Εκτύπωση
PDF

30 Μαΐου 2016

Σύμφωνα με το agro24 υπερ-νόμος για συνεταιρισμούς από το υπουργείο Εργασίας, θα αντικαταστήσει τον ν. 4384/16

Υπερ-νομοσχέδιο που θα αφορά όλες τις συνεργατικές μορφές επιχειρήσεων ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Είναι κάτι που το έχει εξαγγείλει εδώ και μήνες η υφυπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, αλλά μιλώντας χτες στο 3ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων, ο Γιάννης Μπάρκας, σύμβουλος της κυρίας Αντωνοπούλου, έδωσε πιο συγκεκριμένη διάσταση στο τι θα περιλαμβάνει.

 

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, είπε στο Agro24 ότι η νέα νομοθεσία θα είναι ενιαία και πάνω από τον οποιοδήποτε νόμο περί αστικών ή αγροτικών ή γυναικείων κ.ά. συνεταιρισμών που ισχύει σήμερα. Οι τελευταίοι θα πάρουν άλλη θεσμική μορφή και θα εξειδικευτούν στη συνέχεια ανά κλάδο από τους αρμόδιους υπουργούς. Το χρονοδιάγραμμα είναι να ξεκινήσει να δουλεύει από τον Ιούνιο Διυπουργική Επιτροπή, που συστάθηκε για την ενοποίηση του θεσμικού πλαισίου περί συνεταιρισμών. Μέσα σε ένα εξάμηνο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της και στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση για να προχωρήσει η ψήφισή του, πράγμα που σημαίνει ότι τίποτα δεν αλλάζει προς το παρόν μέχρι περίπου την Άνοιξη του 2017. Μέχρι τότε, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί θα πρέπει να πορευτούν με το νόμο 4384/2016 του Βαγγέλη Αποστόλου.

Παρουσιάζοντας τις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας, κατά την διάρκεια της ομιλίας του είπε ότι «το υπουργείο Εργασίας έχει την ευθύνη για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, μαζί με όλων των ειδών τους συνεταιρισμούς. Το 2011 ψηφίσθηκε ο πρώτος νόμος, με φορέα της κοινωνικής οικονομίας, τις ΚοινΣΕπ. Η κοινωνική οικονομία γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη τα 5 τελευταία χρόνια κυρίως από ανέργους. Άλλαξε η κυρίαρχη αντίληψη επιχειρηματικής λειτουργίας. Πολλές ομάδες χρησιμοποιήσαν το νόμο 4019. έχουμε στο Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας πάνω από 1400 κοινωνικούς συνεταιρισμούς. Πολλοί που έπρεπε να γίνουν αγροτικοί, γυναικείοι ή καταναλωτικοί συνεταιρισμοί, επέλεξαν να γίνουν ΚοινΣΕπ, προκειμένου να μην ταυτιστούν με το συνεταιριστικό κίνημα που έχει κακό προφίλ στην ελληνική κοινωνία.

Σκοπός του νέου νόμου που ετοιμάζουμε είναι να αποσυνδέσουμε τη νομική μορφή του συνεργατισμού από το νομικό πλαίσιο. Οι συνεταιρισμοί μπορούν να αποτελούν μια βιώσιμη λύση και μπορούν να διαχωριστούν από τα κακά παραδείγματα. Σε αυτή τη φάση αλλάζουμε το νόμο για την κοινωνική οικονομία διευρύνοντας τα νομικά πρόσωπα που μπορούν να μπουν στο νόμο αυτό και για πρώτη φορά βάζουμε την έννοια των συνεταιρισμών εργαζομένων, με σκοπό την επαναλειτουργία κλειστών επιχειρήσεων από εργαζόμενους.

Επίσης, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την πολυδιάσπαση των θεσμικών πλαισίων, με εναρμόνιση και κωδικοποίηση της συνεταιριστικής νομοθεσίας. Να ανοίξουμε τη συζήτηση για όλους τους ανθρώπους του κάθε πεδίου που ενδιαφέρει ο συνεργατισμός.

Όλες αυτές οι αλλαγές έρχονται μαζί με εργαλεία στήριξης των εγχειρημάτων της κοινωνικής οικονομίας. Δομές στήριξης, ενημέρωσης, προώθησης, ακόμα και οικονομική συμβουλή, 13 περιφερειακά κέντρα και οικονομικά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα αποτελούν ενιαίο χώρο που θα απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι για χρηματοδότηση, όπως και η ενεργοποίηση του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας.

Οι συνεταιρισμοί δεν χρειάζονται κρατική παρέμβαση, αυτό που πρέπει να κάνει το κράτος είναι να φτιάξει ένα εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη τέτοιων εγχειρημάτων».

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 167 επισκέπτες συνδεδεμένους