Εκτύπωση
PDF

6 Οκτωβρίου 2016

Ερώτηση για τον ΕΦΚ στο κρασί προς τον Ε. Τσακαλώτο, από την Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ερώτηση για τον ΕΦΚ στο κρασί προς τον Ε. Τσακαλώτο, από την Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσαν οι βουλευτές Ε. Χριστοφιλοπούλου, Β. Κεγκέρογλου, Μ. Τζελέπης μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον οινοποιητικό συνεταιρισμό Κορωπίου, με την παρουσία και των υπολοίπων συνεταιρισμών της Αν. Αττικής και της ΚΕΟΣΟΕ την οποία εκπροσώπησε ο πρόεδρος της κ. Χ. Μάρκου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

 

ΘΕΜΑ: «Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο Κρασί»

Κύριε Υπουργέ,

 

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, που ήταν προσωπική επιλογή του κ. Τσίπρα και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έχει ήδη επιφέρει καταστροφικό πλήγμα στον αμπελοοινικό τομέα της χώρας. Το είδαμε πρόσφατα στη συνάντησή μας με οινοποιητικούς φορείς της Ανατολικής Αττικής και στην επίσκεψή μας στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Κορωπίου. Οι παραγωγοί μας εξέθεσαν, για μια ακόμα φορά, τα προβλήματα ενός κλάδου που βυθίζεται σε οικονομικό τέλμα λόγω των κυβερνητικών επιλογών.

Σας είχαμε, όμως, έγκαιρα προειδοποιήσει ότι οι αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται στην πλειοψηφία τους στο όριο της βιωσιμότητας και η περαιτέρω επιβάρυνσή τους θα επιδεινώσει δραματικά τη ρευστότητά τους και θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για τον κλάδο.

Σας εξηγήσαμε ότι η επιβολή του ειδικού φόρου θα πλήξει δυσανάλογα τα χαμηλής τιμής προϊόντα, που προορίζονται για λαϊκή κατανάλωση, και αποτελούν τον κορμό της εγχώριας παραγωγής.

Αποδείξαμε ότι πρόκειται για ένα τυφλό μέτρο, χωρίς την αναγκαία οικονομικοτεχνική τεκμηρίωση, που θα αποφέρει μειωμένα έσοδα και θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτο παρεμπόριο και φοροδιαφυγή.

Επιλέξατε να μας αγνοήσετε. Ας είναι.

Δεν έχετε, όμως, το δικαίωμα να αγνοείτε τη ζοφερή πραγματικότητα που, με δική σας αποκλειστικά ευθύνη, διαμορφώσατε σε έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Ούτε έχετε το δικαίωμα να εξοντώνετε ανερυθρίαστα τους Έλληνες παραγωγούς, που καθημερινά μοχθούν για τα προς το ζην.

Κατόπιν αυτών, ερωτάστε:

1. Προτίθεστε να προβείτε σε άμεση αναστολή του αποτυχημένου και καταστροφικού μέτρου της αύξησης του ΕΦΚ στο κρασί;

2. Προτίθεστε να προβείτε σε ρεαλιστική αποτίμηση της κατάστασης που διαμορφώθηκε, σε τεκμηριωμένη εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων, και εν τέλει σε συγκροτημένη διαπραγμάτευση προς το σκοπό οριστικής κατάργησης του μέτρου;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Μιχάλης Τζελέπης

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 157 επισκέπτες συνδεδεμένους