμών της χώρας η ΚΕΟΣΟΕ εκφράζει την ικανοποίηση της για τις ενέργειες του αναπληρωτή υπουργού κ. Μάρκου Μπόλαρη, με βάση τις οποίες η Ελλάδα αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στο σημαντικό θέμα, που αφορά χιλιάδες αμπελουργικές οικογένειες.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου


Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 121 επισκέπτες συνδεδεμένους