Εκτύπωση
PDF

2 Αυγούστου 2016

H συγκομιδή της Καλιφόρνια σε μέτρια επίπεδα, έλλειψη εργατικών χεριών για τον τρύγο

"Η συγκομιδή 2016 φαίνεται να είναι μειωμένη, ο συνολικός όγκος θα είναι περίπου 4.000.000 τόνοι, πάνω από τη μικρή συγκομιδή του 2015, αλλά μικρότερη από το μέσο όρο", δήλωσε ο Nat DiBuduo, πρόεδρος του συνεταιριστικού ομίλου Allied Grape Growers (ο οποίος περιλαμβάνει 500 οινοποιεία της Καλιφόρνια), κατά την τελευταία γενική συνέλευση του, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Wines and Vines. Με βάση τις πρώτες μετρήσεις στην περιοχή της Καλιφόρνια, οι εκτιμήσεις αυτές υποδηλώνουν μια μικρή αύξηση της παραγωγής από τα 3,8 εκατομμύρια τόνους σταφύλια που τρυγήθηκαν το 2015 (μείωση 10% από τη συγκομιδή του 2014).

Με τις βροχές της άνοιξης, η καλλιεργητική περίοδος το 2016 γλίτωσε την ξηρασία η οποία μείωσε την προηγούμενη συγκομιδή. Ο φόβος των πυρκαγιών δεν είναι μικρότερος, η μέριμνα όμως θα επικεντρωθεί στην αύξηση της φυτοπροστασίας (συμπεριλαμβανόμενου του ωιδίου, των ψευδόκοκκων και της ωχράς κηλίδας) και κυρίως στην προοπτική εξεύρεσης εργατικών χεριών. Ενώ ο πληθυσμός των εργαζομένων στη γεωργία είναι υπό γήρανση, οι ελλείψεις δεν αναπληρώνονται και οι οινοποιοί του Wines and Vines διατυπώνουν τους φόβους τους για τον τρύγο, όσον αφορά την επάρκεια του εργατικού δυναμικού.

"Νομίζω ότι η συγκομιδή που θα έρθει θα μείνει στην ιστορία γιατί πολύ λίγοι άνθρωποι υπάρχουν για να τρυγήσουν τα σταφύλια, που έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου και θα οδηγηθούν με δυσκολία φέτος στα οινοποιεία", προβλέπει ο Lucas Pope (HalterRanch). "Οι αμπελώνες που έχουν μόνιμους υπαλλήλους πηγαίνουν καλύτερα από εκείνους με μικρότερους αμπελώνες και oι τελευταίοι, εξαρτώνται από το πλεόνασμα των εργαζομένων, που είναι όλο και πιο σπάνιοι», προσθέτει ο Greg Boeger (Boeger Winery).

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 84 επισκέπτες συνδεδεμένους